Skoči do osrednje vsebine

Ambasadorji zdravja
Ministrstvo za zdravje izvaja številne promocijske aktivnosti v podporo javno-zdravstvenim politikam in strategijam.

V letošnjem letu želimo v okviru kampanje »Ambasadorji zdravja« povečati aktivnosti na štirih področjih:

  • na področju porabe alkohola in tobaka med mladimi,
  • z aktivnostmi želimo znižati stopnjo stigmatizacije težav v duševnem zdravju,
  • povečati zdravstveno pismenost o duševnem zdravju in demenci ter
  • ozaveščati o preventivi proti rakavim obolenjem.

Z akcijo Ambasadorji zdravja želimo pod sloganom »Zdravje za vse« približati te teme javnosti in poskrbeti, da se o njih pogovarjamo, da o njih razmislimo in da se v primeru, ko se srečamo s tovrstnimi zdravstvenimi izzivi, znamo ustrezno odzvati.

Naši trije ambasadorji so se odzvali na naše vabilo in se zavezali k sodelovanju. Vsak od njih je v samem vrhu slovenske estrade, vsak na svoj način, zato lahko s svojo pripravljenostjo ozaveščati dosežejo javnost in nam pomagajo uspešno približati izredno pomembne tematike.

K sodelovanju smo povabili tudi strokovno javnost in nevladne organizacije. Verjamemo, da bomo skupaj z Ambasadorji zdravja dosegli veliko več, kot pa bi lahko dosegel vsak od nas sam.

Želeli bi si, da se v to akcijo vključijo vsi prebivalci Slovenije, da za svoje zdravje skrbimo skupaj, da skrbimo zase in drug za drugega ter da se zavedamo, da se skrb za zdravje prične danes, ne ob morebitni neprijetni diagnozi.

Predstavitev Ambasadorjev zdravja

Tina Gorenjak

Tina Gorenjak je uspešna gledališka in filmska igralka z dolgoletno kariero na slovenski estradi. Iz lastnih izkušenj spopadanja z boleznijo še kako dobro ve, kako pomembno je čim več vedeti o nadaljnjih korakih zdravljenja in ohranjanju zdravja. Ko smo zdravi, je beseda zdravje nekaj zelo abstraktnega, a ko zbolimo, dobi zelo konkreten pomen.

Za svoje zdravje smo v prvi vrsti odgovorni sami. Zato je zelo pomembno, da smo čim bolje informirani, kaj lahko zanj storimo. Razvoj raka in mnogih avtoimunskih bolezni je dokazano močno povezan tudi z duševnim zdravjem in prekomernim pitjem alkoholnih pijač. Teme, ki so izpostavljene, so med seboj zelo povezane in pomembne za naše zdravje. Pri rakavih obolenjih je izjemno pomembno zgodnje odkrivanje, prav tako je pomembno vedeti, kakšne so možnosti za preventivno delovanje, pa tudi, da nas ob diagnozi »rak« ne popade strah ali obup, saj le ta še zdaleč ne pomeni smrtne obsodbe. Nobena od teh problematik za posameznika ni nerešljiva. Taka lahko postane le, če o njej ne govorimo, je pri sebi in pri bližnjih ne želimo prepoznati, jo skrivamo ali ne želimo poiskati pomoči.

Challe Salle

Eden od najbolj uspešnih glasbenikov na slovenski sceni, Saša Petrović, bolj znan pod umetniškim vzdevkom Challe Salle, skozi svojo glasbo in življenjski slog širi pozitivno energijo. Trudi se biti zgled vsem mladim, ki ga spremljajo, usmerja jih v izobraževanje, glasbo, šport, zdrav življenjski slog, pozitiven odnos do življenja in razvoj talentov. Že celo življenje se ukvarja s športom, po izobrazbi je trener fitnesa.

Znan je tudi po tem, da ne pije alkohola in ne kadi. Pred kratkim je dobil sina in zelo uživa v vlogi novopečenega očeta. Svojemu sinu želi biti pozitiven vzor. Prav zato se z veseljem pridružuje kampanji "Ambasadorji zdravja".

Melani Mekicar

Simpatično voditeljico Melani Mekicar večina pozna kot “tisto s televizije”. Odraščala je v svetu tekmovalnega plesa z načrtom, da bi postala profesionalna plesalka. Pri petnajstih letih se je velika želja uresničila, nekaj let je delala kot profesionalna plesalka. Njene ambicije pa so bile višje, želela se je ukvarjati z igralstvom in delati v svetu zabave. Pri enajstih je začela igrati in nastopati pred kamero in njena ljubezen je samo rasla. Odkrila je še ljubezen do radijskega mikrofona in se dve leti s poslušalci zbujala na Radiu Antena. Prelomna točka pa je bila zagotovo oddaja V petek zvečer.

Za sodelovanje pri projektu Ambasadorji zdravja se je odločila, ker čuti močno povezanost s temo duševnega zdravja. Je mnenja, da je to tema, ki nikakor ne bi smela biti tabu in se o njej moramo nujno pogovarjati, če jo želimo izboljšati. Pomembno se ji tudi zdi, "da o tej temi spregovorijo vsi, ki delamo jo v medijih, ljudje pa so nas navajeni vedno nasmejanih, a le zato, ker je to del naše službe. Dejstvo pa je, da v resničnem življenju ni vedno tako", pravi Melani.