Skoči do osrednje vsebine

Čestitke Rominjam in Romom ob mednarodnem dnevu Romov

Romska skupnost 8. aprila praznuje mednarodni dan Romov. Praznik romske skupnosti, njene kulture in jezika je tudi praznik naše skupne kulture.

Hkrati pa je praznik priložnost, da se vprašamo ali smo za romsko skupnost, za sožitje, pravičnost in enakopravnost med Rominjami in Romi ter ostalimi prebivalci naše države kot družba storili dovolj. Kljub napredkom v prejšnjih desetletjih so Rominjam in Romom še vedno kršene človekove pravice, Romi imajo zaradi diskriminacije še vedno manj priložnosti za delo in dostojno življenje. Dejstvo je, da še vedno premalo romskih otrok vključenih v vrtce, premalo jih zaključi osnovno šolo ali nadaljuje izobraževanje v srednjih in višjih šolah. V zadnjih letih na teh področjih kljub desetletnim prizadevanjem tako predstavnikov romske skupnosti kot pristojnih ustanov beležimo celo negativne trende. Verjamemo da bo tudi ustrezna podpora romski kulturi in jeziku pripomogla k izboljšanju položaja romske skupnosti. V Republiki Sloveniji delujejo številna romska društva in zveze, ki skrbijo za ohranjanje romske etnične, kulturne in jezikovne identitete ter si prizadevajo za izboljšanje položaja romske skupnosti. Zagotavljanje pogojev, ki romski skupnosti omogočajo, da izražajo, ohranjajo in razvijajo svojo kulturo, je ključno za to, da Rominje in Romi postanejo opolnomočeni in ponosni člani naše družbe in da jih ostali prebivalci kot takšne tudi prepoznajo. Tudi romska kultura je naša skupna kultura. 

Osrednja slovesnosti ob mednarodnem dnevu Romov je v soboto, 6. aprila kot vsako leto potekala v Murski Soboti. Nastopi romskih otrok iz vrtcev ter bogat kulturni in glasbeni program osrednje slovesnosti so navdušili polno Gledališko dvorano Park v Murski Soboti in so poleg številnih drugih priredite, festivalov in dejavnosti po Sloveniji ponovno dokazali, da romska kultura in jezik bogatita in krepita našo kulturo, katere del sta že pol tisočletja. Osrednje slovesnosti se je iz kabineta Ministrstva za kulturo udeležil svetovalec ministrice dr. Marko Sraka.

Spoštovane Rominje in Romi, Ministrstvo za kulturo vam čestita za vaš praznik.