Skoči do osrednje vsebine

dr. Stojan Pelko

Dr. Stojan Pelko se je rodil leta 1964. Po magisteriju iz filozofije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je opravljal podiplomski študij s področja avdiovizualnih raziskav (D.E.A.) na Univerzi Sorbonne Nouvelle – Paris III; na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je pod somentorstvom prof. Slavoja Žižka doktoriral iz socioloških znanosti na temo Podoba misli. Je nekdanji glavni urednik mesečnika Ekran, revije za film in televizijo, in docent na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Pisec več knjig o filmski teoriji in prevajalec pomembnejših francoskih filozofov (Lacan, Baudrillard, Virilio, Deleuze, Badiou).

Med letoma 1996 in 2000 je bil tekstopisec in kreativni direktor pri oglaševalski agenciji Luna. Med večjimi domačimi naročniki so bili NLB, Petrol in Delo, med mednarodnimi pa Renault, Epson in Simobil. Leta 1998 je osvojil naziv kreativnega direktorja leta. Leta 2000 je ustanovil družbo za komunikacijsko svetovanje Korpus in deloval v kampanjah političnega marketinga v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Črni gori in na Kosovu. Njegovi naročniki so se uvrstili med zmagovalce na občinskih, parlamentarnih, predsedniških in evropskih volitvah. Med letoma 2002 in 2004 je bil kreativni direktor kampanje Slovenija. Doma v Evropi., ki je pripeljala do uspeha na referendumu za pridružitev Slovenije EU.

Med letoma 2008 in 2011 je bil državni sekretar na Ministrstvu za kulturo.

Takrat so bili ključni projekti preoblikovanje Filmskega sklada v Slovenski filmski center, medresorski projekti za ustvarjalne in kulturne panoge ter slovenski paviljon na svetovni razstavi v Šanghaju. Med mandatom je kot osrednji govornik sodeloval na konferenci EU o vlogi kulturnih dejavnosti v pokonfliktnih razmerah (Bruselj 2009), na svetovnem vrhu o umetnosti in kulturi IFACA (Johannesburg, 2010) in na konferenci Sveta Evrope CultureWatchEurope (z Jeremyjem Rifkinom, Bruselj, 2011). Kot programski direktor think tanka pri Svetu Evrope je na razpravo na temo upravljanja v kulturi na Bledu pritegnil dvajset intelektualcev in politikov. Zato ga je danski minister za kulturo Uffe Elbæk povabil v delovno skupino Team Culture 2012. Nekdanji svetovalec Evropski kulturni fundaciji s sedežem v Amsterdamu.

Med letoma 2012 in 2015 je bil uradni govorec Urada EU na Kosovu in svetovalec posebnega predstavnika EU na Kosovu za komuniciranje. Leta 2015 je na povabilo dubrovniškega župana prevzel koordinacijo kandidature Dubrovnika za evropsko prestolnico kulture 2020. Po tistem je pripravil strategijo kulturne diplomacije za Delegacijo EU v Tirani, bil soorganizator komunikacijske delavnice s člani izvršnega odpora strategije EU za alpsko regijo (EUSALP) in svetoval Delegaciji EU v Skopju pri referendumski kampanji.

Leta 2019 je postal vodja kabineta ministra za zunanje zadeve.

Iskalnik