Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Selitev veleposlaništva in stalnega predstavništva pri EU v Bruslju na novo lokacijo

    Stranke obveščamo, da se bosta Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bruslju in Stalno predstavništvo pri Evropski uniji Bruselj preselila na novo lokacijo, Rue Joseph II 12-16, 1000 Bruselj.

  • Po desetletju prizadevanj in trdega dela je bila v Haagu podpisana Ljubljansko-haaška konvencija

    Ministrica Tanja Fajon je kot predstavnica ene od 34 držav podpisala Ljubljansko-haaško konvencijo o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev. Konvencija je bila sprejeta maja 2023 v Ljubljani po desetletju prizadevanj in trdega dela slovenske diplomacije in naših mednarodnopravnih strokovnjakov.

  • Slovenija in Belgija del jedra EU, ki bo vedno na strani pravil in pravne države

    Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je v Bruslju srečala z ministrico za zunanje zadeve Belgije Hadjo Lahbib, s katero sta govorili o belgijskem predsedovanju Svetu EU, podpisu Ljubljansko – haaške konvencije, feministični zunanji politiki, članstvu Slovenije v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov (OZN) ter o drugih aktualnih evropskih in zunanjepolitičnih temah.

  • Počastitev dneva državnosti v Bruslju

    V nedeljo 25. junija 2023 smo v središču Bruslja počastili Dan državnosti. Na ta dan je bil simbol mesta Bruslja, kipec Manneken Pis, oblečen v gorenjsko narodno nošo.

  • Obeležitev Svetovnega dneva čebel v belgijskem arboretumu Kalmthout

    Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bruslju je 30. maja 2023 za obeležitev šestega Svetovnega dneva čebel v sodelovanju z Arboretumom Kalmthout in Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarsko in prehrano, organiziralo slovenski dan zasaditve medovitega drevesa.

  • Video

    Začela se je največja mednarodnopravna diplomatska konferenca v zgodovini Slovenije

    Po več kot desetletju prizadevanj Slovenije, Argentine, Belgije, Mongolije, Nizozemske in Senegala se je v Ljubljani začela mednarodnopravna diplomatska konferenca za sprejem besedila konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu najhujših zločinov, ki bo trajala do 26. maja 2023. Če bo konvencija sprejeta, se bo imenovala Ljubljansko – Haaška konvencija.

  • Praznovanje Dneva Evrope v Belgiji in Luksemburgu

    Slovenija se je letos v okviru praznovanja Dneva Evrope predstavila tako v Bruslju kot v Luksemburgu. V osrčju Evropske četrti v Bruslju je Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bruslju v soboto, 6. maja, predstavilo slovensko gastronomijo in turizem na Festivalu Kruha, 9. maja pa je bila slovenska stojnica na Evropskem trgu v Luksemburgu ravno tako posvečena kulinariki in turizmu.

  • Evropska komisija je objavila razpis za gostitelje umetniških rezidenc

    Evropska komisija je objavila razpis Kultura premika Evropo (angleško Culture Moves Europe) za gostitelje umetniških rezidenc, ki so registrirani kot pravni subjekti. Razpis je del programa Ustvarjalna Evropa, ki ga bo med letoma 2022 in 2025 izvajal Goethe Institut (Bruselj). Rok za prijavo je 15. junij 2023.

  • Veščina suhozidne gradnje, znanja in tehnike

    Andora, Avstrija, Belgija, Irska in Luksemburg so danes uradno zaprosile Unesco, da bi se pridružile Sloveniji, Hrvaški, Cipru, Franciji, Grčiji, Italiji, Španiji in Švici pri večnacionalnem vpisu veščine suhozidne gradnje na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

  • Predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič na delovnem obisku v Belgiji

    28. 3. 2023 se je Predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič srečala s predsednico Predstavniškega doma Kraljevine Belgije, Eliane Tillieux.

  • Konzultacije državnega sekretarja Marka Štucina v Belgiji

    Državni sekretar Marko Štucin se je v Bruslju srečal z ministrico za zunanje zadeve, evropske zadeve in zunanjo trgovino ter zvezne kulturne institucije Kraljevine Belgije Hadjo Lahbib in opravil konzultacije z generalno direktorico za evropske zadeve v belgijskem zunanjem ministrstvu Theodoro Gentzis.

  • Zasedanje vodij veterinarskih služb v Bruslju

    Generalni direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) Matjaž Guček se je udeležil zasedanja vodij veterinarskih služb (angleško Chief Veterinary Officer - CVO), ki je potekalo v Bruslju od 25. do 26. januarja 2023. To je bilo prvo srečanje CVO v sklopu švedskega predsedstva, ki bo vodilo razprave na delovnih skupinah Sveta Evropske unije v naslednji polovici leta.

  • Neformalno zasedanje vodij veterinarskih služb v Bruslju

    Generalni direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) Matjaž Guček se je udeležil neformalnega zasedanja vodij veterinarskih služb (angleško Chief Veterinary Officer - CVO), ki je potekalo v Bruslju 8. decembra 2022.

  • Zasedanje vodij veterinarskih služb v Bruslju

    Generalni direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) Matjaž Guček se je udeležil zasedanja vodij veterinarskih služb (angleško Chief Veterinary Officer – CVO), ki je potekalo v Bruslju, od 9. do 10. novembra 2022.

  • Srečanje predstavnikov slovenskih društev iz Belgije in Luksemburga z veleposlanico Barbaro Sušnik

    V torek 8. novembra 2022 je Veleposlaništvo v rezidenci veleposlanice Barbare Sušnik organiziralo srečanje s predstavniki slovenskih društev v Belgiji in Luksemburgu.

  • Načelnik Generalštaba SV generalmajor Robert Glavaš na konferenci Vojaškega odbora EU

    V ponedeljek 24. in torek 25. oktobra 2022, se je načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš udeležil konference Vojaškega odbora EU v Bruslju.

  • Ministrica v Bruslju o prioritetnih področjih Slovenije za digitalno preobrazbo

    Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je danes v Bruslju govorila z evropskim komisarjem za notranji trg Thierryem Bretonom in evropskim komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem. Poudarek na srečanju s Thierryem Bretonom je bil predvsem na aktivnejšem sodelovanju Slovenije na področju čipov.

  • Urad podprl obisk dijakinje slovenskih korenin Žive Perko v Sloveniji

    V začetku septembra je v Slovenijo prispela Živa Perko, dijakinja slovenskih korenin iz Belgije, ki bo tri mesece obiskovala Gimnazijo Bežigrad, kot članica skupnosti ASEF pa se bo udeleževala raznih aktivnosti znotraj le-te.

  • Zasedanje generalnih direktorjev EU za razvojno sodelovanje

    Namestnica generalne direktorice za multilateralo in razvojno sodelovanje Eva Tomič se je v Bruslju udeležila zasedanja generalnih direktorjev EU za razvojno sodelovanje. Na zasedanju so razpravljali o izvajanju strategije Global Gateway, globalni preskrbi s hrano in pripravah na Konferenco OZN o podnebnih spremembah (angleško United Nations Climate Change Conference COP27) in Konvencijo o biološki raznovrstnosti (angleško Convention on Biological Diversity - COP15).

  • Ministrica Šinko v Bruslju med drugim o stanju na kmetijskih trgih, označevanju živil in izboljšanju predloga uredbe glede FFS

    Ministrica Irena Šinko se je udeležila zasedanja Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo. V okviru ribiških tem so izmenjali mnenja o ribolovnih možnostih za naslednje leto, tudi o staležih rib, ki se delijo z Združenim kraljestvom, in letnih posvetovanjih med EU in Norveško v letu 2023. Pri kmetijskih temah je bila v ospredju razprava glede razmer na trgih v luči vojne in stanja kmetijske proizvodnje ter logistike v Ukrajini. Svet EU se je seznanil tudi z vplivom revizije direktive o industrijskih emisijah na kmetijstvo ter z informacijo o naraščajoči populaciji divjih zveri v Evropi. Pomembna je bila tudi razprava o označevanju živil ter o pozivu Komisiji za dopolnitev ocene k predlogu Uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev. Ministrica Šinko se je srečala tudi s komisarko EU za zdravje in varnost hrane Stello Kyriakides. Govorili sta o ukrepih Komisije za zmanjšanje uporabe fitofarmacevtskih sredstev ter o označevanju živil.