Skoči do osrednje vsebine

Vabimo k predlaganju kandidatov za državno nagrado na področju ohranjanja narave

Do 6. maja 2024 je odprt javni razpis za podelitev Nagrade Rada Smerduja – državne nagrade za najvišje dosežke, ki pomembno prispevajo k razvoju stroke na področju ohranjanja narave in k ohranjanju narave. Nagrado bomo letos podelili prvič, nagrajenec pa bo poleg priznanja prejel tudi finančno nagrado.

Odbor za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju ohranjanja narave je objavil javni razpis za podelitev Nagrade Rada Smerduja. Za nagrado lahko kandidira posameznik, skupina, društvo, ustanova, zavod ali druga organizacija. Predlagatelj je lahko fizična ali pravna oseba.

Nagrajenca bo izbral devetčlanski odbor, nagrado – plaketo in finančno nagrado – bomo slovesno podelili junija.

S podelitvijo Nagrade Rada Smerduja želimo prispevati k večjemu zavedanju ljudi o pomenu aktivnega ohranjanja narave: opozoriti na prispevek posameznikov in organizacij, nagraditi dosežke na področju ohranjanja narave in povečati njihovo prepoznavnost.

Rado Smerdu je kot biolog in naravovarstvenik s svojim delom pomembno prispeval k oblikovanju metod varstva narave ter k izdaji Inventarja najpomembnejše naravne dediščine leta 1976. Bil je predsednik Društva za raziskovanje jam Ljubljana, sodeloval je pri nastajanju strokovnih revij in posnel več filmov z naravoslovno, jamarsko in naravovarstveno vsebino. Ravno letos mineva 40 let od njegove smrti.