Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Državni sekretar Štucin v Atenah na političnih konzultacijah in na razpravi o Zahodnem Balkanu 

    Državni sekretar Marko Štucin je na povabilo namestnice grškega zunanjega ministra Helenske republike Alexandre Papadopoulou v Atenah opravil politične konzultacije. Sogovornika sta kot govorca sodelovala tudi na dogodku v soorganizaciji Blejskega strateškega foruma in grške nevladne Fundacije za evropsko in zunanjo politiko o Zahodnem Balkanu, ki ga je spremljalo več kot 130 udeležencev.

  • Obeležitev slovenskega kulturnega praznika v Grčiji

    S koncertom šansonov in kabareta, med katerimi so bile tudi slovenske zimzelene pesmi, v izvedbi slovenskih umetnic, Sabine Gruden in Rebeke Dobravec, je slovensko veleposlaništvo skupaj s slovensko skupnostjo v Mestnem gledališču Pirej obeležilo slovenski državni praznik, Prešernov dan.

  • Novoimenovani veleposlaniki predsednici republike predali poverilna pisma

    Predsednici Republike Slovenije Njeni ekscelenci dr. Nataši Pirc Musar so v Predsedniški palači slovesno predali poverilna pisma štirje novoimenovani veleposlaniki.


  • Konzularno obvestilo glede gozdnih požarov na grških otokih

    Na zunanjem ministrstvu še naprej pozorno spremljamo razvoj dogodkov v Grčiji, kjer se širijo požari. Ker so razmere nepredvidljive in se lahko hitro spremenijo, opozarjamo na previdnost pri oceni stanja na terenu. Slovenskim državljanom, ki se nahajajo na Rodosu, svetujemo dodatno previdnost. Odsvetujemo potovanja na jugovzhod Rodosa ter na območja Krfa in Evie, kjer se širijo požari.

  • Slovensko-grški glasbeni večer v Mestnem gledališču Pirej

    Veleposlaništvo Republike Slovenije v Atenah je v sodelovanju z Mestno občino Pirej in Mestnim gledališčem Pirej 16. marca 2023 organiziralo slovensko-grški glasbeni večer v prostorih Mestnega gledališča Pirej. Slovenski in grški navdušenci nad klasično glasbo, člani diplomatske skupnosti ter člani slovenske skupnosti v Grčiji so uživali v glasbi dua Basili-Kosovinc, grške violončelistke Cristine Basili ter slovenskega kitarista in skladatelja Timoteja Kosovinca.

  • Državna sekretarka Heferle v Atenah na evropski konferenci o upravljanju meja

    Državna sekretarka Tina Heferle se je v Atenah udeležila druge Evropske konference o upravljanju meja. Razprava je bila namenjena predvsem učinkovitosti politik Evropske unije (EU) pri upravljanju meja in vračanju ter vprašanju zagotavljanja finančnih sredstev EU za nadgradnjo operativnih zmogljivosti držav članic ob zunanji meji.

  • Novoimenovana veleposlanika predsednici republike predala poverilni pismi

    Predsednici Republike Slovenije sta v Predsedniški palači slovesno predala poverilni pismi novoimenovana veleposlanika.

  • Video

    Premier dr. Robert Golob na vrhu EU-MED9: Evropski dogovor za omejevanje nerazumnih cen plina je nujen

    Predsednik vlade dr. Robert Golob se je v petek, 9. decembra 2023, v španskem Alicanteju udeležil 9. vrha voditeljev držav članic skupine EU-MED9.

  • Slovenija sodelovala na vaji Cyber Europe 2022

    Slovenija je letos že petič sodelovala na vseevropski vaji kibernetske varnosti Cyber Europe, ki je bila letos posvečena sektorju zdravstva. Vaja je potekala 8. in 9. junija. Vadbenci so sodelovali na svojih delovnih mestih, predstavnik Urada za informacijsko varnost, ki je sodelovanje koordiniral, pa je bil prisoten v vodstvu vaje v Atenah v Grčiji.

  • Zunanja ministrica Fajon na prvi službeni poti v tujino zagotovila nadaljnjo slovensko podporo širitvi EU

    Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v Solunu udeležila ministrskega srečanja udeleženk Procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropi (angleško The South-East European Cooperation Process - SEECP) in opravila številna dvostranska srečanja.

  • Dr. Predalič v Atenah o varnostnih izzivih v jugovzhodni Evropi

    Državni sekretar dr. Božo Predalič se je 3. in 4. maja 2022 udeležil ministrskega srečanja Procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropi v Atenah. Udeleženci so obravnavali prvo prednostno nalogo grškega predsedovanja procesu, to je krepitev varnostnega sodelovanja v regiji, ter razpravljali o krepitvi sodelovanja in sinergij med članicami procesa in ustreznimi tretjimi partnerji za obravnavo trenutnih varnostnih groženj, kot so organizirani kriminal, ekstremizem, nezakonite migracije in terorizem. Poudarek je bil tudi na izzivih, povezanih z vojno v Ukrajini in njenimi posledicami na regionalno varnost ter trgovino z ljudmi.

  • Sporazum med Vlado Republike Slovenije in Vlado Helenske republike o tajnih podatkih

    V okviru mednarodnih aktivnosti na področju sklepanja mednarodnih sporazumov o varovanju tajnih podatkov je bil dne 4. oktobra 2021 podpisan Sporazum med Vlado Republike Slovenije in Vlado Helenske republike o medsebojnem varovanju izmenjanih tajnih podatkov.

  • Slovenski in grški notranji minister predvsem o vojni v Ukrajini

    Slovenski minister za notranje zadeve Aleš Hojs in grški minister za migracije in azil Notis Mitarachi sta se danes srečala na Bledu. Največ pozornosti sta namenila vojni v Ukrajini, postopnemu pristopu k obravnavi Pakta o migracijah in azilu ter političnemu upravljanju schengenskega območja.

  • Video

    Predsednik vlade Janez Janša na 7. ekonomskem forumu Delfi

    Predsednik vlade Janez Janša je danes po videokonferenčni povezavi nastopil na 7. ekonomskem forumu Delfi, ki je potekal v Atenah. Gre za osrednji dogodek in letno konferenco istoimenske organizacije, kjer se zberejo voditelji in voditeljice iz različnih držav, ki se zavzemajo za uresničevanje in spodbujanje inovativnih idej za trajnostno in konkurenčno rast v Evropi in širši regiji vzhodnega Sredozemlja.

  • Urad za intelektualno lastnino in grško veleposlaništvo o sistemih zaščite patentov

    Urad za gospodarske in trgovinske zadeve pri Veleposlaništvu Republike Grčije v Sloveniji je v ponedeljek, 21. marca 2022, organiziral spletno predstavitev sistemov patentne zaščite in spodbujanja inovacij v Grčiji in Sloveniji.

  • Državni sekretar Dovžan na neformalnem ministrskem srečanju udeleženk SEECP

    Državni sekretar Gašper Dovžan se je v imenu ministra dr. Anžeta Logarja udeležil neformalnega ministrskega srečanja udeleženk Procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropi (SEECP), ki ga je gostila predsedujoča SEECP Grčija. Prvo ministrsko srečanje v organizaciji predsedujoče je bilo namenjeno predstavitvi programa enoletnega predsedovanja in razpravi o krepitvi regionalnega sodelovanja.

  • Virtualno plenarno zasedanje Mednarodne zveze za spomin na holokavst

    Novembra poteka drugo plenarno zasedanje IHRA med grškim predsedovanjem v Solunu, tudi tokrat virtualno zaradi epidemioloških razmer. Zasedanja se udeležuje slovenska delegacija pri IHRA pod vodstvom dr. Marka Rakovca. Slovenija je članica IHRA od leta 2011.

  • Podpis sporazuma z Grčijo

    Dne 4. 10. 2021 sta v Atenah Veleposlanik Republike Slovenije v Grčiji g. Matjaž Longar in Generalmajor g. Dimitrios Choupis podpisala Sporazum med Vlado Republike Slovenije in Vlado Helenske republike o izmenjavi in medsebojnem varovanju tajnih podatkov.

  • Minister dr. Logar z grškim zunanjim ministrom Dendiasom o Sredozemlju, širitvi in povezovanju za močnejšo in odpornejšo Evropo

    Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes na obisku v Atenah, kjer se je srečal s svojim gostiteljem, grškim zunanjim ministrom Nikosom Dendiasom. V središču pogovorov so bili krepitev dvostranskega, regionalnega in evropskega povezovanja v smeri močnejše in odpornejše Evrope. Obisk ministra dr. Logarja v Helenski republiki ima v luči predsedovanja Slovenije Svetu EU in njene nedavne vključitve v sredozemsko skupino EUMED septembra letos posebno težo.

  • Državni sekretar dr. Raščan se je udeležil otvoritve Balkanskega foruma

    Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je preko avdio-video konference udeležil otvoritve Balkanskega foruma, ki ga je v okviru enoletnega predsedovanja Procesu sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (SEECP) organizirala Grčija. V središču razprave je bil trajnostni razvoj držav regije v post-covidnem obdobju.