Skoči do osrednje vsebine

Prost pretok storitev in proizvodov

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Vsebinska prenova strani še ni končana, zato so nekatere vsebine še nepopolne. Prosimo za razumevanje.

Državljanom držav članic je omogočeno študirati, nakupovati, delati, se upokojiti in živeti v kateri koli državi Evropske unije ter izbirati med izdelki iz vse Evrope. V ta namen zagotavljamo prosti pretok blaga, storitev, kapitala in oseb na enotnem notranjem trgu Evropske unije. Z odpravo tehničnih, pravnih in birokratskih ovir državljanom omogočamo tudi, da svobodno trgujejo in poslujejo.

Prost pretok storitev

Prost pretok storitev je bistvenega pomena za dokončno oblikovanje notranjega trga, saj ima ogromen potencial v smislu koristi za potrošnike ter mala in srednja podjetja. Cilj je znotraj Evropske unije oblikovati odprt enoten trg za storitve, hkrati pa zagotoviti kakovost storitev, ki se nudijo potrošnikom. Najnovejše raziskave kažejo, da vrednost koristi na področju prostega pretoka storitev, vključno s poklicnimi kvalifikacijami in trgovino na drobno, letno znaša 236 milijard EUR.

Prosti pretok blaga

Prosti pretok blaga zagotavljata odprava carin in količinskih omejitev ter prepoved ukrepov, ki bi imeli enak učinek. Načela vzajemnega priznavanja, odprave fizičnih in tehničnih ovir ter spodbujanja standardizacije še dodatno podpirajo dokončno vzpostavitev notranjega trga. Po podatkih najnovejših raziskav koristi, ki izhajajo iz prostega pretoka blaga in s tem povezane zakonodaje, znašajo 386 milijard EUR letno.