Skoči do osrednje vsebine

Angelika Mlinar

Avtor: STA

Dr. Angelika Mlinar se je rodila 29. junija 1970 v Stari vasi na avstrijskem Koroškem. Na univerzi v Salzburgu je leta 1993 diplomirala iz prava, leta 1995 pa je na Univerzi v Washingtonu prejela naziv magistrice prava (LL. M.).  Leta 1996 je na Univerzi v Salzburgu z doktorsko nalogo »Pravice žensk kot človekove pravice« pridobila tudi naziv doktorice prava.

Svojo poklicno pot je začela v Sloveniji, v Službi Vlade Republike Slovenije  za zakonodajo na področju izvajanja predpristopne pomoči Phare, nato kot vodja projektov, predvsem s področja notranjih zadev in pravosodja, na predstavništvu Evropske komisije v Ljubljani. Nato je nekaj let delovala v podjetništvu.

Leta 2009 je bila generalna sekretarka Narodnega sveta koroških Slovencev, organizacije, ki predstavlja politične, gospodarske in kulturne pravice in interese koroških Slovencev. Leta 2010 je prevzela vodenje Liberalnega foruma in ga po zahtevnih pogajanjih združila s stranko Neos, ki je nato leta 2013 zaradi njenih dobrih političnih nastopov in proti vsem pričakovanjem postala parlamentarna stranka, Angelika Mlinar pa poslanka in s tem prva ženska predstavnica slovenske manjšine v avstrijskem državnem zboru.

Leta 2014 je bila izvoljena za evropsko poslanko. V Evropskem parlamentu je delovala v skupini Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo – ALDE, do novembra 2018 je bila tudi njena podpredsednica. Kot evropska poslanka je bila članica Odbora za industrijo, raziskave in energetiko, Odbora za pravice žensk in enakost spolov ter Odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve.

Maja 2019 je na listi SAB kandidirala za evropsko poslanko.

19. decembra 2019 jo je Državni zbor Republike Slovenije imenoval za ministrico brez resorja, pristojno za razvoj, strateške projekte in kohezijo.

Kot materni jezik govori slovensko in nemško, tekoče pa se sporazumeva v angleškem in francoskem jeziku.

Iskalnik