Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Obeležitev slovenskega kulturnega praznika na Danskem in Norveškem

    V Københavnu smo 2. februarja na veleposlaništvu obeležili slovenski kulturni praznik skupaj s slovensko skupnostjo.

  • Državni sekretar Štucin na konzultacijah v Oslu

    Državni sekretar Marko Štucin je v Oslu opravil konzultacije z državnim sekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve Norveške Eivindom Vad Peterssonom. Poleg dvostranskih odnosov so bile v ospredju pogovorov aktualne evropske in mednarodne teme.

  • Projekt Studio krožnega gospodarstva podprt z Norveškim finančnim mehanizmom

    »Projekt Studio krožnega gospodarstva - Studio KroG ima pomembno vlogo pri reševanju izzivov krožne rabe virov in pri osveščanju o potencialih krožnega gospodarstva v lokalnem okolju,« je na novinarski konferenci Studia KroG v Rogaški Slatini izpostavil državni sekretar na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, mag. Marko Koprivc.

  • Državni sekretar Štucin na konzultacijah v Københavnu

    Državni sekretar Marko Štucin je v Københavnu opravil dvostranske konzultacije z državnim sekretarjem za evropske zadeve in Arktiko na danskem Ministrstvu za zunanje zadeve Carstenom Grønbech-Jensenom. Opravil je tudi pogovore z direktorico za evropske zadeve v kabinetu predsednice vlade Ido Hannibal in s predsedujočim Odboru za evropske zadeve v danskem parlamentu Nielsom Flemming Hansenom.

  • Mednarodna konferenca inovacijski ekosistemi

    Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je kot ena izmed uvodnih govork nagovorila zbrane na mednarodni inovacijski konferenci na temo inovacijskih ekosistemov in projektov v državah Liechtenstein, Islandija in Norveška, ki jo je v Ljubljani organizirala Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije.

  • Minister Jevšek in veleposlanica Norveške z mladimi o priložnostih v Pomurju

    Minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek se je skupaj z veleposlanico Norveške Trine Skymoen v Murski Soboti udeležil predstavitvenega dogodka mladih pomurskih talentov, ki poteka v okviru projekta "TALENT LAB".

  • Ministrici Slovenije in Norveške o krepitvi sodelovanja na področju gozdarstva

    Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko se je na dvostranskem srečanju sestala z ministrico za kmetijstvo in hrano Norveške Sandro Borch. Srečanje je potekalo v času zasedanja Odbora za kmetijstvo Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Osrednjo pozornost sta ministrici namenili področju gozdarstva in praksam obeh držav pri zagotavljanju prehranske varnosti v državi.

  • Delegacija donatorjev Norveškega finančnega mehanizma na ogledu prostorov Hiše za otroke

    Državni sekretar Josip Lukenda je delegaciji donatorjev Norveškega finančnega mehanizma danes razkazal prostore, v katerih bo delovala Hiša za otroke.

  • Drago Jančar v Oslu ob izidu prvega prevoda svoje knjige v norveščino

    Drago Jančar je 31. marca 2022 v knjižnici Norli v Oslu norveškemu občinstvu predstavil svoj roman "To noč sem jo videl", ki v norveščini nosi naslov "Jeg så henne den natten".

  • Konzularni dan v Oslu, 1. april 2022

    Veleposlaništvo bo v petek, 1. aprila 2022 v Oslu organiziralo konzularni dan za Slovence, ki živijo na Norveškem. Na konzularnem dnevu bo mogoče oddati vlogo za potni list, osebno izkaznico in urediti posamezne druge konzularne zadeve.

  • Minister dr. Logar z norveško ministrico Huitfeldt o možnostih za krepitev sodelovanja

    Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je na povabilo norveške zunanje ministrice Anniken Scharning Huitfeldt mudil na obisku v Kraljevini Norveški. Državi odlično sodelujeta, sogovornika sta govorila o možnosti za nadgradnjo in krepitev sodelovanja na vseh področjih skupnega interesa.

  • Na otvoritvenem dogodku Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora in Norveškega finančnega mehanizma

    V Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) smo v vlogi Nacionalne kontaktne točke danes uradno odprli izvajanje Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora in Norveškega finančnega mehanizma obdobja 2014–2021. Spletnega dogodka pod geslom »Sodelujemo za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo« se je udeležilo okvirno 300 udeležencev, ki sta jih nagovorili tudi državna sekretarka mag. Monika Kirbiš Rojs in veleposlanica Kraljevine Norveške njena ekscelenca Trine Skymoen. Otvoritvenemu dogodku je sledila delavnica za prijavitelje na razpisa v okviru programa »Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje« in programa »Izobraževanje – krepitev človeških virov«.

  • Državna sekretarka na MOP dr. Gorišek se je srečala z veleposlanico Kraljevine Norveške

    Državna sekretarka na Ministrstvu za okolje in prostor dr. Metka Gorišek je na vljudnostni obisk sprejela veleposlanico Kraljevine Norveške v Republiki Sloveniji, njeno ekscelenco Trine Skymoen.

  • ZDA, Slovenija in še 12 držav izražajo zaskrbljenost glede poročila o izvoru novega koronavirusa

    14 držav v skupni izjavi izraža zaskrbljenost zaradi nedavne preiskave, ki jo je na Kitajskem izvedla Svetovna zdravstvena organizacija, obenem pa poudarjajo pomen skupnega sodelovanja pri razvoju in uporabi hitrega, učinkovitega, preglednega, znanstveno utemeljenega in neodvisnega procesa mednarodnega ovrednotenja epidemičnih izbruhov neznanega izvora v prihodnje. Države podpisnice poudarjajo tudi potrebo po trdnem, celovitem in strokovnem mehanizmu za hitro preiskovanje izbruhov neznanega izvora, ki poteka s celovitim in odprtim sodelovanjem vseh zainteresiranih strani v skladu z načeli preglednosti, spoštovanja zasebnosti ter znanstvene in raziskovalne integritete.

  • Minister dr. Logar v pogovoru z norveško zunanjo ministrico Ine Marie Eriksen Søreide poudaril odlične dvostranske odnose

    Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je v današnjem pogovoru preko avdio-video povezave z ministrico za zunanje zadeve Norveške Ine Marie Eriksen Søreide poudaril dobre dvostranske odnose med državama ter izpostavil interes Slovenije za nadaljnjo poglobitev gospodarskega sodelovanja z Norveško. Ministra sta pozdravila odlične odnose med državama, ki delita številna skupna stališča glede evropskih tem in v multilateralnih vsebin.

  • Podpisana sporazuma za izvajanje programov Norveškega finančnega mehanizma in Finančnega mehanizma EGP v Sloveniji

    Podpisana sta sporazuma o programih, ki bosta v nadaljevanju omogočila podporo projektom s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma in Finančnega mehanizma EGP. Sporazum o programu Izobraževanje in usposabljanje, štipendije, vajeništva in podjetništvo za mlade (Izobraževanje – krepitev človeških virov) in Sporazum o programu Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje je na strani Slovenije podpisal Dimitrij Pur, vodja Nacionalne kontaktne točke, direktor Urada za evropsko teritorialno sodelovanje in finančne mehanizme v Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

  • Četrta pregledna konferenca Ottawske konvencije v Oslu

    Posebni odposlanec ministra za zunanje zadeve veleposlanik Andrej Benedejčič se je udeležil Četrte pregledne konference Konvencije o prepovedi uporabe, kopičenja zalog, proizvodnje in prenosa protipehotnih min in o njihovem uničenju (znana kot Ottawska konvencija), ki je potekala v Oslu od 25. do 29. novembra 2019.

  • Obisk predstavnikov Norveškega sodišča za urejanje zemljišč

    Obisk predstavnikov Norveškega sodišča za urejane zemljišč (The Norwegian land consolidation court) na Geodetski upravi Republike Slovenije

  • Znanost je glavno gonilo napredka

    V delegaciji predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki se je na povabilo norveškega kralja Haralda V. mudila 6. in 7. novembra na dvodnevnem obisku na Norveškem, je bil tudi minister dr. Jernej Pikalo. Prvi dan je slovenska delegacija obiskala norveški parlament Storting, kjer se je predsednik Pahor pogovarjal s predsednico parlamenta Tone Wilhelmsen Trøen.

  • Ministrica dr. Pivec na državniškem obisku na Norveškem

    Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je na Norveškem udeležila državniškega obiska predsednika republike Boruta Pahorja. V okviru obiska, katerega gostitelj je bil norveški kralj Harald V., so potekali številni dogodki in srečanja, med drugim s predsednico vlade in predsednico parlamenta Kraljevine Norveške. Velike pozornosti pa je bil deležen dogodek na temo promocije čebelarstva in vloge opraševalcev za trajnostno predelavo hrane, kjer je bila govornica tudi ministrica dr. Pivčeva. Predsednik Republike je ob tej priložnosti norveškemu kralju poklonil slovenski čebelnjak s poslikanimi panjskimi končnicami.