Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Čez mesec dni bo dan slovenske hrane

    Na dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru, letos 18. novembra, bo že dvanajstič potekal Tradicionalni slovenski zajtrk. Vsako leto Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano k sodelovanju najprej povabi vrtce, osnovne šole ter zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, želimo pa si sodelovanja tudi drugih institucij, javnih zavodov in nenazadnje najširše javnosti. Veseli nas, da se praznovanju dneva slovenske hrane z izvedbo Tradicionalnega slovenskega zajtrka vsako leto pridružuje vedno več podjetij in posameznikov.

  • Otroci danes desetič – tokrat tudi okusili tradicionalni slovenski zajtrk

    Danes je po slovenskih šolah in vrtcih potekal »nadomestni« Tradicionalni slovenski zajtrk. Dogodek, ki je bil iz lanskega tretjega petka v novembru zaradi epidemije covid-19 prestavljen na današnji dan, je tokrat desetič po vrsti ozaveščal najmlajše po slovenskih šolah in vrtcih.

  • Čez teden dni bo »nadomestni« Tradicionalni slovenski zajtrk

    Življenje se počasi vrača v stare tirnice. Tako bodo prihodnji petek, 11. junija, v šolah, vrtcih in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok pripravili »nadomestni« Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga lani tretji petek v novembru, na dan slovenske hrane, ni bilo možno pripraviti zaradi epidemioloških razmer ter posledično zaprtih šol in večine vrtcev. Izvedli pa smo ga doma, v okviru družin.

  • Nadomestni Tradicionalni slovenski zajtrk bo 11. junija 2021

    Tradicionalni slovenski zajtrk je s kmetijskega, zdravstvenega in vzgojnega vidika zelo pomemben. Ker njegova izvedba v lanskem letu ni bila izvedljiva na način, da bi v vzgojno-izobraževalnih ustanovah otroci lahko pojedli zajtrk, smo se s partnerji odločili, da ga še pred koncem letošnjega šolskega leta vendarle izvedemo. Nadomestni Tradicionalni slovenski zajtrk bo v petek, 11. junija 2021.

  • Čez 14 dni obeležujemo dan slovenske hrane - jubilejni 10. Tradicionalni slovenski zajtrk letos v drugačni obliki

    Tudi letos bomo na tretji petek v novembru (20. 11.) obeležili dan slovenske hrane. Na ta dan po vsej Sloveniji poteka Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki bo letos jubilejni, že deseti po vrsti. Njegova izvedba bo zaradi epidemije covid-19 letos drugačna. Glede na nepredvidljive razmere se letošnji TSZ ne bo izvedel po šolah in vrtcih kot v preteklih letih. Bo pa več pozornosti namenjene ozaveščanju in spodbujanju širše javnosti k obeležitvi dneva slovenske hrane tudi na način zajtrkovanja doma, v službenih kolektivih in kjerkoli drugod, z živili, ki so značilna za TSZ. Šole in vrtci pa bodo pozvani, da učencem in otrokom v okviru svojih vzgojno-izobraževalnih aktivnosti namenijo pozornost o pomenu rednega zajtrkovanja ter hrani iz lokalne bližine. Ob letošnjem jubilejnem TSZ, ki je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, je bil za slogan izbran Zajtrk z medom – super dan!

  • Tradicionalni slovenski zajtrk danes že devetič po vsej Sloveniji

    Na današnji dan slovenske hrane v slovenskih vrtcih in šolah ter drugih javnih zavodih že devetič zapored poteka Tradicionalni slovenski zajtrk. Okoli 270 tisoč otrok in drugih oseb po javnih zavodih je danes lahko uživalo v zajtrku z lokalno pridelanimi kmetijskimi pridelki in živili.

  • Poslanica ministrice dr. Aleksandre Pivec ob dnevu slovenske hrane

    Danes je za vse, ki imamo radi podeželje, ki spoštujemo tistega, ki prideluje hrano, poseben dan. Vsak tretji petek v novembru obeležujemo dan slovenske hrane in na ta dan se letos že devetič odvija Tradicionalni slovenski zajtrk. Tega so posebej deležni predvsem otroci v vzgojno varstvenih ustanovah in šolah. Gre za projekt, ki se je razvil iz pobude Medeni zajtrk, s katero so začeli slovenski čebelarji, zdaj pa ta pobuda postaja vse širša in odmeva celo v Evropi.

  • Minister za zdravje zajtrkoval z otroki na Pediatrični kliniki

    Minister za zdravje Aleš Šabeder je danes na Pediatrični kliniki obiskali najtežje bolne otroke, kjer dajejo poseben pomen tudi zdravi prehrani. Ob tem je poudaril, da je ravno zato "slovenski zajtrk pomemben del terapije za nekatere težko bolne otroke." Minister je z otroki začel nov dan s skupnim zajtrkom.

  • 15. november 2019 bo dan slovenske hrane

    Letos že osmo leto zapored obeležujemo dan slovenske hrane, ki ga je Vlada RS razglasila leta 2012. Ta poteka vsak tretji petek v novembru, letos v petek, 15. novembra. Na ta dan poteka tudi Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ko imajo otroci v osnovnih šolah in vrtcih zajtrk z živili iz lokalnega okolja. Letos se želimo še posebej zahvaliti vsem udeležencem v prehranski verigi s sporočilom: »Hvala za naš super zajtrk!«.

  • Zajtrk je dobra naložba v zdravje

    "Na Ministrstvu za zdravje prepoznavamo projekt Tradicionalni slovenski zajtrk kot priložnost za opozarjanje na pomembnost uživanja zajtrka kot prvega obroka, ki nam da energijo za zagon tako telesne kot miselne aktivnosti," je danes na zajtrku z novinarji ob dnevu slovenske hrane, ki vsako leto poteka tretji petek v novembru, povedala državna sekretarka prim. Simona Repar Bornšek.

  • Teden dni do dneva slovenske hrane in Tradicionalnega slovenskega zajtrka

    Tretji petek v novembru, letos 15. novembra, bomo osmič obeleževali dan slovenske hrane. Na ta dan poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ko imajo otroci v osnovnih šolah in vrtcih zajtrk z živili iz lokalnega okolja.