Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Uradni obisk predsednika Nacionalnega sveta Švicarske konfederacije

    Na povabilo predsednice Državnega zbora Republike Slovenije mag. Urške Klakočar Zupančič je od ponedeljka, 9. oktobra, do srede, 11. oktobra 2023, na uradnem obisku predsednik Nacionalnega sveta Švicarske konfederacije gospod Martin Candinas z delegacijo.

  • Minister Jevšek: S podpisom sporazuma naredili korak k zaščiti alpskega ekosistema

    Minister dr. Aleksander Jevšek in zvezni svetnik ministrstva za zunanje zadeve Švice dr. Ignazio Cassis sta v Ljubljani podpisala Okvirni sporazum med Vlado Republike Slovenije in Švicarskim zveznim svetom o izvajanju drugega Švicarskega prispevka za zmanjševanje gospodarskih in socialnih razlik v Evropski uniji. Sloveniji je v okviru prispevka namenjenih 16 milijonov švicarskih frankov.

  • Švicarski prispevek za zmanjševanje gospodarskih in socialnih razlik v Evropski uniji

    Vlada Republike Slovenije je sprejela pobudo za sklenitev Okvirnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Švicarskim zveznim svetom o izvajanju drugega Švicarskega prispevka izbranim državam članicam Evropske unije za zmanjševanje gospodarskih in socialnih razlik v Evropski uniji. Za podpis sporazuma je vlada pooblastila dr. Aleksandra Jevška, ministra za kohezijo in regionalni razvoj.

  • Državna sekretarka Vesna Humar v Švici na 50. obletnici prireditve 'Slovenski otroci vabijo'

    Državna sekretarka na Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se danes mudi pri Slovencih v Švici. V kraju Uitikon pri Zürichu je pozdravila zbrane na 50. obletnici prireditve 'Slovenski otroci vabijo'. Spremljal jo je veleposlanik Republike Slovenije v Bernu mag. Iztok Grmek.

  • Podpisan protokol o spremembah konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja med Slovenijo in Švico

    Minister Boštjančič in veleposlanica Švice v Sloveniji Gabriele Pia Schreier sta podpisala protokol o spremembah konvencije o izogibanju dvojnega obdavčenja, ki se nanaša na davke na dohodek in premoženje.

  • Sestanek pravnih svetovalcev v okviru kvadrilaterale Slovenije, Avstrije, Lihtenštajna in Švice

    Vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za mednarodno pravo in zaščito interesov dr. Marko Rakovec je na Bledu gostil sestanek pravnih svetovalcev v okviru kvadrilaterale Slovenije, Avstrije, Lihtenštajna in Švice. Šlo je za prvo srečanje na ravni pravnih svetovalcev v formatu kvadrilaterale, ki sicer na ravni namestnikov zunanjih ministrov poteka že od leta 2011.

  • Ministrica začela predsedovanje Svetovnemu vrhu o informacijski družbi

    Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh je z uvodnim nagovorom začela predsedovanje Svetovnemu vrhu o informacijski družbi v Ženevi, ki je najpomembnejši globalni dogodek na področju vpliva informacijsko-komunikacijskih tehnologij na razvoj družbe.

  • Kvadrilaterala Slovenije, Avstrije, Lihtenštajna in Švice o razmerah v regiji in svetu

    Državni sekretar Marko Štucin je na Bledu gostil tradicionalno zasedanje držav kvadrilaterale – Slovenije, Avstrije, Lihtenštajna in Švice na ravni namestnikov zunanjih ministrov. Poleg aktualnim izzivom v regiji so sogovorniki največ pozornosti namenili posledicam vojne v Ukrajini in razmeram na Zahodnem Balkanu.

  • Ministrica Fajon v Švici: “Slovenija in Švica sta podobno misleči alpski državi”

    Podpredsednica Vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je danes na povabilo švicarskega zveznega zunanjega ministra dr. Ignazia Cassisa mudila na uradnem obisku v Švicarski konfederaciji. Obisk je bil namenjen krepitvi gospodarskega sodelovanja, političnega dialoga, sodelovanja na dvostranskem in multilateralnem področju in izmenjavi stališč glede aktualnih zunanjepolitičnih tem.

  • Državni sekretar Čelik podpisal ustanovno listino za Davoško zavezništvo za kulturo gradnje

    Državni sekretar Matevž Čelik se je z delegacijo udeležil druge konference ministrov za kulturo o visokokakovostni kulturi gradnje, ki je od 14. do 16. januarja potekala v Švici pod naslovom Skupno dobro – deljena odgovornost. Ministri so razpravljali o tem, kako skupaj doseči visokokakovostno kulturo gradnje za Evropo.

  • Ministrica Fajon na 53. Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu uspešno predstavila Slovenijo

    Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je med 18. in 20. januarjem 2023 mudila na 53. Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu, ki predstavlja stičišče voditeljev, predstavnikov civilne družbe in najuspešnejših gospodarstvenikov. Letošnji forum je namenjen najbolj perečim izzivom, kot so energetska in prehranska kriza, gospodarska napoved in nevarnosti visoke inflacije ter razdrobljen svetovni red in novi geopolitični okvir. Ministrica je Slovenijo predstavila kot sodobno, socialno in zeleno državo, ki se zavzema za mednarodni mir, varnost in stabilnost.

  • Koalicija trgovinskih ministrov za podnebje

    Ob robu letnega srečanja Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu je bila 19. januarja 2023 javnosti predstavljena Koalicija trgovinskih ministrov za podnebje, ki se je oblikovala na pobudo EU in jo je podprla tudi Slovenija.

  • Slovenski in švicarski načelnik za poglobitev sodelovanja med vojskama

    V petek, 16. decembra, je načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš na prvem uradnem obisku gostil generalpodpolkovnika Thomasa Süsslija, načelnika švicarskih oboroženih sil.

  • Slovenija prevzema predsedovanje Alpski konvenciji – Kakovostno življenje v Alpah za vse

    Minister za okolje in prostor Uroš Brežan se v Švici z delegacijo udeležuje XVII. Alpske konference. Slovenija je na konferenci od Švice prevzela četrto predsedovanje Alpski konvenciji za obdobje 2023-2024.

  • Ministrica na Svetovnem gospodarskem forumu o nujnosti sočasne zelene in digitalne preobrazbe

    Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je na Svetovnem gospodarskem forumu v Ženevi poudarila, da moramo zeleno in digitalno preobrazbo nujno izvajati sočasno. Pri tem dvojnem prehodu je kot izjemno pomembno izpostavila široko sodelovanje v celotni družbi in na evropski ravni. »Politične, gospodarske, zdravstvene in energetske krize, s katerimi se soočamo, so priložnost za pozitivne spremembe v družbi, ki jih lahko s pomočjo tehnologij uvedemo hitreje in bolj kvalitetno,« je še opozorila ministrica.

  • Državna sekretarka sprejela veleposlanico Švicarske konfederacije

    Državna sekretarka ga. Azra Herceg je na vljudnostnem srečanju sprejela veleposlanico Švicarske konfederacije Gabriele Schreier.

  • Slovenija v Svetu OZN za človekove pravice o pravicah starejših, zdravem okolju ter izobraževanju za človekove pravice

    Svet Organizacije združenih narodov (OZN) za človekove pravice je v Ženevi zaključil z 51. rednim zasedanjem. Med 12. septembrom in 7. oktobrom 2022 je osrednje telo OZN s področja človekovih pravic obravnavalo najbolj pereča stanja človekovih pravic po svetu in sprejelo številne tematske usmeritve. Slovenija je na zasedanju v sodelovanju s partnerskimi državami predstavila dve pobudi s področja pravic starejših ter izobraževanja za človekove pravice. Slovenska strokovnjakinja dr. Sancin je bila izvoljena v Svetovalni odbor Sveta.

  • Špela Spanžel na delovnem obisku v Zürichu

    Špela Spanžel, vodja Direktorata za kulturno dediščino, se je na povabilo švicarskega Zveznega urada za kulturo 13. septembra v Zürichu udeležila srečanja mednarodnega uredniškega odbora za pripravo druge konference evropskih ministrov za kulturo, ki bo januarja 2023 v Davosu. Na konferenci, na kateri bodo sodelovali predstavniki tako javnega kakor zasebnega sektorja, bodo razpravljali o kulturi gradnje kot skupni odgovornosti.

  • 89. zasedanje Konvencije o preskušanju in označevanju izdelkov iz plemenitih kovin

    Danes, 13. septembra 2022 se je v Ženevi sestal Stalni odbor Konvencije o preskušanju in označevanju izdelkov iz plemenitih kovin, v katerem so zastopane vse države pogodbenice. Stalni odbor, ki se sestaja najmanj enkrat na leto, izdaja posebna vodila in priporočila v zvezi z izvajanjem konvencije, obenem pa tudi preverja izpolnjevanje pogojev za članstvo v primeru prošnje za priključitev h konvenciji.

  • Začetek 51. zasedanja Sveta OZN za človekove pravice

    Danes se v Ženevi začenja 51. redno zasedanje Sveta Organizacije združenih narodov (OZN) za človekove pravice. Slovenija bo aktivno sodelovala v razpravah in pogajanjih o pobudah, prav tako bo v imenu regionalne skupine držav vložila resolucijo o svetovnem programu za izobraževanje za človekove pravice. Skupaj z Argentino in Brazilijo bo predlagala tudi podaljšanje mandata neodvisne izvedenke Združenih narodov za pravice starejših.