GOV.SI

Informacije za popotnike

Vsebinska prenova strani še ni zaključena, zato so nekatere vsebine še nepopolne. Prosimo za razumevanje.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki. Odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna, svetujemo dodatno previdnost in dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Razmere v jugovzhodnih predelih države so negotove in nevarne. V veljavi ostaja naš nasvet, da se slovenski državljani izognejo vsem potovanjem v obmejno območje s Sirijo in Irakom.

Zaradi povečane nevarnosti terorističnih napadov odsvetujemo vsa potovanja v jugovzhodne province (Hakkari, Sirnak, Siirt, Tunceli, Hatay, Kilis, Gaziantep, Mardin, Diyarbakir, Sanliurfa, Agri, Van, Bitlis, Mus, Bingol, Elazig, Batman, Erzincan). Turški varnostni organi na teh območjih izvajajo poostrene varnostne aktivnosti, ki za obiskovalce lahko povzročijo neprijetne identifikacijske postopke in potovalne omejitve.

Slovenskim državljanom v času bivanja v Turčiji svetujemo spremljanje vseh razpoložljivih informacij ter dosledno upoštevanje ukrepov in odločitev turških varnostnih organov.

Slovenskim državljanom še naprej svetujemo, da se izogibajo lokacij, kjer potekajo javni shodi in zborovanja, in da ob tem upoštevajo priporočila in navodila lokalnih oblasti.

Varnostni ukrepi na letališču Atatürk v Istanbulu in na drugih letališčih v Turčiji so poostreni, vseeno pa letalski redni in čarterski promet poteka tekoče.

Tistim, ki potujejo v Turčijo, svetujemo, da pridobijo celovite in ažurne informacije o razmerah in pogojih na ciljni destinaciji potovanja iz vseh razpoložljivih virov.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Turčijo ne potrebujejo vizuma.

Ukinitev vizumov se nanaša na osebe, ki potujejo z namenom turističnega, osebnega ali poslovnega obiska. Za osebe, ki potujejo z drugačnim namenom (npr. delo, študij, izobraževanje, združitev družine, znanstveno raziskovanje...) je še vedno potreben poseben vizum, ki se ga pridobi na pristojnem veleposlaništvu Republike Turčije.

Potni list mora biti ob vstopu v Turčijo (neodvisno od tega ali je vizum potreben ali ne) veljaven še najmanj 6 mesecev. Turške oblasti opozarjajo, da je potrebno imeti v potnem listu vsaj eno prazno stran za žige mejnih oblasti.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Turška vlada je leta 2011 sprejela odločitev, da bodo vsem popotnikom, ki iz Turčije potujejo v Afganistan, Indijo, Pakistan, Nigerijo in Tadžikistan, ponudili cepivo zoper otroško paralizo (poliomyelitis). Tisti popotniki, ki ne bi želeli biti cepljen, bodo morali podpisati dokument, da se cepljenju odpoveduje.

V javnih prevoznih sredstvih (vlakih, trajektih in taksijih) in v zunanjih objektih (stadionih, igriščih, kavarnah, barih in restavracijah) velja prepoved kajenja. Za kajenje na prepovedanih mestih je zagrožena denarna kazen.

Za uporabo ali trgovanje z nedovoljenimi drogami je v Turčiji zagrožena visoka denarna globa ali zaporna kazen do 24 let.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.