Skoči do osrednje vsebine

Vsebinska prenova strani še ni zaključena, zato so nekatere vsebine še nepopolne. Prosimo za razumevanje.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

V Franciji že od 4. decembra 2019 poteka časovno neomejena splošna stavka, kar vključuje ves javni promet (avtobusni, železniški, zračni, rečni, morski), zato vsem, ki načrtujete potovanje v Francijo, še posebej v Pariz, svetujemo, da:
- se pred potovanjem podrobno pozanimate pri organizatorju potovanja, ali je prevoz do destinacije sploh zagotovljen (nizkocenovni letalski prevoznik RyanAir je na primer iz Benetk za zadnji teden odpovedal določene lete v in iz Pariza, prav tako so odpovedani nekateri mednarodni vlaki);


- upoštevate, da je javni transport v Parizu zelo ohromljen (https://www.ratp.fr/en/informations), taksi službe pa preobremenjene, zato je treba predvidevati več hoje (primerna obutev) ali poiskati alternative prevoze (turistični avtobusi ipd). Na spletni strani pariških letališč je objavljeno nekaj nasvetov, kako priti z mesta do letališča in obratno (okrepljena bo avtobusna linija Bus Direct): https://www.parisaeroport.fr/en/passengers/access/news/call-for-action-5-december-2019.


- preverite pogoje nastanitve, ker hoteli ne prevzemajo odgovornosti za morebitno podaljšanje vašega bivanja zaradi odpovedi poletov ali podobnih razlogov;


- se v primeru lastnega prevoza z avtom pripravite na velike prometne zastoje na vpadnicah v večja mesta in v mestih samih. Potek prometa lahko spremljate preko spletne strani ("manifestation" pomeni protesti; "travaux d'entretien" pomeni delo na cesti in"bouchons" cestni zastoji). Uporabna pa je tudi aplikacija (za pametne telefone), ki jo lahko uporabljajo vozniki pri vožnji - WAZE.


Nemogoče je napovedati kako dolgo in v kakšni obliki bo splošna stavka še trajala. Ob sobotah prav tako še vedno potekajo protesti "rumenih telovnikov", zaradi česar občasno prihaja do zapor cest in posledično podaljšanja običajnega časa prevoza. Slovenskim državljanom svetujemo, da se protestov izogibajo in upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov.

Podrobnejše informacije glede sobotnih protestov so na voljo na spletnem mestu Veleposlaništva Republike Slovenije v Parizu.

Ministrstvo za zunanje zadeve RS glede na visoko stopnjo teroristične ogroženosti oziroma vse ukrepe, ki jih je po zadnjih terorističnih napadih v Parizu sprejela Francija, svetuje posebno pazljivost, zlasti v Parizu in večjih mestih. S 1.11.2017 je prenehalo veljati stanje izrednih razmer, vendar stopnja teroristične ogroženosti ostaja visoka, zato je bil sprejet in 31.10.2017 začel veljati Zakon o okrepitvi notranje varnosti in boju proti terorizmu.

Svetujemo ažurno spremljanje medijskih poročanj, dosledno upoštevanje navodil in nasvetov lokalnih oblasti ter izogibanje množičnih shodom in protestom.

Zaradi poostrenih varnostnih ukrepov lahko pride do zamud v letalskem, železniškem, cestnem in morskem prometu, zato priporočamo, da aktualne informacije pridobite neposredno pri ponudnikih teh storitev. Zaradi sistematičnega nadzora na evropskih zunanjih mejah, predvsem na letališčih,  prihaja do daljših čakalnih vrst v konicah.

Predlagamo, da si preberete usmeritve francoske vlade, kako reagirati v primeru terorističnega napada (besedilo v angleškem jeziku).

Francoska vlada je dala na razpolago brezplačno aplikacijo za pametne telefone, ki uporabnike opozarja na morebitne varnostne incidente, vključno z vsemi večjimi naravnimi, tehnološkimi in terorističnimi tveganji. Uporabniki lahko spremljajo opozorila na do osem geografskih območjih. Aplikacija se imenuje SAIP (Système d'alerte et d'information des population), na voljo pa je v angleškem in francoskem jeziku. Aplikacijo lahko uporabniki prenesejo z vnosom kratice "SAIP" na spletnih straneh Apple App ali Google Play.

Vstop v Francijo

Slovenski državljani za vstop v Francijo vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Francoske oblasti so odstranile migrantsko taborišče pri Calaisu, imenovano "džungla". V Calaisu in njegovi okolici se še vedno  nahaja nekaj migrantov, ki bi si lahko prizadevali nezakonito prebiti v Veliko Britanijo. Pred odstranitvijo migrantskega taborišča je prihajalo do incidentov, ko so neznanci postavljali ovire na ceste in metali kamenje in druge predmete v tovornjake, ki so se pristanišču Calais približevali po avtocesti A16. V kolikor se vam to zgodi, nadaljujte z vožnjo, če je varno. V kolikor ni, se ustavite in pokličite policijo na 112. Priporočamo, da imate v Calaisu in njegovi okolici v upočasnjenem prometu zaklenjena vrata ter da zavarujete vozilo, ko vas ni pri njem.

Oblasti priporočajo, da se vozniki tovornjakov, v primeru napadov, po pomoč obrnejo na tamkajšnje varnostne organe ter pri istih organih tudi formalno vložijo prijavo. Administrativni postopek vzame nekaj časa, vendar le tako francoski organi lažje ukrepajo proti storilcem.

V kontekstu boja proti negativnim učinkom podnebnih sprememb  in zmanjšanja onesnaženja pariškega zraka morajo s  16. januarjem 2017,  od ponedeljka  do  petka, med 8.00 in 20.00, vsa vozila, tudi avtobusi, tovornjaki, gospodarska vozila in motorna kolesa, za vožnjo v središču Pariza imeti posebno nalepko oz. vinjeto – certifikat kvalitete zraka Crit'Air, ki izkazuje okoljski razred vozila glede na emisije onesnaževal. S 1.7.2017 je bila  uvedena globa v primeru kršitve v višini 68 EUR.

Nalepka Crit'Air je obvezna v Parizu tudi za vozila, registrirana zunaj Francije. Nakup za ta vozila je možen od 1. februarja 2017 dalje na spletni strani (zavihek "Applying for your certificate"), ki je dosegljiva v francoščini in angleščini. Vinjeta, ki znaša 3,70 EUR + poštni stroški (za Slovenijo naj bi skupni strošek znašal 4,80 EUR), bo poslana na naslov, ki je vpisan v prometnem dovoljenju, ki ga je ob naročilu vinjete potrebno tudi priložiti (scan). Vinjete je potrebno naročiti pravočasno, saj je naročniku poslana po pošti. Več o tem, si preberite tukaj.

S 1.7. 2018 je Francija zaostrila kazni za posamezne prometne prekrške in spremenila določena prometna pravila. Novost je zmanjšanje omejitve hitrosti iz 90 na 80 km/h na regionalnih cestah, na katerih nasprotna pasova nista ločena s fizično pregrado. Drug viden ukrep (predviden od 2019 dalje) se nanaša na uvedbo možnosti odvzema vozniškega izpita (tudi tujega) zaradi uporabe telefona med vožnjo, in sicer v primeru, ko je oseba obenem storila nek drug prometni prekršek.

Od julija 2015 že veljajo strožji glede uporabe telefona med vožnjo - prepovedana je uporaba kakršnih koli pripomočkov za uporabo telefona (vse vrst slušalk, blue tooth ipd.). Prekršek je sankcioniran z globo 135 EUR in odvzem treh točk francoskega vozniškega dovoljenja.

Več o posebnostih v francoskih prometnih predpisih si preberite (v angleščini) tukaj. Pomembna razlika s slovenskimi prometnimi predpisi je mdr. ta, da imajo v krožišču praviloma prednost vozila, ki v krožišče vstopajo in ne vozila, ki so že v krožišču.

Obiskovalce Pariza ter tudi drugih mest opozarjamo na posebno previdnost pred žeparji. Kraje denarnic, telefonov so pogost pojav predvsem v javnem prometu (metro) ter tudi v lokalih.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik