Skoči do osrednje vsebine

Dogodki

  do
Hiša kranjske čebele, Mestni trg 2, 1294 Višnja Gora.

Vabilo na razglasitev prejemnika mednarodne nagrade Zlata čebela 2021

20. decembra 2017 je Generalna skupščina OZN na pobudo Slovenije soglasno sprejela resolucijo, s katero je 20. maj uradno razglasila za svetovni dan čebel. Na četrto obletnico razglasitve svetovnega dne čebel, bo znan zmagovalec mednarodnega natečaja za nagrado Zlata čebela.

  do
Različne lokacije po Sloveniji in svetu

Jutri je četrti svetovni dan čebel - vabilo na dogodke

Jutri bomo po vsem svetu četrtič obeležili svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina OZN na pobduo Slovenije razglasila 20. decembra 2017.
Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo, v luči zagotavljanja globalne prehranske varnosti in odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost. Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) ob letošnjem svetovnem dnevu čebel poziva vsakega izmed nas, da se aktivno vključimo, in sicer s sloganom Angažirajte se: graditev novih temeljev za čebele.

 
virtualno in sedež Čebelarske zveze Slovenije, Brdo 8, 1225 Lukovica

3. obeležitev svetovnega dne čebel

V sredo, 20. maja, bomo že tretje leto po vsem svetu praznovali svetovni dan čebel. Osrednji dogodek ob tem dnevu bo virtualna mednarodna konferenca, ki jo organizira Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo FAO, skupaj z Mednarodno čebelarsko zvezo Apimondio in Kitajsko akademijo za kmetijske vede ob podpori Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS. Naslov konference je »Bee Engaged« (Angažiraj se za čebele), z njo pa želimo opozoriti na pomen angažiranosti in dejanj tako držav, organizacij, raziskovalnih in izobraževalnih institucij, civilne družbe, zasebnega sektorja, kmetov in čebelarjev, kot tudi vsakega posameznika, za ohranjanje čebel in drugih opraševalcev.
Osrednja obeležitev svetovnega dne čebel v Sloveniji bo potekala na slavnostni seji na Čebelarski zvezi Slovenije. Dogodek bo možno spremljati preko neposrednega prenosa.