Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Dvostransko srečanje ministrice Fajon z nizozemsko zunanjo ministrico Bruins Slot v Haagu

    Ministrica Tanja Fajon se je na dvostranskem srečanju sestala z ministrico za zunanje zadeve Kraljevine Nizozemske Hanke Bruins Slot. Osrednje teme pogovora so bile aktivnosti za krepitev dvostranskih odnosov med državama ter izmenjava stališč o aktualnih evropskih in mednarodnih temah.

  • Po desetletju prizadevanj in trdega dela je bila v Haagu podpisana Ljubljansko-haaška konvencija

    Ministrica Tanja Fajon je kot predstavnica ene od 34 držav podpisala Ljubljansko-haaško konvencijo o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev. Konvencija je bila sprejeta maja 2023 v Ljubljani po desetletju prizadevanj in trdega dela slovenske diplomacije in naših mednarodnopravnih strokovnjakov.

  • Slovenska delegacija je v sklopu Analitskega središča študijsko obiskala Nizozemsko

    Od 2. do 4. oktobra je v sklopu projekta Analitsko središče, ki je namenjen nadgradnji postopkov ugotavljanja in zagotavljanja kakovosti tako na sistemski kot na institucionalni ravni, potekal študijski obisk na Nizozemskem.

  • Festival ambasad 2023

    Minulo soboto je v Haagu potekal že deseti, tradicionalni Festival ambasad, ki je obiskovalcem približal raznoliko kulturo in kulinariko držav sveta. Svojo turistično in kulinarično ponudbo je na dogodku predstavila tudi Slovenija.

  • Trajnostna gradnja in krožno gospodarstvo na Nizozemskem

    Delegacija Ministrstva za okolje, podnebje in energijo in Ministrstva za javno upravo je bila te dni na delovnem obisku na Nizozemskem, kjer si je ogledala dobre prakse na področju trajnostne gradnje in krožnega javnega naročanja.

  • Na delovnem obisku z nizozemskimi kolegi o krožni gradnji, prenovi stavb in krožnem javnem naročanju

    Gradbeni sektor in stavbe imajo v svoji življenjski dobi velik vpliv na okolje, ki ga je mogoče s sodobnimi znanji in pristopi bistveno zmanjšati. Načrtovanje, investicije in izvedba projektov krožne gradnje je kompleksen proces in predstavlja velik izziv tudi za javno upravo, pri čemer je med drugim izjemno pomembna krepitev tudi krožnega javnega naročanja.

  • Ministrica za pravosodje dr. Švarc Pipan z nizozemsko kolegico o aktualnih pravosodnih vsebinah

    Ministrica dr. Dominika Švarc Pipan in nizozemska pravosodna ministrica Dilan Yesilgöz Zegerius sta pozdravili diplomatsko konferenco za sprejem Konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev, katere so-pobudnici sta tudi Nizozemska in Slovenija.

  • Video

    Začela se je največja mednarodnopravna diplomatska konferenca v zgodovini Slovenije

    Po več kot desetletju prizadevanj Slovenije, Argentine, Belgije, Mongolije, Nizozemske in Senegala se je v Ljubljani začela mednarodnopravna diplomatska konferenca za sprejem besedila konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu najhujših zločinov, ki bo trajala do 26. maja 2023. Če bo konvencija sprejeta, se bo imenovala Ljubljansko – Haaška konvencija.

  • Geospatial World Forum v Rotterdamu

    Od 2. do 5. maja 2023 je v Rotterdamu pod naslovom Geoprostorska karavana vključuje vse in vsakega (angleško Geospatial Caravan embracing one and all) potekal Geospatial World Forum (GWF). Dogodku je prisostvovalo 990 udeležencev iz številnih področij dela in več kot 50 razstavljavcev.

  • Ministrica Fajon na dogodku v okviru Vrha za demokracijo

    Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je na povabilo ministra za zunanje zadeve Nizozemske Wopkeja Hoekstre, udeležila spletne pogovorne oddaje z naslovom "Svoboda medijev kot temelj demokracije". Dogodek je potekal v okviru drugega Vrha za demokracijo, ki se je začel včeraj in na katerem je z video sporočilom sodelovala tudi predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

  • Državni sekretar Štucin na zasedanju Skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta v Haagu

    Državni sekretar Marko Štucin se je udeležil 21. zasedanja Skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta Mednarodnega kazenskega sodišča, kjer je nastopil na splošni razpravi. Ob robu zasedanja je opravil tudi številne dvostranske pogovore.

  • Državni sekretar Štucin opravil pogovore z namestnico nizozemskega zunanjega ministra van den Ende

    Državni sekretar Marko Štucin se je v okviru obiska v Haagu srečal z namestnico ministra za zunanje zadeve Kraljevine Nizozemske in generalno direktorico za evropsko sodelovanje Anito van den Ende. Razpravljala sta o krepitvi dvostranskih odnosov in aktualnih evropskih temah, kot so razmere v Ukrajini, energetska kriza, vladavina prava, širitev EU na Zahodni Balkan ter migracije in Schengen.

  • Zakonodajni referendumi - volišče v Haagu

    27. novembra 2022 bo potekalo glasovanje o treh zakonodajnih referendumih: o Zakonu o spremembah Zakona o vladi Republike Slovenije, o Zakonu o spremembah Zakona o dolgotrajni oskrbi in o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija. Volišče na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Haagu bo odprto od 9. do 17. ure.

  • Predsedniške volitve 2022 - volišče v Haagu

    Volišče na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Haagu bo odprto v nedeljo, 23. oktobra 2022, med 9. in 17. uro.

  • Veleposlanik Drofenik predal poverilna pisma kralju Willemu-Alexandru

    Veleposlanik Jožef Drofenik je 14. septembra 2022 predal poverilna pisma nizozemskemu kralju Willemu-Alexandru in s tem uradno nastopil funkcijo veleposlanika Republike Slovenije v Haagu.

  • Ministrska konferenca v Haagu o zagotavljanju odgovornosti v Ukrajini

    Državni sekretar Marko Štucin se je v Haagu udeležil ministrske konference o zagotavljanju odgovornosti v Ukrajini (angleško Ukraine Accountability Conference - UAC). Na konferenci je bila sprejeta politična deklaracija, s katero so države zagotovile nadaljnjo podporo v prizadevanjih za zagotavljanje odgovornosti za storjena mednarodna kazniva dejanja v Ukrajini.

  • Ministrica Irena Šinko izpostavila pomen digitalizacije za razvoj kmetijstva

    Ministrica Irena Šinko je na povabilo Slovensko Nizozemske poslovne platforme (angleško: Slovenian-Dutch Business Platform - SDBP) preko video povezave sodelovala na dogodku AGRO-HORTI-DIGITALIZATION, namenjenemu digitalizaciji v agri- in hortikulturi. Z dogodkom želita obe strani izboljšati sodelovanje med podjetji Kraljevine Nizozemske in Republike Slovenije. SDBP sicer, kot pomemben podpornik in pospeševalec mednarodnih uspehov in slovenskih gospodarskih prebojev, na Nizozemskem deluje od leta 2003 dalje.

  • Ministrica s Slovenci na Nizozemskem

    Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je danes popoldan prek ZOOM povezave srečala z Viktorjem Klemenčičem, novoizvoljenim predsednikom Združenja prijateljev Slovenije na Nizozemskem.

  • Državni sekretar mag. Aleš Irgolič na forumu »Zeleni dogovor, oranžni slog«

    Državni sekretar mag. Aleš Irgolič se je udeležil foruma z naslovom »Zeleni dogovor, oranžni slog«, ki ga je organizirala Slovensko-nizozemska poslovna platforma (SDBP) skupaj s partnerji. Na forumu so razpravljali o zelenemu prehodu skozi prizmo sodelovanja in povezovanja znotraj EU in zlasti med Slovenijo in Nizozemsko.

  • Minister Hojs je sprejel nizozemskega veleposlanika

    Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na predstavitveni obisk sprejel veleposlanika Kraljevine Nizozemske v Republiki Sloveniji Johana O. Verbooma.