Skoči do osrednje vsebine

Vsebinska prenova strani še ni zaključena, zato so nekatere vsebine še nepopolne. Prosimo za razumevanje.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato svetujemo dodatno previdnost pri potovanju v te dele države ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

V novembru 2016 je bilo objavljeno opozorilo o možnosti terorističnih napadov na javnih zborovanjih in mejnih prehodih z Afganistanom. Svetujemo previdnost, odsvetujemo zadrževanje v velikih skupinah in uporabo javnega prevoza. Veliko tveganje velja zlasti v vzhodnem delu regije Gorno Badahšan.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Tadžikistan potrebujejo vizum.

Tadžikistan je za slovenske državljane uvedel poenostavljen vizumski postopek. Vloge za vizume bodo obravnavane in zaključene v treh delovnih dneh.

Za dodatne informacije se obrnite na:

Veleposlaništvo Tadžikistana na Dunaju
Universitätsstraße 8/1A
1090 Dunaj
Avstrija
T: +43 1 409 82 66
E: tajikembassy@chello.at
WWW: http://tajikembassy.at/

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Posebno dovoljenje je potrebno predhodno pridobiti za potovanje v Avtonomno provinco Kuhistoni Badakšon. Svetujemo, da se za dodatne informacije obrnete na veleposlaništvo Tadžikistana na Dunaju.

Svetujemo, da:

  • se izogibate morebitnim protestom ali množičnih zborovanj;
  • ne potujete sami po oddaljenih predelih mest;
  • spoštujete tamkajšnje verske običaje;
  • se v nujnih primerih obrnete na diplomatsko konzularno predstavništvo katere koli države članice EU;
  • da pred potovanjem v sosednje države preverite stanje na meji, saj se utegne zgoditi – sicer zelo redko –, da so mejni prehodi začasno zaprti.

Mejo med Tadžikistanom in Kirgizijo lahko zaprejo brez predhodnega obvestila. Svetujemo, da vnaprej preverite pri pristojnih oblasteh, ali je dejansko mogoče prečkati mejo na določenem mejnem prehodu.

Svetujemo, da v obmejnih področjih z Afganistanom, Uzbekistanom in Kirgizijo potujete po cestah, saj je na teh območjih nekaj označenih in neoznačenih minskih polj.

Uživanje ali preprodaja drog je prepovedana, zagrožene zaporne kazni za tovrstne prekrške pa so izredno visoke – od pet do deset let zaporne kazni za uživalce ter od deset do dvajset let zaporne kazni za preprodajalce drog. Razmere v zaporih so zelo skromne.

Slovenskim državljanov, ki se nahajajo v Tadžikistanu svetujemo, da se zaradi lažjega komuniciranja in obveščanja v primerih kriznih situacij predhodno registrirajo na Veleposlaništvu Zvezne republike Nemčije v Dušanbeju. Na ta način bodo tudi obveščeni o aktualnem dogajanju v državi.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik