Skoči do osrednje vsebine

Simona Leskovar je rojena leta 1973, po izobrazbi je univerzitetna diplomirana politologinja, smer mednarodni odnosi. 13. septembra 2018 je bila, ob imenovanju nove slovenske vlade in ministra za zunanje zadeve, imenovana za državno sekretarko na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije.

Simona Leskovar je bila od oktobra 2015 do imenovanja za državno sekretarko veleposlanica Republike Slovenije na Japonskem ter nerezidenčna veleposlanica Republike Slovenije v Republiki Koreji. Pred tem je bila vodja pisarne državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu, direktorica Strateškega foruma Bled za mlade leta 2015 ter nacionalna kontaktna točka za odgovornost zaščititi (R2P), kamor je bila imenovana s sklepom vlade avgusta 2013.

Od novembra 2008 do novembra 2012 je bila namestnica stalne predstavnice Republike Slovenije pri Organizaciji združenih narodov v New Yorku. Med leti 2006 in 2008 je bila ministrica svetovalka v kabinetu ministra za zunanje zadeve in v času priprav in predsedovanja Slovenije Svetu EU za splošne zadeve in zunanje odnose odgovorna za ta vprašanja. V letih 2005 in 2006 je bila svetovalka v pisarni državnega sekretarja, pred tem pa je med leti 2001 in 2004 službovala kot tretja sekretarka na veleposlaništvu Republike Slovenije v Washingtonu.

Simona Leskovar je svojo diplomatsko pot začela pred več kot dvajsetimi leti na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije. Poleg študija na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani se je izobraževala tudi na nizozemskem Inštitutu za mednarodne odnose Clingendael v Haagu.

Iskalnik