Skoči do osrednje vsebine

Mobilna aplikacija #OstaniZdrav

Aplikacija #OstaniZdrav je namenjena beleženju stikov med osebami, ki imajo nameščeno aplikacijo. Namen mobilne aplikacije je olajšati delo epidemiologom pri sledenju stikov, še posebej tistih, za katere ne vemo, da so se zgodili. Z aplikacijo so uporabniki na varen in anonimen način opozorjeni, da so bili izpostavljeni rizičnemu stiku. To opozorilo uporabnika obvesti, da je njegovo tveganje za okužbo povečano in ga spodbudi k še bolj odgovornemu ravnanju.

Namestimo jo, ko smo še zdravi

Zelo pomembno je, da aplikacijo #OstaniZdrav uporabljamo še pred tem, ko zbolimo za SARS-CoV-2, ker lahko le v tem primeru potrjeno okuženi uporabnik z oddajo dnevnih ključev opozori vse s shranjeno oddajno kodo, da so bili v tveganem stiku. Nameščanje po potrjeni okužbi nima smisla, saj aplikacija ne opozarja v realnem času, če se okuženi posameznik približa osebi. 

Podprte naprave

Mobilna aplikacija #OstaniZdrav deluje na pametnih napravah z operacijskim sistemom iOS, ki uporabljajo vsaj iOS 13.5, in na pametnih telefonih z operacijskim sistemom Android 6 ali novejšim. Aplikacijo je mogoče namestiti na 11.821 Android naprav (seznam naprav).

Huawei naprave

Slovenija z mobilno aplikacijo #OstaniZdrav v celoti sledi odprtokodni aplikaciji Corona-Warn-App (CWA), ki jo je razvila Nemčija.

Nove naprave proizvajalca Huawei, ki nimajo dostopa do Storitev Google Play in s tem do GAEN, ne morejo uporabljati aplikacije CWA in s tem tudi ne mobilne aplikacije #OstaniZdrav.

V primeru, da bi Ministrstvo za javno upravo razvilo mobilno aplikacijo #OstaniZdrav za Huawei Contact Shield API, ocenjujemo, da bi to pomenilo preveč dodatnih stroškov in preveliko tveganje s kompatibilnostjo s CWA. Ko bo CWA aplikacija vključevala tudi podporo za Huawei, bomo to prilagodili tudi za mobilno aplikacijo #OstaniZdrav.

Čezmejna izmenjava ključev - interoperabilnost

Aplikacija #OstaniZdrav si izmenjuje oddajne kode z vsemi aplikacijami, ki uporabljajo sistem za obveščanje o izpostavljenosti Googla in Appla. Izmenjava poteka tako, da se zaledni sistem aplikacije #OstaniZdrav povezuje na evropski centralni strežnik (pod okriljem Evropske komisije), od koder pridobiva dnevne ključe uporabnikov aplikacij ostalih držav EU in v centralni strežnik pošilja ključe slovenskih uporabnikov.

Dodatna možnost za odgovorno ravnanje posameznika

Uvedba aplikacije je dodatni preventivni ukrep in ščiti tako zdravje posameznikov kakor javno zdravje. Njena uporaba je v veliko pomoč epidemiologom pri obvladovanju širjenja virusa. Aplikacijo si na pametne prenosne telefone namestimo povsem prostovoljno, v našem vsakdanu pa ima sicer še naprej osrednjo vlogo dosledno upoštevanje drugih preventivnih ukrepov: vzdrževanja zadostne medsebojne razdalje, rednega umivanja in razkuževanja rok in nošenja zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih in javnem prometu.

Aplikacija #OstaniZdrav pomaga pri zajezitvi in obvladovanju širjenja okužb z novim koronavirusom, zmanjšuje obremenjenost zdravstvenega sistema in tako omogoča, da država z milejšimi ukrepi obvlada virus.

Aplikacija #OstaniZdrav nas opozori, da smo bili v stiku z okuženim, zato obstaja večje tveganje, da smo se okužili tudi sami. Tako že takoj po opozorilu, ki ga prejmemo od mobilne aplikacije, ravnamo še bolj odgovorno: opazujemo svoje počutje in ob prvem zaznavanju simptomov stopimo v stik z osebnim zdravnikom, se ne družimo, še posebej ne z ranljivimi posamezniki, in še bolj dosledno izvajamo preventivne ukrepe (higiena rok in kašlja, nošenje mask in ustrezna medsebojna razdalja).

Lažje obvladovanje stikov okuženih oseb

Z uporabo mobilne aplikacije ravnamo odgovorno do sebe in drugih, hkrati pa pomagamo pri obvladovanju širjenja okužb z novim koronavirusom. Aplikacija bo epidemiologom močno olajšala iskanje in obveščanje tistih posameznikov, ki so bili v zadnjih 14 dneh v stiku z okuženo osebo, a jih vseh med epidemiološkim preverjanjem ni bilo mogoče odkriti in prepoznati, denimo vseh sopotnikov v javnem prevozu ali vseh obiskovalcev, ki bi bili v gostinskem lokalu istočasno kot okuženi z novim koronavirusom.

Video s predstavitvijo mobilne aplikacije za ranljive skupine uporabnikov

Prostovoljna in brezplačna uporaba

Aplikacijo #OstaniZdrav si na svoj pametni mobilni telefon namestimo povsem prostovoljno in brezplačno. Po namestitvi bomo hitro in zanesljivo obveščeni o srečanjih z uporabniki aplikacije, ki so morda okuženi ali so bili v stiku z okuženo osebo, pa se tega niti niso zavedali, in zato pomenijo tveganje za prenos okužbe virusa tudi na nas. Aplikacija ne razkrije niti lokacije niti identitete okužene osebe, sporoči samo, da sta se dve osebi srečali. Funkcije aplikacije lahko kadar koli onemogočimo ali aplikacijo v celoti izbrišemo. S tem se bodo izbrisale tudi vse informacije, ki jih je aplikacija shranila.

Tudi tisti, ki je potrjeno okužen, to informacijo povsem prostovoljno deli z drugimi uporabniki (pridobi posebno desetmestno kodo, ki jo nato sam vnese v aplikacijo). S tem podkrepi svojo odgovorno ravnanje.

Učinkovitost aplikacije

Aplikacija #OstaniZdrav bo svoj namen dosegla, če si jo na mobilni telefon namestimo še preden zbolimo. Samo tako bodo osebe, s katerimi smo imeli stike preden smo izvedeli za okužbo, obveščene in pravočasno ravnale samozaščitno.

Anonimna in prilagojena slovenskim standardom varovanja osebnih podatkov

Podatki, ki jih aplikacija zazna, so povsem anonimni. Beležijo se le stiki z ljudmi, s katerimi se je posameznik srečal v zadnjih 14 dneh, pri čemer ti podatki ne razkrivajo osebnih podatkov oziroma identitete oseb. 

V aplikaciji ni nobenega geolokacijskega podatka, deluje zgolj s tehnologijo Bluetooth Low Energy (BLE).

Aplikacija bo enkrat na dan preverila, ali ste bili v stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba z novim koronavirusom. To preverjanje se izvaja le na vašem mobilnem telefonu. Če bo preverjanje potrdilo stik, se vam bo prikazalo opozorilo. S tem postopkom ni mogoče določiti niti identitete posameznika niti njegove lokacije.

  • Obvestilo o varstvu podatkov uporabnikov mobilne aplikacije #OstaniZdrav

    Podrobnejša pojasnila o tem, kateri podatki se zbirajo pri uporabi aplikacije #OstaniZdrav in kako se podatki obdelujejo ter katere pravice ima posameznik glede obdelave osebnih podatkov.
    Dokumentacije | Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje