Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

dr. Erik Kopač

V obdobju od septembra leta 2016 do septembra 2018 je bil dr. Kopač državni sekretar v Kabinetu predsednika vlade za področje nacionalne varnosti. Kot državni sekretar je vodil delo sekretariata Sveta za nacionalno varnost kot tudi Operativno skupino skupino sekretariata Sveta za nacionalno varnost, ki  zagotavlja analitično in strokovno podporo sekretariatu Sveta za nacionalno varnost. Dodatno je bil dr. Erik Kopač tudi vodja Medresorske koordinacijske skupine za implementacijo končne razsodbe arbitražnega sodišča o meji med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško.

Leta 2010 je doktoriral s področja obramboslovja z doktorsko disertacijo Trg vojaške delovne sile na primeru Slovenije in se specializiral za področje obrambne ekonomike ter upravljanja z obrambnimi viri.

Po diplomah na Ekonomski Fakulteti (1996) ter Fakulteti za družbene vede v Ljubljani (1999), za katero je prejel tudi nagrado Prešernovega sklada, je v letu 2003 pridobil magistrski naziv z delom Ekonomski vidiki alternativnih načinov popolnjevanja oboroženih sil z vojaško delovno silo: Študija primera Slovenije.

Od 1999 do 2000 je bil zaposlen na Ministrstvu za obrambo, od leta 2000 pa je raziskovalec na Obramboslovnem raziskovalnem centru. Kot gostujoči raziskovalec pa je med drugimi univerzami gostoval tudi na Defence Resource Management Institute, Naval Postgraduate School, Monterey, ZDA.

Od leta 1999 predava na Katedri za obramboslovje Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani. V pedagoškem procesu Katedre za obramboslovje sodeluje kot docent za področja obrambne ekonomike, vojaške logistike, primerjalnih obrambnih sistemov, oborožitvenih sistemov ter obramboslovne geografije. Predava tudi na študiju nacionalne in mednarodne varnosti na Fakulteti za politične znanosti v Zagrebu in na Poveljniško-štabni šoli Centra vojaških šol Slovenske vojske.

V zadnjih dvajsetih letih je dr. Kopač sodeloval pri 20-ih slovenskih in evropskih raziskovalnih projektih in objavil več kot 150 znanstvenih in strokovnih prispevkov.