Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Med Slovenijo in Francijo številne priložnosti za poglobitev sodelovanja

    Udeleženci Slovensko-francoskega poslovnega foruma so se strinjali, da je med Francijo in Slovenijo veliko poslovnih priložnosti. Izpostavili so številne možnosti v vesoljskem sektorju ter ob prihajajočih olimpijskih in paraolimpijskih igrah v Parizu. Slovenska vesoljska pisarna in francoska vesoljska organizacija sta podpisala pismo o nameri za sodelovanje na področju vesolja.

  • Premier dr. Golob na srečanju v Parizu

    Predsednik vlade dr. Robert Golob se je včeraj, na povabilo francoskega predsednika Emmanuela Macrona, udeležil srečanja evropskih voditeljev ter visokih predstavnikov ZDA, Kanade, Velike Britanije in Norveške, v Parizu.

  • Predsednik vlade dr. Golob na žalni slovesnosti ob smrti Jacquesa Delorsa

    Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes v Parizu udeležil žalne slovesnosti ob smrti nekdanjega predsednika Evropske komisije Jacquesa Delorsa. Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle.

  • Državni sekretar Levičar s francosko ministrico o načrtih držav na jedrskem področju

    Državni sekretar za nacionalni jedrski program v Kabinetu predsednika vlade Danijel Levičar se je udeležil mednarodnega dogodka za civilno jedrsko industrijo – Svetovne jedrske razstave (World Nuclear Exhibition), ki je potekal med 28. in 30. novembrom v Parizu.

  • Rezultati razpisa za sofinanciranje znanstvenega sodelovanja med Slovenijo in Francijo

    V Parizu je 19. oktobra 2023 potekalo 30. zasedanje mešane komisije za sodelovanje med Slovenijo in Francijo za izbor skupnih aktivnosti bilateralnega sodelovanja v okviru programa Proteus.

  • Slovenščina na INALCO

    Univerza Inalco ponuja več tečajev slovenščine, prijave nanje so še vedno odprte. Informativna stojnica bo v ponedeljek, 25. septembra, od 12. do 15. ure na Inalco.

  • Video

    Edini študijski program na področju vesoljske medicine: priložnost za slovenska podjetja

    V Sloveniji se bo izvajal eden izmed štirih semestrov novega mednarodnega podiplomskega študijskega programa, ki proučuje fiziologijo in medicino ljudi v vesolju in ekstremnih pogojih. Gre za SpaceMed Erasmus Mundus Joint Master. V programu sodelujejo Univerza Caen v Normandiji (Francija), Charite univerza v Berlinu (Nemčija) in Mednarodna podiplomska šola Jožef Stefan (Slovenija).

  • Dopolnilni pouk slovenščine

    Vpisi za video-pouk slovenščine so odprti! Za otroke od 4. do 17. leta ter odrasle potomce Slovencev, za udeležence brezplačen. Pouk organizira Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje Republike Slovenije in bo ob sredah popoldne preko spleta.

  • Obseg in pomen mednarodne pomoči ob najhujših poplavah v Sloveniji

    Ob koncu prvega avgustovskega tedna je obilno deževje v večjem delu Slovenije povzročilo katastrofalne poplave in razdejanje. Pri reševanju življenj so se slovenskim reševalcem že 7. in 8. avgusta pridružile helikopterske ekipe sosednjih Madžarske in Hrvaške, ki so pomagale utrditi nasipe Mure in preprečiti še večje uničenje.

  • Slovenija bo avgusta sodelovala pri začasni premestitvi gasilskih enot na Korziki

    Konec junija sta se predstavnika začasnega slovenskega sestava civilne zaščite udeležila uvodnega sestanka, ki je potekal v okolici Marseilla.

  • Obisk predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar v Strasbourgu

    Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je od 20. do 22. junija ob 30-letnici članstva RS v Svetu Evrope obiskala Strasbourg. Sestala se je z generalno sekretarko Sveta Evrope Marijo Pejčinović Burić, predsednikom Parlamentarne skupščine Tinyjem Koxom ter predsednico Evropskega sodišča za človekove pravice Síofro O’Leary in nagovorila Parlamentarno skupščino Sveta Evrope.

  • Zasedanje upravnega odbora Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu

    V Ljubljani je danes potekalo zasedanje upravnega odbora Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu (angleško Western Balkans Cyber Capacity Center – WB3C, v nadaljevanju WB3C ali Center), ki so ga Slovenija, Francija in Črna gora vzpostavile letos v Podgorici.

  • V Franciji začetek sodelovanja slovenske vesoljske industrije z vodilnimi podjetji v panogi

    Gospodarska delegacija s področja vesolja je obiskala center Francoske vesoljske agencije (francosko: Centre National D’Etudes Spatiales - CNES) in nekaj najpomembnejših podjetij v panogi, kot sta Airbus in Thales Alenia Space. Slovenska vesoljska pisarna in CNES sta se dogovorila za podpis sporazuma, ki bo omogočil sodelovanje slovenskih podjetjih v bodočih vesoljskih programih CNES.

  • Predstavitev vozlišča CISE na Regionalni delavnici v Portorožu in Evropskem dnevu pomorstva v Brestu

    Kot partner projekta CISE-ALERT, CISE's operationalization launch through A Long Endurance and Real live Test (v angleščini), je Uprava Republike Slovenije za pomorstvo v sodelovanju z Evropsko agencijo za pomorsko varnost (v angleščini) 11. maja 2023, v Portorožu organizirala CISE regionalno delavnico »CISE workshop for the Adriatic Sea region« (v angleščini). V preteklem tednu, 24. maja 2023 sta konzorcij CISE-ALERT in Evropska agencija za pomorsko varnost, v okviru Evropskega dneva pomorstva, v Brestu izpeljala delavnico »How CISE can strengthen the EU's maritime security« (v angleščini).

  • Prvo zasedanje Upravnega odbora Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu

    Med 21 in 22. marcem v Parizu poteka prvo zasedanje Upravnega odbora Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu (ang. Western Balkans Cyber Capacity Center - WB3C), ki ga je Republika Slovenija skupaj s Francosko republiko in Črno goro začela vzpostavljati v letu 2022.

  • Ministrica Šinko na mednarodnem kmetijskem sejmu v Parizu

    Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je obiskala Mednarodni kmetijski sejem SIA (v francoščini Salon International de l'Agriculture). Na sejmu, ki je svoja vrata obiskovalcem odprl v soboto, se predstavlja tudi Slovenija, in sicer z vinogradništvm in vinarstvom, čebelarstvom ter vrhunsko kulinariko.

  • Ministrstvo za zdravje je obiskala Veleposlanica Republike Francije

    Njena ekscelenca gospa Florence Levy se je na vljudnostnem obisku sestala z državnim sekretarjem Tadejem Ostrcem.

  • Slovenija na konferenci v Parizu napovedala dodatno pomoč Ukrajini

    V Parizu se je zaključila konferenca "Solidarnost s prebivalci Ukrajine" (angleško Standing with the Ukrainian people), ki so se je udeležili najvišji in visoki predstavniki 70 držav in mednarodnih organizacij. Slovenijo je na konferenci, ki jo je organizirala Francija, zastopala veleposlanica v Parizu Metka Ipavic.

  • Video

    Premier dr. Robert Golob na vrhu EU-MED9: Evropski dogovor za omejevanje nerazumnih cen plina je nujen

    Predsednik vlade dr. Robert Golob se je v petek, 9. decembra 2023, v španskem Alicanteju udeležil 9. vrha voditeljev držav članic skupine EU-MED9.

  • Vrh Združenih narodov o podzemni vodi (UN Groundwarer Summit)

    Na sedežu UNESCO v Parizu je od 7. do 8. decembra v hibridni obliki potekal Vrh Združenih narodov o podzemni vodi (UN Groundwater Summit).