Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Vsebinska prenova strani še ni končana, zato so nekatere vsebine še nepopolne. Prosimo za razumevanje.

Neomajna odločenost (angleško Inherent Resolve) v severnem delu Iraka

Od 5. septembra 2016 Slovenska vojska sodeluje s prvim kontingentom na misiji Neomajna odločenost (angleško Inherent Resolve) v severnem delu Iraka. Šest pripadnikov je v Erbilu, v Centru za usklajevanje usposabljanja (angleško Kurdistan Training Coordination Center, KTCC), en častnik pa opravlja dolžnost v poveljstvu koalicije pri Osrednjem vojaškem poveljstvu Združenih držav Amerike v Tampi (US CENTCOM). Šest pripadnikov v Erbilu deluje pod vodstvom Nemčije, ene vodilnih držav na misiji. Skupaj sestavljajo mobilno skupino za usposabljanje in so vključeni v skupino za vzpostavitev partnerskih zmogljivosti (angleško Building Partner Capacity Team, BPCT). V centru za usposabljanje urijo oborožene sile v severnem delu Iraka. Pripadniki SV svetujejo kot mentorji, skladno z nalogami, dodeljenimi na naborni konferenci, ki se je končala 10. marca v Tampi, na področjih pehotne oborožitve in taktike, temeljne medicinske pomoči, inženirstva ter zvez.

Vlada Republike Slovenije je 21. januarja 2016 sprejela namero o okrepljenem sodelovanju v vojaškem delu Globalne protiteoristične koalicije zoper Daesh. 3. februarja 2016 je Vlada Republike Slovenije sprejela sklep o sodelovanju Republike Slovenije v globalni protiteroristični koaliciji proti Daeshu (ISIL), in sicer s prevzemom častniške dolžnosti v poveljstvu koalicije, ki deluje pri Osrednjem vojaškem poveljstvu Združenih držav Amerike v Tampi (US CENTCOM), z donacijo oborožitve in opreme ter s sodelovanjem največ petnajstih pripadnikov Slovenske vojske pri usposabljanju pripadnikov oboroženih sil v severnem delu Iraka. Slovenska vojska je vstop v globalno koalicijo napovedala na redni naborni konferenci koalicije marca 2016. Skladno s sklepom Vlade Republike Slovenije, odredbe ministrice za obrambo in dvostranskih dogovorov z Republiko Nemčijo je Slovenska vojska oblikovala, pripravila in napotila začasen namensko oblikovan sestav. Dodatno je Slovenska vojska poskrbela za prevoz doniranih viškov oborožitve v severni del Iraka.