Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Tretje srečanje zunanjih ministrov neformalne skupine Central 5 v Sloveniji

    Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je gostila srečanje zunanjih ministrov neformalne skupine Central 5, na katerem so sodelovali minister za evropske in mednarodne zadeve Avstrije Alexander Schallenberg, minister za zunanje zadeve Češke Jan Lipavský, minister za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Péter Szijjárto ter minister za zunanje in evropske zadeve Slovaške Juraj Blanár.

  • Praznovanje slovenskega kulturnega praznika v Brnu s predvajanjem filma o Češki koči

    16. februarja 2024 smo v Brnu praznovali Slovenski kulturni praznik s predvajanjem filma z naslovom Češka koča in češko-slovensko sodelovanje (češko Češka koča a česko-slovinská vzájemnost). Dogodka, ki ga je organiziralo Češko-slovensko društvo pod vodstvom Alene Šamonilové, v sodelovanju z Matejo Kosi, se je udeležila tudi veleposlanica Tanja Strniša, ki je uvodoma nagovorila zbrano publiko.

  • Slovenski kulturni praznik 2024 v Pragi

    Veleposlaništvo je 12. februarja 2024 z literarno-glasbenim večerom obeležilo slovenski kulturni praznik.

  • Ta veseli dan kulture s predvajanjem filma Vesna v Brnu

    V četrtek, 7. decembra 2023, smo v sodelovanju z Oddelkom za slavistiko Filozofske fakultete Masarykove univerze v Brnu ter Češko-slovenskim društvom organizirali projekcijo slovenskega filma Vesna.

  • Minister Marjan Šarec na srečanju Pobude za obrambno sodelovanje držav Srednje Evrope

    Minister za obrambo Marjan Šarec se je v Pragi na Češkem udeležil dvodnevnega rednega srečanja Pobude za obrambno sodelovanje držav Srednje Evrope (angleško Central European Defence Cooperation – CEDC), ki ga letos gosti Češka republika kot predsedujoča Pobudi.

  • Otroke v Pragi je včeraj obiskal Miklavž

    5. decembra zvečer je pridne otroke v Pragi obiskal in obdaril Miklavž.

  • Tradicionalna slovenska zajtrka v Pragi

    Letos je veleposlaništvo organiziralo dva Tradicionalna slovenska zajtrka.

  • Dobrodelni bazar 2023 v Pragi

    12. novembra 2023 je v hotelu Hilton v Pragi potekal mednarodni diplomatski dobrodelni festival, ki ga je organiziralo Društvo zakoncev diplomatov v Pragi (angleško Diplomatic Spouses Association Prague - DSA).

  • Deveto srečanje moravskih in slovenskih zborov je letos potekalo na Češkem

    Festivala so udeležili Ženski pevski zbor LAZ in priložnostni ansambel „Naši fantje“ iz Šmartna pri Litiji, Mešani pevski zbor AmorVincit iz Nove Gorice in Vokalna skupina Alikvot iz Postojne.

  • Koncert slovenskega organista Daliborja Miklavčiča v Pragi

    V petek, 13.10.2023, je v okviru 10. Glasbenega festivala Sv. Ljudmile v Pragi na Chvalech (Praga 20) v okviru zaključnega koncerta gostoval mednarodni priznani in večkrat nagrajeni slovenski organist in skladatelj Dalibor Miklavčič.

  • Ministrica Fajon na srečanju C5: "EU mora zaščititi svoje zunanje meje, če želimo ohraniti Schengen"

    Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je na Dunaju udeležila srečanja ministrov za zunanje zadeve skupine Central 5 (C5), v kateri poleg Slovenije sodelujejo Avstrija, Češka, Madžarska in Slovaška. Osrednje teme srečanja so bile ruska agresija na Ukrajino, razmere na Zahodnem Balkanu ter boj proti nezakonitim migracijam.

  • Dopolnilni pouk slovenskega jezika v Pragi s pisateljico Barbaro Hanuš

    Veleposlaništvo je 26. septembra 2023 obiskala pisateljica Barbara Hanuš.

  • Finančna pomoč za svetovanje na področju uveljavljanja pravic intelektualne lastnine

    Urad za intelektualno lastnino skupaj s Češkim uradom za industrijsko lastnino in Avstrijskim patentnim uradom sodeluje v pilotnem projektu Urada Evropske unije za intelektualno lastnino. V okviru projekta bodo strokovnjaki s področja intelektualne lastnine v sodelujočih državah v obdobju od septembra do novembra pilotno izvedli nekaj storitev, poimenovanih »IP Scan Enforcement«.

  • Na 16. "Vinobranih na Praškem gradu" predstavljeni tudi slovenski vinarji

    Pretekli vikend so se na Praškem gradu v okviru dogodka "Vinobraní na Pražském hradě" predstavili tudi slovenski vinarji.

  • Festival "Slovenija v Pragi" letos že tretjič

    V Pragi je od 24. do 26. avgusta 2023 potekal že tretji festival z naslovom "Slovenija v Pragi". V času festivala, ki se odvija v okviru festivalske hiše Slovenija v (Si.in) in v so-organizaciji veleposlaništva so bili skozi glasbo in ples predstavljeni slovenska kultura, navade in običaji.

  • Državna sekretarja na Blejskem strateškem forumu poglabljala dobre odnose z državami

    Državna sekretarja Samuel Žbogar in Marko Štucin sta ob robu 18. Blejskega strateškega foruma opravila številna dvostranska srečanja, Štucin pa je nastopil tudi v panelu o odločevalski vlogi Unije.

  • Sprejem ob dnevu državnosti Republike Slovenije v Pragi

    Ob 32. obletnici neodvisnosti Slovenije je 15. junija 2023 veleposlaništvo na vrtu organiziralo sprejem.

  • Festival ambasad v Pragi 6

    Na Viteznih namestih v Pragi 6 je v soboto, 10. junija 2023, potekal 6. Festival ambasad.

  • Zmagovalec Podim tekmovanja je češki Hedepy

    Na tekmovanju kratkih triminutnih predstavitev v okviru Podim, enega najvplivnejših tehnoloških dogodkov in dogodkov za zagonska podjetja v regiji Centralne in vzhodne Evrope (CEE), ki se te dni odvija v Mariboru, je bil včeraj izmed 135 zagonskih podjetij (angleško startu-po) iz 18-ih držav razglašen najboljši Podim startup. V finalu se je za laskavi naziv potegovalo pet podjetij, najbolj pa je žirijo prepričalo češko zagonsko podjetje Hedepy.

  • Svetovni dan čebel v Pragi

    Veleposlaništvo je v sodelovanju s predstavništvom Organizacije združenih narodov v Pragi, Nacionalnim kmetijskim muzejem v Pragi in Čebelarskim muzejem Radovljica, 16. maja 2023, v Narodnem kmetijskem muzeju v Pragi organiziralo več dogodkov, s katerim je obeležilo 6. svetovni dan čebel. Častni gost je bil češki minister za kmetijstvo Zdeněk Nekula, ki je tudi sam čebelar.