Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Slovenija na največjem turističnem sejmu v nordijskih državah

    V obdobju od 18. do 21. januarja 2024 je Veleposlaništvo Republike Slovenije v sodelovanju z Društvom finsko-slovenskega prijateljstva in častno konzulko Andrejo Valtanen sodelovalo na turističnem sejmu Matka Nordic Travel Fair v Helsinkih na Finskem.

  • Zaprtje finskih mejnih prehodov z Rusko federacijo

    Od 30. novembra do vključno 13. decembra 2023 bodo vsi finski mejni prehodi z Rusko federacijo popolnoma zaprti.

  • Predstavniki WoodPoP v Helsinkih o prehodu v ogljično nevtralnost s trajnostno rabo lesa

    V Helsinkih je 3. in 4. oktobra potekalo drugo srečanje Evropske platforme za politiko v lesarstvu WoodPoP (angleško European Wood Policy Platform), katerega glavna tema je bila izvedba prehoda v ogljično nevttralnost tudi s trajnostno rabo lesa.

  • "Plečnikova Ljubljana" na Tednu arhitekture in dizajna na Finskem

    V okviru Tedna arhitekture in dizajna (TAD Week), ki poteka od 29. septembra do 6. oktobra 2023 v mestu Tampere na Finskem, je skozi razstavo "Plečnikova Ljubljana" predstavljen tudi del življenjskega opusa velikega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Na povabilo organizatorjev dogodka, Združenja arhitektov in oblikovalcev Tampere, je TAD Week svečano odprl veleposlanik Mihael Zupančič.

  • Ministrica Šinko na srečanju »Skupine za gozd« v Avstriji

    Ministrica Irena Šinko se je na povabilo avstrijskega zveznega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo, regije in vodno gospodarstvo Norberta Totschniga, udeležila prvega neformalnega srečanja »Skupine za gozd«, ki je potekalo na temo »Oblikovanje prihodnosti evropskih gozdov in gozdarskega sektorja – na poti naprej«. V skupini enako mislečih sodelujejo poleg Slovenije še Avstrija, Finska in Švedska.

  • Ministrica Fajon na zasedanju zunanjih ministrov Severnoatlantskega zavezništva

    Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je udeležila dvodnevnega zasedanja zunanjih ministrov Nata v Bruslju, ki je potekalo ob 74. obletnici podpisa Natovega ustanovnega dokumenta 1949, in na katerem je v Nato kot 31. članica uradno vstopila Finska.

  • Državni sekretar Štucin na konzultacijah v Helsinkih o aktualnih zunanjepolitičnih temah

    Državni sekretar Marko Štucin je v Helsinkih opravil dvostranske konzultacije z ministrico za evropske zadeve Finske Tytti Tuppurainen, stalnim državnim sekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve Jukko Saalovaro in direktorjem za zunanjo in varnostno politiko v Uradu predsednika Petrijem Hakkarainenom.

  • Predbožično srečanje Slovencev na Finskem

    Tudi letos je v Helsinkih potekalo predbožično srečanje Slovencev na Finskem v organizaciji naše častne konzulke Andreje Valtanen, ki se ga je udeležil tudi veleposlanik Mihael Zupančič.

  • Novoimenovani veleposlaniki predali poverilna pisma predsedniku republike

    Njegovi ekscelenci predsedniku Republike Slovenije gospodu Borutu Pahorju so v Predsedniški palači slovesno predali poverilna pisma novoimenovani veleposlaniki.

  • Estonske in finske rešitve kot primer dobre prakse za slovensko zdravstvo

    V minulih dneh se je delegacija Ministrstva za zdravje na čelu z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom mudila na delovnem obisku na Finskem in v Estoniji. Delegacijo je od 29. do 30. 8. 2022 gostilo Ministrstvo za socialne zadeve in zdravje Finske in od 31. 8. do 1. 9. Ministrstvo za delo in zdravje Estonije.

  • Podpredsednik vlade in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan na delovnem obisku na Finskem

    Podpredsednik vlade in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je bil 29. in 30. avgusta 2022 na delovnem obisku na Finskem. Seznanil se je s finsko reformo zdravstva, zakonodajo in sistemskimi rešitvami v zdravstvu ter tudi z digitalizacijo finskega zdravstvenega sistema. Minister Bešič Loredan se je ob tej priložnosti srečal z gostiteljem, ministrom za družino in socialne zadeve Akijem Lindénom.

  • Slovenija ratificirala protokol za vstop Finske in Švedske v Nato

    Državni zbor je v četrtek potrdil protokola za vstop Švedske in Finske v zvezo Nato. Pred glasovanjem je poslance nagovoril predsednik vlade Robert Golob in opozoril na zgodovinskost trenutka in spomnil napravico narodov do odločanja o lastni varnosti in obrambi.

  • Protokola o pristopu Kraljevine Švedske in Republike Finske k Severnoatlantski pogodbi

    Vlada je na današnji dopisni seji sprejela pobudi za sklenitev Protokolov o pristopu Kraljevine Švedske in Republike Finske k Severnoatlantski pogodbi ter ju poslala v potrditev Odboru za zunanjo politiko Državnega zbora Republike Slovenije.

  • Neformalna ministrska konferenca skupine 4Forests

    Ministrica Irena Šinko se je včeraj popoldne udeležila avdio vizualne neformalne ministrske konference oziroma pogovora skupine 4Forests o trenutnih gozdarskih temah, ki združujejo štiri gozdnate države - Slovenijo, Finsko, Švedsko ter Avstrijo.

  • Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič na delovnem obisku na Finskem

    Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je bil 4. in 5. maja 2022 na delovnem obisku na Finskem. Osrednji namen obiska je bil podpis Memoranduma o soglasju o sodelovanju na področju digitalne preobrazbe med Slovenijo in Finsko.

  • Slovenija in Finska sta sklenili sporazum o sodelovanju na področju digitalne preobrazbe

    Minister Mark Boris Andrijanič se je med 3. in 5. majem mudil na delovnem obisku na Finskem, kjer sta z ministrico za informacijsko-komunikacijske tehnologije in lokalno samoupravo Sirpo Paatero podpisala sporazum o strateškem sodelovanju Slovenije in Finske na področju digitalne preobrazbe. Tekom obiska se je minister srečal s predstavniki vodilnih finskih tehnoloških podjetij in državnih institucij na področju digitalizacije. Finska je ena izmed digitalno najnaprednejših držav na svetu in druga na evropski lestvici digitaliziranosti gospodarstva in družbe (DESI 2021).

  • Film Divja Slovenija na Finskem

    V imenu Društva prijateljstva s Slovenijo “Slovenia-seura” in Veleposlaništva Slovenije na Finskem sta dogodek v Europpasaliju gostila predsednica društva Andreja Valtanen in veleposlanik Skrt. Prikazan je bil dokumentarni film Mateja Vraniča, v katerem režiser predstavi zelo raznoliko floro in favno Slovenije.

  • Srečanje veleposlanika Skrta s predsednikom finskega parlamenta Vanhanenom

    Helsinki, 8. aprila 2022 - ob 30. obletnici diplomatskih odnosov med Slovenijo in Finsko je veleposlanik Edvin Skrt obiskal predsednika parlamenta Finske Mattija Vanhanena.

  • Konzularni dan v Helsinkih, 6. maj 2022

    Veleposlaništvo bo v petek, 6. maja 2022 v Helsinkih organiziralo konzularni dan za Slovence, ki živijo na Finskem. Na konzularnem dnevu bo mogoče oddati vlogo za potni list, osebno izkaznico in urediti posamezne druge konzularne zadeve.

  • Konzultacije državnega sekretarja Gašperja Dovžana z ministrico za evropske zadeve in usmerjanje lastništva Republike Finske

    Danes sta državni sekretar Gašper Dovžan in ministrica za evropske zadeve in usmerjanje lastništva Republike Finske Tytti Tuppurainen, opravila videokonferenčni sestanek, katerega osrednja tema in namen je bila predstavitev prednostnih nalog prihajajočega slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.