Skoči do osrednje vsebine

Življenjepis

Barbara Sušnik, rojena 11. junija 1968 v Ljubljani, je diplomirala iz politologije, smer mednarodni odnosi, na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Poklicno pot je začela v Odboru za zunanjo politiko Državnega zbora Republike Slovenije. Nadaljevala jo je kot sekretarka v Komisiji za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu ter na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije, kjer se je zaposlila leta 2001. Njena prva zaposlitev v tujini je bila v Kanadi, kjer je opravljala delo prve sekretarke na slovenskem veleposlaništvu v Ottawi.

Leta 2008, ko je Slovenija predsedovala Evropskemu svetu, je bila vodja oddelka za ZDA in Kanado v Sektorju za Severno in Latinsko Ameriko ter Karibe na Ministrstvu za zunanje zadeve.

Med letoma 2010 in 2015 je bila namestnica stalnega predstavnika na stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Svetu Evrope v Strasbourgu.

9. novembra 2015 je izraelskemu predsedniku Reuvenu Rivlinu predala poverilnice kot izredna in pooblaščena veleposlanica Republike Slovenije v Državi Izrael. Slovenska veleposlanica v Izraelu je bila do julija 2019.

Od 1. avgusta 2019 je vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za zadeve EU na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije.

Barbara Sušnik se že vse življenje posveča pravicam narodnih in etničnih manjšin, človekovim pravicam in temeljnim svoboščinam, opolnomočenju žensk in preprečevanju nasilja nad ženskami. Tekoče govori slovensko, angleško, francosko, srbsko in hrvaško.

Iskalnik