Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Politične konzultacije državnega sekretarja Štucina v Reykjaviku

    Državni sekretar Marko Štucin je v Reykjaviku opravil politične konzultacije s stalnim državnim sekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve Islandije Martinom Eyjólfssonom. V pogovorih sta pregledala dvostransko sodelovanje med Slovenijo in Islandijo ter poudarila interes za krepitev multilateralnega sodelovanja, predvsem na področju človekovih pravic in enakosti spolov.

  • Mednarodna konferenca inovacijski ekosistemi

    Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je kot ena izmed uvodnih govork nagovorila zbrane na mednarodni inovacijski konferenci na temo inovacijskih ekosistemov in projektov v državah Liechtenstein, Islandija in Norveška, ki jo je v Ljubljani organizirala Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije.

  • Predsednica Republike Slovenije na krovu slovaškega predsedniškega letala na vrh Sveta Evrope v Islandiji

    Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je na vrh Sveta Evrope v Islandiji letela krovu slovaškega predsedniškega letala skupaj s predsednico Slovaške republike Zuzano Čaputovo in predsednikom Češke republike Petrom Pavlom.

  • Konzularni dan v Reykjaviku, 29. april 2022

    Veleposlaništvo bo v petek, 29. aprila 2022 v Reykjaviku organiziralo konzularni dan za Slovence, ki živijo na Islandiji. Na konzularnem dnevu bo mogoče oddati vlogo za potni list, osebno izkaznico in urediti posamezne druge konzularne zadeve.

  • Zaključena študija o enakih možnostih v slovenski diplomaciji

    Ministrstvo za zunanje zadeve je v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve Islandije izvedlo novo študijo o enakih možnostih žensk in moških v diplomaciji. Študija ugotavlja, da se je stanje na področju vrzeli na visokih položajih v slovenski diplomaciji od leta 2009 do danes močno izboljšalo. S projektom smo želeli pridobiti aktualen in transparenten vpogled v stanje na področju enakosti spolov v diplomaciji, s tem pa podlago za usmerjene ukrepe in izboljšave.

  • Pogovor ministra dr. Logarja z ministrom za zunanje zadeve in razvojno sodelovanje Islandije Thórom Thórdarsonom

    Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes preko avdio-video konference opravil pogovor z ministrom za zunanje zadeve in razvojno sodelovanje Republike Islandije Gudlaugurjem Thórom Thórdarsonom. Minister dr. Logar je v pogovoru poudaril dobre in prijateljske odnose med državama ter izrazil interes Slovenije za nadaljnjo poglobitev gospodarskega sodelovanja z Islandijo.

  • Članice Zelene skupine ob robu splošne razprave Generalne skupščine OZN pozivajo k aktivnemu ukrepanju v boju proti podnebnim spremembam

    Ob robu Podnebnega dogodka, 24. septembra 2020, ki poteka v New Yorku v času splošne razprave Generalne skupščine OZN članice Zelene skupine (Slovenija, Islandija, Kostarika, Singapur, Zelenortski otoki in Združeni arabski emirati) s skupno izjavo pozivamo k aktivnem ukrepanju v boju proti podnebnim spremembam.

  • Članice Zelene skupine na COP25 skupaj za ambicioznejše ukrepanje proti podnebnim spremembam

    V Madridu te dni poteka 25. srečanje držav pogodbenic Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja, t. i. COP25, na katerem se države dogovarjajo o ukrepih proti podnebnih spremembah. Za ambicioznejše podnebne ukrepe se je na dogodku s skupno izjavo zavzela tudi Slovenija kot članica Zelene skupine, v kateri so še Islandija, Kostarika, Singapur, Zelenortski otoki in Združeni arabski emirati. V skupni izjavi članice Zelene skupine izražajo družno prizadevanje za učinkovitejši odziv na okoljske izzive.

  • Slovenija v New Yorku ponovno zagnala Zeleno skupino

    Slovenski zunanji minister dr. Miro Cerar je v New Yorku na zajtrku gostil ministre in visoke predstavnike Zelene skupine. Skupino je vzpostavila Slovenija in združuje šest manjših držav, ki v svojih politikah in delovanju promovirajo zelene politike in spodbujajo prehod na zeleno gospodarstvo, uporabo obnovljivih virov energije. V Zeleni skupini držav poleg Slovenije sodelujejo še Singapur, Islandija, Kostarika, Združeni arabski emirati in Zelenortski otoki.