Skoči do osrednje vsebine

S spremembami zakona o orožju sledimo določbam evropske orožne direktive

Zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila skupina volivk in volivcev (podpisani Zavod raziskovalni inštitut 8. marec), je posegel tudi v Zakon o orožju. Kot razlog za pridobitev športnega orožja iz kategorije A je črtal članstvo v strelskih organizacijah, ki imajo status nevladne organizacije v javnem interesu na področju obrambe, saj namen teh nevladnih organizacij ni športno udejstvovanje.

V postopku sprejema zakona je na pobudo Ministrstva za notranje zadeve koalicija vložila amandma, s katerim je dodatno spremenila zakon o orožju. S spremembami se je iz orožja kategorije A, ki ga lahko pridobijo športni strelci, izvzelo orožje iz 8.a točke kategorije A (polavtomatsko dolgocevno strelno orožje s centralnim vžigom naboja, to je strelno orožje, prvotno namenjeno za streljanje z rame, ki se lahko z zložljivim ali teleskopskim kopitom ali kopitom, ki se lahko sname brez uporabe orodja, lahko skrajša na manj kot 60 centimetrov skupne dolžine, ne da bi izgubilo funkcionalnost). To orožje predstavlja najnevarnejše orožje (primer takega orožja v priponki).

Ta sprememba sledi Direktivi (EU) 2021/555 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 24. marca 2021 o nadzoru nabave in posedovanja orožja (tako imenovana orožna direktiva), ki orožje kategorije A uvršča med prepovedano orožje z nekaterimi izjemami. Direktiva izjemoma dovoljuje športnim strelcem nabavo in posedovanje polavtomatskega orožja iz 6.a in 7. točke kategorije A, ne pa tudi orožja iz 8.a točke kategorije A. Na podlagi direktive je tako športnim strelcem dovoljena nabava in posedovanje polavtomatskega orožja, ki je bilo predelano iz avtomatskega in polavtomatskega orožja s centralnim vžigom naboja z večjim nabojnikom.

Orožna direktiva torej ne dopušča civilistom, da bi kupovali polavtomatsko orožje za svoje potrebe, zato je bila sprememba 17.a člena zakona o orožju v prejšnjem mandatu vlade v nasprotju s tem. Zaradi amandmaja SDS v tem delu orožna direktiva ni bila ustrezno prenesena v nacionalno zakonodajo.