Skoči do osrednje vsebine

Slovenijo prizadela najhujša ujma doslej

Ukrepi države za pomoč po poplavah

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Metka Ipavic

Metka Ipavic, rojena 31. marca 1963 v Mariboru, je izredna in pooblaščena veleposlanica Republike Slovenije v Franciji, Kraljevini Maroko in Kneževini Monako. Je tudi veleposlanica in stalna predstavnica Republike Slovenije pri UNESCU. 10. decembra 2019 je predsedniku Francoske republike Emmanuelu Macronu predala poverilna pisma, s čimer je bila akreditirana kot slovenska veleposlanica v Franciji.

Metka Ipavic je izkušena diplomatka, ki je po univerzitetnem študiju ekonomije nadaljevala s študijem na Mednarodnem inštitutu za javno upravo v Parizu (IIAP) in na Inštitutu za upravo v Dublinu (IPA). Svojo poklicno pot je leta 1992 začela kot svetovalka za nordijske in baltske države na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije. V tujino je bila prvič napotena od leta 1995 do leta 2000 kot gospodarska svetovalka na Veleposlaništvu RS v Belgiji in odgovorna za države Beneluksa.

Med letoma 2002 in 2009 je bila svetovalka Evropskega parlamenta, kasneje pa stalna predstavnica v Političnem in varnostnem odboru (tudi leta 2008, ko je Slovenija predsedovala Svetu Evropske Unije).

Od leta 2010 do leta 2013 je bila najprej vodja Sektorja za Severno in Latinsko Ameriko in nato Sektorja za Afriko, Bližnji vzhod, Azijo in Oceanijo Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije, kasneje pa je v Bruslju postala namestnica stalnega predstavnika Republike Slovenije pri Evropski Uniji in veleposlanica pri Coreper 1. Po vrnitvi v Ljubljano leta 2018 je postala državna koordinatorka za energetiko pri Ministrstvu za zunanje zadeve, kmalu zatem pa je odšla v Pariz.

Je poročena in mati enega otroka.