Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Danes

    Odločitve s 97. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

    Vlada je na 97. seji obravnavala in sprejela eno točko s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

  • Danes

    Sadimo medovite rastline za čebele in druge opraševalce

    Ta teden smo obeležili dan vseslovenskega sajenja medovitih rastlin za čebele in druge opraševalce. Podpiramo prizadevanja Čebelarske zveze Slovenije, ki je tudi letos ob tej priložnosti organizirala akcijo sajenja medovitih rastlin.

  • Danes

    Ureditev podatkov v Registru kmetijskih gospodarstev

    Register kmetijskih gospodarstev (RKG), ki se vodi na upravnih enotah, je ponovno odprt. Vsem nosilcem kmetijskih gospodarstev, ki vlagajo zahtevke v okviru zbirne vloge, svetujemo, da pred oddajo zbirne vloge preverijo podatke o svojem kmetijskem gospodarstvu v RKG.

  • Za Veliko noč kupujmo lokalno!

    Velika noč, eden največjih slovenskih praznikov, je praznik veselja in upanja. Je priložnost, da praznično mizo obložimo s tradicionalnimi domačimi, slovenskimi živili in jedmi.

  • Evropski kmetijski ministri podprli ukrepe za čim hitrejšo razbremenitev kmetov

    Ministrica Mateja Čalušić se je danes udeležila zasedanja Sveta za kmetijstvo in ribištvo, na katerem se je nadaljevala razprava o potrebnem ukrepanju v trenutnih kriznih razmerah v kmetijskem sektorju. Evropska komisija je predstavila novi paket ukrepov za krepitev položaja kmetov v kmetijsko-živilski verigi. Ministri so nadaljevali tudi razpravo o razmerah na kmetijskih trgih.

  • Javna razprava predloga uredbe za več usposobljenosti v sektorjih kmetijstva, gozdarstva, živilstva

    V javni razpravi je predlog Uredbe o izvajanju intervencije izmenjava znanja in prenos informacij ter usposabljanje svetovalcev iz strateškega načrta skupne kmetijske politike (SN SKP) 2023–2027.

  • Razstava o soški postrvi, ki živi samo v rekah, izlivajočih se v Jadransko morje

    V avli poslovne stavbe Triglav na Dunajski 22 v Ljubljani bo od 26. marca do 19. aprila 2024 na ogled razstava fotografij soške postrvi avtorja Blaža Močnika. Razstava je posvečena soški postrvi, endemni postrvji vrsti, ki živi samo v rekah, ki se izlivajo v Jadransko morje.

  • Informacija o kurjenju na kmetijskih zemljiščih

    V zadnji tednih se je na ministrstvo obrnilo več zaskrbljenih kmetovalcev in drugih državljanov v zvezi s prepovedjo kurjenja ostankov obrezovanja drevja, plevela in podobnega naravnega nenevarnega materiala. Pri uporabnikih kmetijskih zemljišč je ključno ugotoviti, ali so materiali, ki se sežigajo, odpadek ali ne.

  • Državna sekretarka Knez na neformalnem srečanju ministrov za ribištvo v Bruggeju

    Državna sekretarka Eva Knez se je udeležila neformalnega zasedanja ministrov EU, pristojnih za ribištvo. Na neformalnem srečanju je bila v ospredju tema »Prihodnost ribištva in akvakulture Evropske unije (EU)«. V razpravi so se osredotočili na vpliv zunanjih dejavnikov, kot so podnebne spremembe, cene energentov in vložkov ter geopolitične razmere.

  • Vnos afriške prašičje kuge v Slovenijo lahko preprečimo z doslednim preventivnim ravnanjem

    Afriška prašičja kuga (APK) je prisotna v skoraj vseh sosednjih državah in vseh državah Zahodnega Balkana, zato je tveganje za vnos bolezni v Slovenijo veliko. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin poziva vse, ki potujejo v navedene države, k doslednemu spoštovanju preventivnih ukrepov.

  • Razpisa za finančno pomoč za blažitev poslabšanja ekonomskega položaja kmetijskih gospodarstev

    V petek, 22. marca, sta bila v Uradnem listu objavljena dva javna razpisa, in sicer za Ukrep I: Finančna pomoč za nadomestilo škode zaradi požara ali strele na kmetijskem gospodarstvu v letu 2024, in za Ukrep II: Finančna pomoč ob smrti, invalidnosti ali nezmožnosti za delo v letu 2024. Za prvi javni razpis je namenjenih do 25.000 evrov, za drugega pa do 64.800 evrov.

  • Odobreni prvi razvojni posojili mladima kmetoma v okviru finančnega produkta Agro FI mladi

    Slovenski regionalno razvojni sklad (SRRS) je kot upravljavec finančnih instrumentov (FI) v kmetijstvu za obdobje 2023–2027 14. marca 2024 odobril prvi dve vlogi po finančnem produktu Agro FI mladi, ki sta bili oddani konec februarja letos. V okviru odobritev je bila za trajnostni projekt dodeljena tudi prva pravica do kapitalskega znižanja.

  • Ministrica Mateja Čalušić na terenskem obisku na Gorenjskem

    Ministrica Mateja Čalušić je danes na Gorenjskem obiskala več lokacij, kjer se je seznanila s stanjem v kmetijstvu. Osrednji dogodek dneva je bila otvoritev 29. spomladanskega kmetijskega obrtnega sejma v Komendi, kjer je skupaj z županom Komende in organizatorji otvorila sejem. V svojem uvodnem nagovoru je poudarila pomen sodelovanja v celotnem prehranskem sistemu.

  • Predstavniki inšpektorata, pristojnega za ribištvo na sestanku s poveljstvom tržaške Obalne straže

    V prostorih poveljstva Obalne straže v Trstu je potekal delovni sestanek, na katerem so se predstavniki Inšpektorata Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo (IRSKGLR) ter tržaškega poveljstva Obalne straže pogovarjali o izvajanju Protokola o medsebojnem sodelovanju, podpisanega med obema obmorskima državama leta 2015.

  • Državni sekretar Blaž Germšek na Agrobiznis konferenci: »Nadaljujemo trend razvojnega kmetijstva«

    Državni sekretar dr. Blaž Germšek se je danes udeležil 11. Agrobiznis konference. Tokratna tema je bila Podjetništvo in inovativnost v kmetijstvu Državni sekretar dr. Germšek je na konferenci sodeloval v pogovoru o tem, kaj dobrega čaka kmete in zadruge. V pogovoru je sodelovala tudi Alenka Marjetič Žnider, vodja oddelka za kmetijstvo, gozdarstvo in zadružništvo na Zadružni zvezi Slovenije (ZZS).

  • Rezultati projekta o reji domačih živali bodo pripomogli k izboljšanju dobrobiti živali

    V okviru Nacionalnega centra za dobrobit živali so danes predstavili rezultate triletnega ciljnega raziskovalnega projekta Reja domačih živali z nadgradnjo dobrobiti živali v skladu z družbenimi zahtevami. Projekt je sofinanciralo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), njegovi rezultati pa bodo pripomogli k izboljšanju zakonodaje o dobrobiti živali.

  • 22. marec, svetovni dan voda letos v znamenju vode za mir

    Svetovni dan voda, ki ga vsako leto obeležujemo 22. marca, poudarja pomen vode. Tema Organizacije Združenih narodov za letošnji svetovni dan voda je Voda za mir (angleško Water for Peace). Voda lahko namreč zagotovi mir ali zaneti konflikt. Če je primanjkuje, če je onesnažena, če ljudje nimajo dostopa do nje oziroma nimajo dostopa do nje vsi, so možne napetosti med državami.

  • Odločitve s 96. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

    Vlada je na 96. seji obravnavala in sprejela tri točke s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

  • Javna obravnava predloga Uredbe o izvajanju podpore za projekte Evropskega partnerstva za inovacije

    V javni razpravi je predlog Uredbe o izvajanju intervencije podpora za projekte Evropskega partnerstva za inovacije (EIP) iz Strateškega načrta skupne kmetijske politike (SN SKP) 2023-2027. Uredba je namenjena podpori za izvajanje projektov EIP na področju kmetijske produktivnosti in trajnosti iz 77. člena Uredbe (EU) 2021/2115.

  • Opomnik za oddajo vloge zaradi poplav in plazov avgusta 2023

    V petek, 22. marca 2024, se izteče rok za oddajo vloge za finančno pomoč za ublažitev premoženjske škode na kmečkih in poslovnih stavbah ter kmetijskih zemljiščih zaradi poplav in plazov avgusta 2023.