Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Objavljen javni poziv za članico oziroma člana nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga

    Minister za finance Klemen Boštjančič je zaradi izteka mandata članice nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) na podlagi tretjega odstavka 40. člena Zakona o SDH izdal Sklep o imenovanju in nalogah strokovne komisije za pripravo predloga kandidatk oziroma kandidatov za članico oziroma člana nadzornega sveta.

  • Možnost prodaje terjatev Republike Slovenije

    Na podlagi Uredbe o načinu prodaje terjatev Republike Slovenije v postopkih prisilnih poravnav ali stečajev obstaja možnost prodaje terjatev Republike Slovenije iz prisilnih poravnav in stečajev pravnih oseb.

  • Minister Šircelj na letni tiskovni konferenci Evropske investicijske banke

    Minister za finance mag. Andrej Šircelj se je na povabilo podpredsednice Evropske investicijske banke (EIB) Lilyane Pavlove udeležil redne letne tiskovne konference o rezultatih EIB za leto 2020 v Sloveniji.

  • Evropska komisija je podaljšala začasni okvir za odpravo posledic COVID-19

    Evropska komisija je podaljšala veljavnost začasnega okvira za dodeljevanje državnih pomoči, ki je bil sprejet 19. marca 2020. Začasni okvir za podporo gospodarstvu v okviru izbruha koronavirusa se tako podaljšuje do 31. decembra 2021.

  • Objavljen javni poziv za pridobivanje dodatnih kandidatov za člane nadzornega sveta SDH

    Minister za finance, mag. Andrej Šircelj, je na podlagi tretjega odstavka 40. člena Zakona o Slovenskem državnem holdingu 10. 4. 2020 izdal Sklep o imenovanju in nalogah strokovne komisije za pripravo predloga kandidatov za člane nadzornega sveta SDH. Strokovna komisija je izvedla postopek pridobivanja in ocenjevanja kandidatov, vendar ministru za finance ni mogla predložiti zadostnega števila ustreznih kandidatov. Strokovna komisija zato objavlja javni poziv za pridobivanje dodatnih kandidatov. Postopek pridobivanja kandidatov poteka zaradi izteka mandata dvema članoma nadzornega sveta SDH 16. julija 2020.

  • Zadnji korak Vlade za operativno zagotavljanje likvidnosti podjetjem, s sprejetima uredbama podrobneje urejamo ukrepe iz protikriznih paketov

    Vlada RS je sprejela Uredbo o izvajanju ukrepa poroštva po Zakonu o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19 ter Uredbo o izvajanju 65. člena Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo. Skoraj 23.000 vlog za odlog plačila kreditov, ki so jih banke prejele do konca aprila, dokazuje smiselnost teh ukrepov.

  • Ukrepi Vlade zaživeli v praksi: Banke pričele z aktivnostmi za zagotavljanje likvidnosti podjetjem

    Banke za kredite odobrene po 12. 3. 2020 odobravajo odloge plačil obveznosti kreditojemalcev in tako prispevajo k zagotavljanju likvidnosti podjetjem, kar je ključno za hiter izhod iz krize in za okrevanje našega gospodarstva. Izjemno število vlog že v prvem valu do konca aprila je pokazalo, kako smiseln je za slovensko gospodarstvo ta ukrep, ki je tako hitro zaživel v praksi tudi zaradi učinkovitega odziva in pripravljenosti bank na njegovo izvajanje.

  • Banke lahko začnejo zagotavljati podjetjem likvidnost

    Po tem, ko nam je uspelo obvladati epidemijo in s prvimi ukrepi ohraniti socialno stabilnost, je sedaj pozornost Vlade RS usmerjena v okrevanje gospodarstva in pripravo na krizo, ki se napoveduje. Predlog zakona o interventnem ukrepu zagotovitve dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19 pristopa k oblikovanju strateških ukrepov za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu. Ključni so ukrepi, ki bodo ohranili delovna mesta in podjetjem omogočili oživitev njihove investicijske aktivnosti. Zavedamo se, da je prav zagotovitev likvidnosti trenutno ena največjih težav gospodarstva.

  • Objavljen javni poziv za člane nadzornega sveta SDH

    Minister za finance, mag. Andrej Šircelj, je na podlagi tretjega odstavka 40. člena Zakona o Slovenskem državnem holdingu izdal Sklep o imenovanju in nalogah strokovne komisije za pripravo predloga kandidatov za člane nadzornega sveta SDH, ki bo izvedla postopek pridobivanja in ocenjevanja kandidatov ter pripravila za ministra za finance predlog ustreznih kandidatov. Postopek pridobivanja kandidatov poteka zaradi poteka mandata dvema članoma nadzornega sveta SDH 16. julija 2020.

  • Minister Šircelj: Predlagani ukrepi so namenjeni gospodarstvu in prebivalcem

    Vlada Republike Slovenije je na včerajšnji seji sprejela Predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) za državljane in gospodarstvo, t.i. zakonski #protiKoronapaket #PKP1.

  • Zakon o poroštvih države za stanovanjske kredite v javni obravnavi

    Ministrstvo za finance je danes v javno obravnavo dalo predlog zakona, ki bo urejal poroštva države pri najemanju stanovanjskih kreditov. Namenjen bo reševanju stanovanjskega problema z nakupom primerne stanovanjske nepremičnine, zato ukrep predstavlja dodatno možnost siceršnje stanovanjske politike, katere glavni inštrument ostaja večanje fonda javnih najemnih stanovanj. Javna obravnava predloga zakona bo trajala do 10. februarja 2020.