Skoči do osrednje vsebine

Vsebinska prenova strani še ni končana, zato so nekatere vsebine še nepopolne. Prosimo za razumevanje.

Operacija EU NAVFOR MED je od leta 2015 del celovitega pristopa Evropske unije in mednarodne skupnosti k reševanju problematike tihotapljenja ljudi ter ilegalnih migracij v regiji. Hkrati je del širšega sodelovanja s strateškimi in regionalnimi partnerji pri celovitem obravnavanju strukturnih vzrokov za migracije v državah izvora. Glavni namen operacije je omejevati delovanje tihotapcev z ljudmi v Sredozemlju. 

Skladno s sklepom Vlade Republike Slovenije Slovenska vojska sodeluje tudi v novi operaciji IRINI v enakem obsegu kot v prejšnji operaciji EU NAVFOR MED Sophia. Slovenska vojska ob koncu operacije EU NAVFOR MED Sophia, ki se ji je tehnični mandat iztekel 31. marca, v operaciji IRINI sodeluje s tremi pripadniki v poveljstvu v Rimu. Sodelovanje v novi vojaški operaciji EU v Sredozemskem morju IRINI narekuje velik geostrateški pomen predvsem osrednje obale Severne Afrike (Libije) za varnost v Sredozemlju ter posledično Evrope in Slovenije. Sodelovanje bo pomembno tudi za nadaljnjo krepitev zmogljivosti mornariške komponente Slovenske vojske.

Na zasedanju Sveta za zunanje zadeve je bila sprejeta politična deklaracija o koncu operacije EU NAVFOR MED Sophia. Na istem zasedanju so z omenjeno politično deklaracijo sprejeli odločitev o oblikovanju nove vojaške operacije EU v Sredozemskem morju IRINI. Vlada Republike Slovenije je podprla močno vlogo EU pri uresničevanju dogovorov Berlinskega procesa v Sredozemlju in napovedala nadaljevanje sodelovanja tudi v operaciji, ki naj bi se ob ustrezni zagotovitvi pogojev osredotočila predvsem na izvajanje nadzora embarga nad orožjem na pomorskih poteh ter izvajala pomožne naloge, in sicer nadzor nad implementacijo ukrepov v povezavi z nelegalnim izvozom nafte in njenih derivatov iz Libije, boj proti organiziranemu kriminalu v povezavi z migracijami ter usposabljanje Libijske obalne straže in mornarice.