Skoči do osrednje vsebine

Mobilna aplikacija #OstaniZdrav

Mobilna aplikacija za varovanje zdravja in življenja ljudi #OstaniZdrav je pripomoček, ki vam sporoči, ali ste bili v stiku z okuženo osebo. Z njeno uporabo in upoštevanjem priporočil vsak izmed nas pripomore k obvladovanju širjenja virusa ter varovanju zdravja nas samih, naših bližnjih in celotne družbe.

Dodatna možnost za odgovorno ravnanje posameznika

Uvedba aplikacije je dodatni preventivni ukrep in ščiti tako zdravje posameznikov kakor javno zdravje. Njena uporaba je v veliko pomoč epidemiologom pri obvladovanju širjenja virusa. Aplikacijo si na pametne prenosne telefone namestimo povsem prostovoljno, v našem vsakdanu pa ima sicer še naprej osrednjo vlogo dosledno upoštevanje drugih preventivnih ukrepov: vzdrževanja zadostne medsebojne razdalje, rednega umivanja in razkuževanja rok in nošenja zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih in javnem prometu.

Aplikacija #OstaniZdrav pomaga pri zajezitvi in obvladovanju širjenja okužb z novim koronavirusom, zmanjšuje obremenjenost zdravstvenega sistema in tako omogoča, da država z milejšimi ukrepi obvlada virus.

Aplikacija #OstaniZdrav nas opozori, da smo bili v stiku z okuženim, zato obstaja večje tveganje, da smo se okužili tudi sami. Tako že takoj po opozorilu, ki ga prejmemo od mobilne aplikacije, ravnamo še bolj odgovorno: opazujemo svoje počutje in ob prvem zaznavanju simptomov stopimo v stik z osebnim zdravnikom, se ne družimo, še posebej ne z ranljivimi posamezniki, in še bolj dosledno izvajamo preventivne ukrepe (higiena rok in kašlja, nošenje mask in ustrezna medsebojna razdalja).

Lažje obvladovanje stikov okuženih oseb

Z uporabo mobilne aplikacije ravnamo odgovorno do sebe in drugih, hkrati pa pomagamo pri obvladovanju širjenja okužb z novim koronavirusom. Aplikacija bo epidemiologom močno olajšala iskanje in obveščanje tistih posameznikov, ki so bili v zadnjih 14 dneh v stiku z okuženo osebo, a jih vseh med epidemiološkim preverjanjem ni bilo mogoče odkriti in prepoznati, denimo vseh sopotnikov v javnem prevozu ali vseh obiskovalcev, ki bi bili v gostinskem lokalu istočasno kot okuženi z novim koronavirusom.

Video s predstavitvijo mobilne aplikacije

Video s predstavitvijo mobilne aplikacije za ranljive skupine uporabnikov

Prostovoljna in brezplačna uporaba

Aplikacijo #OstaniZdrav si na svoj pametni mobilni telefon namestimo povsem prostovoljno in brezplačno. Po namestitvi bomo hitro in zanesljivo obveščeni o srečanjih z uporabniki aplikacije, ki so morda okuženi ali so bili v stiku z okuženo osebo, pa se tega niti niso zavedali, in zato pomenijo tveganje za prenos okužbe virusa tudi na nas. Aplikacija ne razkrije niti lokacije niti identitete okužene osebe, sporoči samo, da sta se dve osebi srečali. Funkcije aplikacije lahko kadar koli onemogočimo ali aplikacijo v celoti izbrišemo. S tem se bodo izbrisale tudi vse informacije, ki jih je aplikacija shranila.

Tudi tisti, ki je potrjeno okužen, to informacijo povsem prostovoljno deli z drugimi uporabniki (pridobi posebno desetmestno kodo, ki jo nato sam vnese v aplikacijo). S tem podkrepi svojo odgovorno ravnanje.

Učinkovitost aplikacije

Aplikacija #OstaniZdrav bo svoj namen dosegla, če si jo na mobilni telefon namestimo še preden zbolimo. Samo tako bodo osebe, s katerimi smo imeli stike preden smo izvedeli za okužbo, obveščene in pravočasno ravnale samozaščitno.

Anonimna in prilagojena slovenskim standardom varovanja osebnih podatkov

Podatki, ki jih aplikacija zazna, so povsem anonimni. Beležijo se le stiki z ljudmi, s katerimi se je posameznik srečal v zadnjih 14 dneh, pri čemer ti podatki ne razkrivajo osebnih podatkov oziroma identitete oseb. 

V aplikaciji ni nobenega geolokacijskega podatka, deluje zgolj s tehnologijo Bluetooth Low Energy (BLE).

Aplikacija bo enkrat na dan preverila, ali ste bili v stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba z novim koronavirusom. To preverjanje se izvaja le na vašem mobilnem telefonu. Če bo preverjanje potrdilo stik, se vam bo prikazalo opozorilo. S tem postopkom ni mogoče določiti niti identitete posameznika niti njegove lokacije.

  • Obvestilo o varstvu podatkov uporabnikov mobilne aplikacije #OstaniZdrav

    Podrobnejša pojasnila o tem, kateri podatki se zbirajo pri uporabi aplikacije #OstaniZdrav in kako se podatki obdelujejo ter katere pravice ima posameznik glede obdelave osebnih podatkov.
    Dokumentacije | Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje

Z uporabo aplikacije bomo zaščitili sebe in druge