Skoči do osrednje vsebine

Severna Koreja

Vsebinska prenova strani še ni zaključena, zato so nekatere vsebine še nepopolne. Prosimo za razumevanje.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki. Odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost in dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Svetujemo, da nas o svojem potovanju ali bivanju v Severni Koreji obvestite.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Severno Korejo.

Na podlagi načela vzajemnosti je Severna Koreja določila višino vizumske takse za državljane schengenskih držav, ki znaša 60 EUR.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Turisti lahko po Severni Koreji običajno potujejo le v okviru organizirane turistične skupine. Tisti, ki bi želeli sami potovati po Severni Koreji, potrebujejo sponzorja in posebno dovoljenje, ki ga izda severnokorejsko zunanje ministrstvo. Samostojna potovanja se običajno dovolijo le za poslovne namene.

Potovanje po državi je strogo omejeno. Ne glede na to, ali potujete v turistične ali poslovne namene, boste vedno potovali v spremstvu vodiča. Prav tako vam bo dovoljeno potovati, le kamor vam bo dovolil vaš vodič. Za vsa potovanja zunaj Pjongjanga vam mora vaš vodič urediti potrebna dovoljenja. Na vojaških kontrolnih točkah ob vstopu in izstopu iz posameznega mesta običajno preverijo vaš osebni identifikacijski dokument.

Svetujemo, da ste pozorni, da ne zaidete na prepovedano področje in da zapustite določeno področje nemudoma, če vam tako velijo predstavniki severnokorejski oblasti.

Žaljenje ali šale na račun severnokorejskega političnega sistema in njegovega vodstva niso dobrodošle. Tujci se lahko znajdejo v težavah, če ne izkažejo zadostne mere spoštovanja.

Ob vstopu v državo je potrebno vse tehnološke predmete, vključno z GPS-om pustiti pri severnokorejski carini (predmete dobite nazaj ob izstopu iz države). Tuji prenosni telefoni so lahko uvoženi v državo, vendar jih je potrebno registrirati na letališču. Prenosni telefon se lahko uporablja le s telefonsko kartico, kupljeno v Severni Koreji. (Obstajata dva ločena sistema mobilne telefonije, eden ki je namenjen tujcem, in tisti ki je namenjen Severnokorejcem. Telefoniranje iz enega v drug sistem ni mogoče). Dostop do interneta je zelo omejen oziroma skoraj onemogočen.

Svetujemo, da pred fotografiranjem vedno prosite za dovoljenje. Ob tem velja prepoved fotografiranja vojaških objektov in vojakov.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik