Skoči do osrednje vsebine

Konzularna pomoč, kjer ni slovenskega predstavništva

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Aktualne informacije o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav najdete na posebni strani Prehajanje meja.

Če v državi, v kateri ste, Slovenija nima svojega predstavništva, se lahko obrnete na diplomatska predstavništva in konzulate drugih držav članic Evropske unije, ki delujejo tam.

Za izvajanje konzularne pomoči so pristojna veleposlaništva in konzulati Republike Slovenije. Izjema so konzulati, ki jih vodijo častni konzularni funkcionarji, ki (načeloma) niso pristojni za opravljanje konzularnih opravil in jih lahko izvajajo le v posameznih in izjemnih primerih.

V skladu z evropsko zakonodajo se lahko, če Slovenija v državi nima svojega predstavništva, obrnete na diplomatska predstavništva in konzulate drugih držav članic Evropske unije, ki delujejo tam.

Kontaktne podatke o diplomatskih predstavništvih in konzulatih drugih držav članic Evropske unije v posameznih državah zunaj Evropske unije dobite na spletni strani Evropske komisije.

Iskalnik