Skoči do osrednje vsebine

Stanje prometne varnosti je trenutno spodbudno

Trenutni trend v stanju prometne varnosti je takšen, da je treba storiti kar največ, da ga ohranimo čim dlje. Žal je v prometu tako, da se trendi lahko zelo hitro obrnejo, saj je človek odgovoren za kar 93 odstotkov prometnih nesreč. Ključno torej ostaja odgovorno in strpno ravnanje vsakega posameznega udeleženca v prometu.
motorist se pelje po cesti

Trenutno stanje prometne varnosti je spodbudno | Avtor: Depositphotos

V prvih treh mesecih letošnjega leta, do vključno 7. aprila, je zaradi prometnih nesreč na slovenskih cestah umrlo deset ljudi, kar je najmanj od leta 1997. Podrobnejše podatke o številu smrtnih žrtev v prometu najdete v priponki. To so številke, ki nakazujejo, da se ljudje vse bolj zavedamo, kako pomembno je naše premišljeno in varno ravnanje v prometu, zato je prav, da jih izpostavimo, hkrati pa nas ne smejo navesti k pretiranemu optimizmu.

Prihajajo tedni in meseci, ki bodo prometno bolj obremenjeni, na cestah bo tudi več ranljivih skupin udeležencev (kolesarji, motorist) Pomladni in poletni meseci so običajno tisti, ko ugodne vremenske razmere lahko dajejo lažen občutek varnosti, vendar pa prinašajo veliko tveganja.

Vsak dan se zato velja spomniti na osnove prometne varnosti: pripetost, prilagojena hitrost, brez alkohola ter brez uporabe telefona in drugih motilcev pozornosti.

Z Resolucijo o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa smo si do leta 2030 zastavili zahtevne cilje. Končni cilj prizadevanj za izboljšanje prometne varnosti pa je Vizija Nič.

Smrtne žrtve v prometnih nesrečah

Obdobje od 1. 1. do vključno 7. 4.
2024 10
2023 15
2022 16
2021 14
2020 16
2019 28
2018 18