Skoči do osrednje vsebine

Peter Jožef Česnik

csm PJ Cesnik 93912eb796

Po zaključeni gimnaziji v Ljubljani in dveh nedokončanih letnikih na ljubljanski Ekonomski fakulteti je leta 1967 odšel v Avstralijo in tam preživel 36 let. V Melbournu je najprej delal v zavarovalnici, nato pa leta 1971 zaključil akademijo za kontrolo letenja in se zaposlil kot kontrolor flote pri letalski družbi Trans Australia Airlines – Qantas ter to delo 32 let opravljal v Melbournu in Sydneyju. Delal je tudi kot prevajalec v glavni melbournski bolnišnici in kot sodni tolmač za slovenski in srbohrvaški jezik.

Med svojim bivanjem v tujini je stalno ohranjal stik z domovino in jo promoviral. Kot tajnik Avstralske smučarske zveze letalcev je med drugim organiziral smučarske izlete v Slovenijo. Bil je tudi tajnik lokalnega kajakaškega kluba in je pred olimpijskimi igrami v Sydneyju leta 2000 uredil vse potrebne logistične priprave za udeležbo slovenskih kajakašev in veslačev na tekmovanju, na olimpijskih igrah pa bil eden izmed koordinatorjev med avstralskimi organizatorji iger in slovensko reprezentanco.

Vključen je bil tudi v slovenske izseljenske organizacije. Bil je predsednik in član upravnega odbora slovenskega izseljenskega društva v Sydneyju, po upokojitvi in vrnitvi v Slovenijo leta 2003 pa je deloval v izvršnem odboru Združenja Slovenska izseljenska matica in je še danes povezan s Slovenci po vsem svetu. Pod okriljem združenja je večkrat organiziral pohode izseljencev na Triglav.

Na predčasnih volitvah v Državni zbor 2018 je kandidiral na listi Stranke Alenke Bratušek in bil v volilni enoti Ljubljana Center izvoljen za poslanca.

Iskalnik