Skoči do osrednje vsebine

Igor Mally

Avtor: Tamino Petelinšek, STA

rojen 10. 7. 1975

Mag. Igor Mally je strokovnjak s področja evropskih zadev. Leta 2000 je diplomiral, leta 2005 pa magistriral na Oddelku za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, pri čemer je tako v diplomskem kot magistrskem delu proučeval evropske integracijske procese. Področju evropskih zadev je posvetil celotno dosedanjo kariero.

Leta 2000 se je zaposlil v Službi Vlade Republike Slovenije za evropske zadeve, kjer je bil sprva vključen v pogajanja o pristopu Republike Slovenije v Evropsko unijo, nato pa je deloval kot svetovalec za področje kohezijske politike in institucionalnih zadev Evropske unije. 

Leta 2006 je kot vodja kabineta državnega sekretarja za evropske zadeve začel aktivno sodelovati v pripravah in nato tudi pri izvedbi predsedovanja Slovenije Svetu EU. V tem času je bil tudi svetovalec predstavnika predsedstva Sveta EU v Evropskem parlamentu.

Od konca leta 2008 do leta 2012 je v Službi Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropske zadeve med drugim deloval kot slovenski koordinator za pogajanja o večletnem finančnem okviru EU 2014–2020, s čimer se je aktivno ukvarjal že v pogajanjih za finančno obdobje 2007–2013.

Leta 2012 se je zaposlil na Ministrstvu za zunanje zadeve, kjer je bil poleg pogajanj o večletnem finančnem okviru EU zadolžen tudi za koordinacijo drugih strateških dosjejev EU v obravnavi Evropskega sveta.

Aprila 2013 je začel delovati kot glavni svetovalec predsednika vlade za zadeve Evropske unije in v tej vlogi aktivno sodeloval pri obravnavi ključnih dosjejev EU na ravni Evropskega sveta. 

Februarja 2017 je bil imenovan za državnega sekretarja v Kabinetu predsednika vlade RS. Na to funkcijo je bil ponovno imenovan septembra 2018. 

Novembra 2018 ga je Vlada Republike Slovenije imenovala za vodjo posebnega vladnega projekta Predsedovanje Republike Slovenije Svetu Evropske unije 2021.

Iskalnik