Skoči do osrednje vsebine

Tir Truck Park Sermin – Parkirišče za tovorna vozila Sermin

V okviru projekta je načrtovana izgradnja 301 parkirnega mesta za tovorna vozila v industrijski coni Sermin v Kopru. Parkirišče bo v celoti osvetljeno, ograjeno, varovano z alarmom in pod video nadzorom. Uporabnikom bodo na voljo varna in varna parkirišča, opremljena s stranišči, tuši in Wi-Fi povezavo.

Gre za pomemben regijski in nacionalni projekt ureditve območja za vzpostavitev prvega varnega in varovanega parkirišča v Republiki Sloveniji, zgrajenega v skladu s predpisi EU-Parking ter v skladu z zahtevami Študije za varna in varovana parkirišča za tovornjake, ki jo je leta 2019 pripravila Evropska komisija. V skladu s študijo bo parkirišče po standardu EU-Parking pridobilo srebrno raven.

Projekt bo zagotovil zanesljivo in varno parkiranje za tovornjake na območju, kjer je število prometa oz. tovornjakov povečano, ob tem pa lahko parkirišče služi tudi kot čakalno območje, ki omogoča pravočasen prihod in dostavo oz. prevzem za Luko Koper, za tovornjake, ki zahtevajo varno in varovano parkirišče. Parkirišče ima predviden en uvoz z obstoječe javne ceste na severno-zahodni strani in dva izvoza na obstoječo javno cesto na severni strani. 

Projekt prispeva k razvoju gostejše mreže varnih in varovanih parkirišč v skladno z uredbo TEN-T (Uredba EU 1315/2013), s katero je predvideno, da se takšna parkirišča za tovornjake in gospodarska vozila zagotovijo na vsakih 100 km. Izgradnja varnih in varovanih parkirišč je skladna z nacionalno Strategijo razvoja prometa v Republiki Sloveniji do leta 2030.

Cilji projekta so:

  • izgradnja varnih in varovanih parkirišč,
  • preprečevanje ogrožanja varnosti voznikov in tovora z varnimi parkirnimi površinami,
  • zagotovitev premične enote 25 m2 za potrebe špedicije in sanitarij,
  • zagotovitev sanitarne vode in ogrevanja s pomočjo obnovljivih virov energije (sončni kolektorji in toplotna črpalka) ter
  • zagotavljanje minimalne (t. i. srebrne) stopnje varnosti.

Projekt obsega:

  • pripravo terena in asfaltiranje;
  • ureditev odvodnjavanja, kanalizacije, oskrbe z vodo, elektrike in interneta;
  • opremljanje s kontejnerji (soba za spremljanje, varnost, sanitarije, garderobe), informacijsko-komunikacijske tehnologije, zapore in ograje.