Skoči do osrednje vsebine

Slovenijo prizadela najhujša ujma doslej

Ukrepi države za pomoč po poplavah

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Simona Leskovar

Simona Leskovar je od 22. septembra 2020 izredna in pooblaščena veleposlanica Republike Slovenije v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske.

Od septembra 2018 do novembra 2019 je bila državna sekretarka na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije.

Med oktobrom 2015 in septembrom 2018 je bila izredna in pooblaščena veleposlanica Republike Slovenije na Japonskem ter nerezidenčna veleposlanica Republike Slovenije v Republiki Koreji.

Pred tem je bila vodja pisarne državnega sekretarja na Ministrstvu za zunanje zadeve RS, direktorica Strateškega foruma Bled za mlade leta 2015 ter z imenovanjem vlade avgusta 2013 nacionalna kontaktna točka za odgovornost zaščititi (R2P).

Od novembra 2008 do novembra 2012 je bila namestnica stalne predstavnice Republike Slovenije pri Organizaciji združenih narodov v New Yorku ter članica ali vodja številnih slovenskih delegacij in misij na različnih konferencah in dogodkih v okviru OZN.

Med leti 2005 in 2008 je opravljala različne funkcije v kabinetu Ministrstva za zunanje zadeve RS. V času priprav in predsedovanja Slovenije Svetu EU za splošne zadeve in zunanje odnose je bila kot ministrica svetovalka v kabinetu ministra za zunanje zadeve odgovorna za vprašanja predsedovanja, pred tem pa je bila svetovalka v pisarni državnega sekretarja. Med leti 2001 in 2004 je službovala na veleposlaništvu Republike Slovenije v Washingtonu.

Svojo diplomatsko pot je Simona Leskovar začela pred več kot dvajsetimi leti na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije. Po izobrazbi je univerzitetna diplomirana politologinja, smer mednarodni odnosi. Poleg študija na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani se je izobraževala tudi na nizozemskem Inštitutu za mednarodne odnose Clingendael v Haagu.

Simona Leskovar je med drugim pobudnica mentorskega programa 'mlade veleposlanice', ki se je začel marca 2019 v sodelovanju s slovenskimi in tujimi veleposlanicami v Sloveniji in, ki nudi sodelujočim dijakinjam edinstven vpogled v aktivnosti diplomacije, naslavljanja aktualnih globalnih vprašanj in delovanja Republike Slovenije na področju mednarodnih odnosov.

Simona Leskovar govori tekočo angleščino, govori pa tudi nemško, špansko in italijansko. V prostem času je aktivna rekreativna športnica.