Skoči do osrednje vsebine

Vsebinska prenova strani še ni zaključena, zato so nekatere vsebine še nepopolne. Prosimo za razumevanje.

Slovenska vlada je po referendumu junija 2016 izrazila obžalovanje nad odločitvijo prebivalcev Združenega kraljestva, da zapustijo EU. Suverena odločitev, sprejeta na referendumu, bo imela določene posledice tudi pri mednarodnih aktivnostih tako Slovenije kot celotne EU.

Kakšno bo nadaljnje sodelovanje med Združenim kraljestvom in državami članicami EU na področju zunanje politike, bo natančno jasno šele, ko bo sprejet oz. oblikovan dogovor o prihodnjem sodelovanju med Združenim kraljestvom in EU (deklaracija o prihodnjih odnosih, ki je del Sporazuma o izstopu, pa v primeru njegove ne-ratifikacije ne bo več merodajna). Združeno kraljestvo in EU sta izrazila interes, da bi bilo tudi sodelovanje na področju zunanjih zadev tesno, čeprav Združeno kraljestvo ne bo več država članica EU.

Ne glede na razplet dogodkov bodo v prihodnje med Združenim kraljestvom in EU potrebni konstruktivni pogovori o bodočem sodelovanju. Močno bo treba okrepiti bilateralno sodelovanje, da bomo lahko ohranili dobro sodelovanje na vseh področjih.

Ob tem velja, da Združeno kraljestvo ostaja pomemben zaveznik v zvezi NATO. Vse oblike sodelovanja bomo tudi v prihodnje nadaljevali v okviru multilateralnih organizaciji.

Iskalnik