Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Predstavniki vlade in narodnih skupnosti nekdanje Jugoslavije v Sloveniji za še višjo raven dialoga

    Pod vodstvom ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko se je 6. marca 2024 na peti seji vnovič sestal Svet Vlade Republike Slovenije za vprašanja narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ) v Republiki Sloveniji.

  • Državni sekretar Štucin v Rimu o dvostranskih odnosih in o Zahodnem Balkanu

    Državni sekretar Marko Štucin se je mudil v Rimu. Srečal se je z namestnikom italijanskega zunanjega ministra Edmondom Ciriellijem, s katerim sta govorila o krepitvi dvostranskih odnosov med Slovenijo in Italijo. Štucin je sodeloval tudi na srečanju prijateljev Zahodnega Balkana, kjer je predstavil slovensko-nemški predlog za učinkovitejši proces širitve EU.

  • Državna sekretarka Vesna Humar pri Slovencih v Srbiji

    Državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar je danes zaključila dvodnevni obisk pri slovenski skupnosti v Srbiji. V okviru tokratnega obiska se je mudila v Rumi in Beogradu. Državno sekretarko je spremljal veleposlanik RS v Beogradu Damjan Bergant.

  • 9. skupno srečanje UN GGIM Evropa, EUROSTAT in UNECE v Beogradu

    V Beogradu je 3. do 5. oktobra 2023 potekalo srečanje Evropskega regijskega odbora za globalno upravljanje s prostorskimi podatki (angleško Committee of Experts on Global Geospatial Information Management - UN GGIM Evropa), Evropskega statističnega urada - EUROSTAT ter Ekonomske komisije za Evropo pri Organizaciji združenih narodov (angleško United Nations Economic Commission for Europe – UNECE).

  • Na obisku delegacija Vojnega arhiva Republike Srbije

    Uprava Republike Slovenije za vojaško dediščino je v teh dneh gostila delegacijo Vojnega arhiva Republike Srbije, ki jo je vodil polkovnik Petar Ivanović.

  • Obisk delegacije iz Srbije

    Vojaški muzej Slovenske vojske je obiskala tričlanska srbska delegacija, ki so jo sestavljali predstavniki Vojnega muzeja Srbije, Letalskega muzeja Srbije in Uprave za tradicijo, standard in veterane pri Ministrstvu za obrambo Republike Srbije.

  • Ministrica Fajon gostila prvo srečanje držav naslednic nekdanje Jugoslavije na ministrski ravni

    Ministrica Tanja Fajon je ob robu 78. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN) v New Yorku na delovnem srečanju gostila prvo srečanje držav naslednic nekdanje Jugoslavije na ministrski ravni. Slovenija je dala pobudo za srečanje v luči 20. letnice uveljavitve Sporazuma o vprašanjih nasledstva in s ciljem spodbuditi pogovore o razrešitvi odprtih nasledstvenih vprašanj.

  • Državna sekretarja na Blejskem strateškem forumu poglabljala dobre odnose z državami

    Državna sekretarja Samuel Žbogar in Marko Štucin sta ob robu 18. Blejskega strateškega foruma opravila številna dvostranska srečanja, Štucin pa je nastopil tudi v panelu o odločevalski vlogi Unije.

  • Obseg in pomen mednarodne pomoči ob najhujših poplavah v Sloveniji

    Ob koncu prvega avgustovskega tedna je obilno deževje v večjem delu Slovenije povzročilo katastrofalne poplave in razdejanje. Pri reševanju življenj so se slovenskim reševalcem že 7. in 8. avgusta pridružile helikopterske ekipe sosednjih Madžarske in Hrvaške, ki so pomagale utrditi nasipe Mure in preprečiti še večje uničenje.

  • Obisk ministra Vlade Republike Srbije

    Minister dr. Aleksander Jevšek in ministrica Sanja Ajanović Hovnik sta se v Ljubljani srečala z Edinom Đerlekom, ministrom brez resorja za regionalni razvoj v Vladi Republike Srbije. Delovno srečanje je bilo namenjeno prestavitvi področji lokalne samouprave, regionalnega razvoja in kohezijske politike v času pridruževanja Slovenije EU in danes.

  • Rezultati izbora znanstvenoraziskovalnega sodelovanja med Republiko Slovenijo in Republiko Srbijo

    Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije Republike Slovenije in Ministrstvo za znanost, tehnološki razvoj in inovacije Republike Srbije sta se korespondenčno dogovorili, da bosta v obdobju od 1. julija 2023 do 30. junija 2025 med 178 prijavljenimi projekti sofinancirali 56 bilateralnih mobilnostnih projektov.

  • Letošnji dobitnik zlate čebele je dr. Slobodan Davidović iz Srbije

    Ministrica Irena Šinko se je udeležila slovesne podelitve nagrade zlata čebela 2023, ki jo je letos podelila predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. Nagrada je bila podeljena že tretjič, letos za področje raziskav o čebelah in drugih opraševalcih. Komisijo za podelitev nagrade je med 12 kandidati najbolj prepričal dr. Slobodan Davidović iz Srbije.

  • Slovenija in Srbija za izboljšanje in pospešitev železniških prevozov

    Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je na delovnem obisku gostila srbskega ministra za gradbeništvo, promet in infrastrukturo Gorana Vesića. Dogovorila sta se, da bosta predlagala ustanovitev skupnega delovnega telesa s Hrvaško, Avstrijo in Italijo, da bi pospešili železniške prevoze.

  • S kolegi iz Srbije o naprednih rešitvah vodenja matičnega registra v Sloveniji

    Na Ministrstvu za notranje zadeve smo gostili študijski obisk predstavnikov Ministrstva za javno upravo in lokalno samoupravo Republike Srbije, na katerem smo jim predstavili napredne rešitve vodenja matičnega registra v Republiki Sloveniji.

  • Na uradnem obisku v Sloveniji minister za obrambo Republike Srbije

    Na povabilo ministra za obrambo Republike Slovenije Marjana Šarca je na uradnem obisku v Republiki Sloveniji minister za obrambo Republike Srbije Miloš Vućević.

  • Video

    Premier Golob v Bruslju: Ukrajina je žrtev in Rusija agresor

    Predsednik vlade dr. Robert Golob se je 9. februarja 2023 udeležil izrednega zasedanja Evropskega sveta v Bruslju. Na dnevnem redu voditeljev so bili razmere v Ukrajini in možnosti nadaljnje podpore EU, gospodarstvo in migracije. Naslovili so tudi dialog Beograd–Priština ter uničujoč potres v Turčiji in Siriji. Osrednji gost prvega dela zasedanja je bil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

  • Uradni obisk predsednika Narodne skupščine Republike Srbije

    Na povabilo predsednice Državnega zbora mag. Urške Klakočar Zupančič je bil na uradnem obisku v Republiki Sloveniji predsednik Narodne skupščine Republike Srbije dr. Vladimir Orlić z delegacijo.

  • Prvi uradni obisk ministrice Fajon v Srbiji

    Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v okviru uradnega obiska v Beogradu srečala z ministrom za zunanje zadeve Republike Srbije Ivico Dačićem. Srečanje je bilo namenjeno krepitvi dvostranskih odnosov med državama, nasledstvenim vprašanjem in približevanju Srbije Evropski uniji.

  • Dnevi slovenskega filma v Beogradu

    8. decembra 2022 je bila v prostorih Jugoslovanske kinoteke v Beogradu svečano odprta 8. revija sodobnega slovenskega filma pod nazivom Dnevi slovenskega filma (DSF 2022), katere umetniški direktor je Dragomir Zupanc.

  • Tudi zaradi slovenskega poziva ukinjeni nekateri brezvizumski režimi za vstop v Srbijo

    Slovenija je Evropsko komisijo in partnerske države v regiji Zahodnega Balkana v zadnjih mesecih večkrat pozvala k uskladitvi vizumskih režimov držav v regiji, zlasti Srbijo, z vizumsko politiko EU. Beležimo namreč visoke številke nezakonitih prehodov meje državljanov iz tretjih držav, ki doslej niso bili del migracijskih tokov. Gre predvsem za državljane Indije, Burundija in Kube, ki so zakonito vstopali v Srbijo, nato pa nezakonito prehajali v EU, tudi Slovenijo.