Skoči do osrednje vsebine

XV. zasedanje Medvladne slovensko-ruske komisije za gospodarsko sodelovanje

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Na Bledu je danes potekalo XV. plenarno zasedanje Medvladne slovensko-ruske komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, ki sta ga vodila slovenski minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar in minister za digitalni razvoj, zveze in množične komunikacije Ruske federacije Konstantin Noskov.

Ministra dr. Miro Cerar in Konstantin Noskov | Avtor: STA

1 / 4

Ministra sta se na bilateralnem srečanju pred plenarnim zasedanjem pogovarjala o aktualnih vprašanjih gospodarskega sodelovanja med državama. Strinjala sta se, da je dosedanje sodelovanje dobro in so priložnosti za njegovo okrepitev na področju visokih tehnologij v različnih sferah gospodarstva.

Ruska federacija je pomembna gospodarska partnerica Slovenije. Slovenija zagovarja nujnost dialoga z Rusko federacijo pri reševanju odprtih vprašanj. Od leta 2017 ponovno beležimo povečanje blagovne menjave med državama, ki je v letu 2018 znašala 1 milijardo 161 milijonov evrov. Pozitivni trend se nadaljuje tudi v letošnjem letu, pri čemer pa se slovenski izvoz zmanjšuje na račun lokalizacije proizvodnje v Rusiji. Slovenija je letos prvič v blagovni menjavi z Rusijo zabeležila deficit.

Medvladna komisija ima pomembno vlogo pri identificiranju novih poslovnih priložnosti in področij za okrepitev gospodarskega sodelovanja. Na zasedanju komisije sta se strani pogovarjali o konkretnih priložnostih za razširitev sodelovanja na področju informacijskih tehnologij, transporta, zdravja in raziskav ter pomenu krepitve sodelovanja z ruskimi pokrajinami. Pregledano je bilo stanje realizacije programa pomembnejših projektov med državama, pri tem je bila ugotovljena uspešna realizacija šestih projektov s področja informacijskih tehnologij ter na novo uvrščeni pet projektov s področja raziskav v zdravstvu, energetske učinkovitosti, IKT, kmetijstva in izobraževanja. Zasedanja so se udeležila zainteresirana slovenska podjetja.