Skoči do osrednje vsebine

Mobilna aplikacija #OstaniZdrav

Mobilna aplikacija za varovanje zdravja in življenja ljudi #OstaniZdrav je pripomoček, ki vam sporoči, ali ste bili v stiku z okuženo osebo. Z njeno uporabo in upoštevanjem priporočil vsak izmed nas pripomore k obvladovanju širjenja virusa ter varovanju zdravja nas samih, naših bližnjih in celotne družbe.

Aplikacija #OstaniZdrav je namenjena beleženju stikov med osebami, ki imajo nameščeno aplikacijo. Namen mobilne aplikacije je olajšati delo epidemiologom pri sledenju stikov, še posebej tistih, za katere ne vemo, da so se zgodili. Z aplikacijo so uporabniki na varen in anonimen način opozorjeni, da so bili izpostavljeni rizičnemu stiku. To opozorilo uporabnika obvesti, da je njegovo tveganje za okužbo povečano in ga spodbudi k še bolj odgovornemu ravnanju.

Namestimo jo, ko smo še zdravi

Zelo pomembno je, da aplikacijo #OstaniZdrav uporabljamo še pred tem, ko zbolimo za SARS-CoV-2, ker lahko le v tem primeru potrjeno okuženi uporabnik z oddajo dnevnih ključev opozori vse s shranjeno oddajno kodo, da so bili v tveganem stiku. Nameščanje po potrjeni okužbi nima smisla, saj aplikacija ne opozarja v realnem času, če se okuženi posameznik približa osebi. 

Podprte naprave

Mobilna aplikacija #OstaniZdrav deluje na pametnih napravah z operacijskim sistemom iOS, ki uporabljajo vsaj iOS 13.5, in na pametnih telefonih z operacijskim sistemom Android 6 ali novejšim. Aplikacijo je mogoče namestiti na 11.821 Android naprav (seznam naprav).

Huawei naprave

Slovenija z mobilno aplikacijo #OstaniZdrav v celoti sledi odprtokodni aplikaciji Corona-Warn-App (CWA), ki jo je razvila Nemčija.

Nove naprave proizvajalca Huawei, ki nimajo dostopa do Storitev Google Play in s tem do GAEN, ne morejo uporabljati aplikacije CWA in s tem tudi ne mobilne aplikacije #OstaniZdrav.

V primeru, da bi Ministrstvo za javno upravo razvilo mobilno aplikacijo #OstaniZdrav za Huawei Contact Shield API, ocenjujemo, da bi to pomenilo preveč dodatnih stroškov in preveliko tveganje s kompatibilnostjo s CWA. Ko bo CWA aplikacija vključevala tudi podporo za Huawei, bomo to prilagodili tudi za mobilno aplikacijo #OstaniZdrav.

Čezmejna izmenjava ključev - interoperabilnost

Aplikacija #OstaniZdrav si bo izmenjevala oddajne kode z vsemi aplikacijami, ki uporabljajo sistem za obveščanje o izpostavljenosti Googla in Appla. Izmenjava bo potekala tako, da se bo zaledni sistem aplikacije #OstaniZdrav povezoval na evropski centralni strežnik (pod okriljem Evropske komisije), od koder bo pridobival dnevne ključe uporabnikov aplikacij ostalih držav EU in v centralni strežnik pošiljal ključe slovenskih uporabnikov.

Trenutno v čezmejni izmenjavi Avstrija, Belgija, Hrvaška, Danska, Finska, Nemčija, Irska, Italija, Latvija, Nizozemska, Poljska in Španija.

Video s predstavitvijo mobilne aplikacije za ranljive skupine uporabnikov

  • Obvestilo o varstvu podatkov uporabnikov mobilne aplikacije #OstaniZdrav

    Podrobnejša pojasnila o tem, kateri podatki se zbirajo pri uporabi aplikacije #OstaniZdrav in kako se podatki obdelujejo ter katere pravice ima posameznik glede obdelave osebnih podatkov.
    Dokumentacije | Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje