Skoči do osrednje vsebine

Letos bomo sedmič obeležili svetovni dan čebel

20. maja bosta Slovenija in z njo ves svet sedmič obeležila svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina OZN razglasila 20. decembra 2017. Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in drugih opraševalcev za človeštvo zaradi zagotavljanja prehranske varnosti, odprave lakote po svetu ter zaradi skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost.
Povečava čebele, ki srka med.

20. maja bomo sedmič obeležili svetovni dan čebel | Avtor: Arhiv MKGP

V ponedeljek, 20. maja, bomo sedmič obeležili svetovni dan čebel. Razglasitev je rezultat dobrega sodelovanja med Čebelarsko zvezo Slovenije kot pobudnico, Republiko Slovenijo in Organizacijo ZN za hrano in kmetijstvo (v angleščini Food and Agriculture Organization of the United Nations - FAO) ter velike evropske in širše mednarodne podpore držav in organizacij, med drugim Apimondie (Mednarodna zveza čebelarskih organizacij). Vsakoletno obeleževanje svetovnega dne čebel je za Slovenijo kot pobudnico njegove razglasitve pomembna prednostna naloga doma in v tujini. Prizadeva si za promocijo pomena čebel in divjih opraševalcev ter poziva k večjemu zavedanju in krepitvi dejavnosti za njihovo ohranjanje.

Slovenija je 20. maj izbrala zaradi rojstnega dne Antona Janše, pionirja sodobnega čebelarstva. Bil je prvi moderni učitelj čebelarstva na svetu in že avstrijska cesarica Marija Terezija ga je imenovala za stalnega učitelja čebelarstva na novi čebelarski šoli na Dunaju. Poleg tega so v tem času čebele na severni polobli najdejavnejše in se začnejo razmnoževati, potreba po opraševanju pa je največja. Tako kot se je Anton Janša zavedal pomena čebel in drugih opraševalcev, si Slovenija s svetovnim dnem čebel prizadeva, da bi se tega zavedala tudi svetovna javnost.

Z obeležitvijo svetovnega dne čebel želimo tudi letos najširšo javnost opozoriti, da so čebele za naše preživetje na tem planetu izredno pomembne ter da so v mnogih državah in regijah zelo ogrožene zaradi različnih vzrokov, zlasti zaradi podnebnih sprememb. Čebele potrebujejo čist zrak in vodo ter čisto okolje na splošno. Če bomo ohranili okolje in omogočili čebelam, da bodo lažje preživele, bomo tudi ljudje živeli v lepšem in bolj zdravem okolju. Toda najpomembneje je, da se vsi skupaj ponovno zavemo bistvene vloge, ki jo ima vsak posameznik pri ohranitvi čebel in drugih opraševalcev.

Svetovni dan čebel je tudi odlična priložnost za poudarjanje naravovarstva, trajnostnega razvoja in spoštovanja naravnih virov, ki so ključni za zdravje našega planeta in prihodnjih generacij.

Letošnja osrednja obeležitev svetovnega dne čebel na državni ravni bo v soboto, 18. maja, v Beltincih v okviru čebelarskega praznika. Največji mednarodni dogodek bo organizirala FAO v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve. Gre za mednarodni forum »Čebele za ljudi, planet in mir«, ki bo v Ljubljani, 22. in 23. maja 2024. 

Več informacij o tem, zakaj praznujemo svetovni dan čebel, lahko preberete na spletnem mestu FAO, spletnem mestu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) ter facebookovi strani MKGP.