Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Danes

    Doma v Evropi – varni v Natu

    Ob 75. obletnici nastanka severnoatlantske zveze (angleško North Atlantic Treaty Organisation - Nato) in 20-letnici priključitve Slovenije tej vojaški organizaciji so v Parku vojaške zgodovine v Pivki 27. marca odprli razstavo in pripravili okroglo mizo o pomenu in prihodnosti Nata. Sogovorniki so se strinjali, da je imel pomembno vlogo pri ohranjanju miru v Evropi in tako bo tudi v prihodnje.

  • Danes

    Spremembe Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize v Državni zbor

    Vlada je na današnji seji določila besedilo Predloga zakona o spremembi in dopolnitvah Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize in ga posredovala Državnemu zboru.

  • Danes

    Sadimo medovite rastline za čebele in druge opraševalce

    Ta teden smo obeležili dan vseslovenskega sajenja medovitih rastlin za čebele in druge opraševalce. Podpiramo prizadevanja Čebelarske zveze Slovenije, ki je tudi letos ob tej priložnosti organizirala akcijo sajenja medovitih rastlin.

  • Danes Video

    97. redna seja Vlade Republike Slovenije

    Vlada je na današnji seji potrdila predloge novel zakonov o obveznih zavarovanjih v prometu in o trgu finančnih instrumentov. Sprejela je tudi Strategijo na področju priseljevanja, predlog Resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji in Uredbo o podrobnejših pravilih urejanja prostora za umeščanje fotonapetostnih naprav in sprejemnikov sončne energije.

  • Danes

    Evropska sredstva za spodbujanje zaposlovanja

    Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je izdalo dve odločitvi o podpori, ki spodbujata zaposlovanje, in sicer za projekt Spodbujanje zaposlovanja – Zaposli me+ in finančni prispevek za Javni razpis za sofinanciranje projektov socialne aktivacije+.

  • Danes

    Zaključuje se projekt reševanja risov pred izumrtjem LIFE Lynx

    S koncem marca se zaključuje mednarodni projekt reševanja risov pred izumrtjem LIFE Lynx. V dobrih šestih letih so v Slovenijo in na Hrvaško pripeljali 18 karpatskih risov in zabeležili več kot 30 mladičev doseljenih risov. V Sloveniji imamo tako trenutno okoli 50 odraslih risov, približno 40 v južnem delu in 10 v slovenskih Alpah.

  • Danes

    Regijski posvet o predlogu Nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja 2023–2033 v Ajdovščini

    V Ajdovščini je v sredo, 27. marca, potekal že tretji regijski posvet o Nacionalnem programu vzgoje in izobraževanja 2023–2033.

  • Danes

    Premier dr. Golob z vrhovnim poveljnikom zavezniških sil v Evropi generalom Christopherjem Cavolijem

    Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob je danes sprejel vrhovnega poveljnika zavezniških sil v Evropi generala Christopherja Cavolija.

  • Danes

    Ureditev podatkov v Registru kmetijskih gospodarstev

    Register kmetijskih gospodarstev (RKG), ki se vodi na upravnih enotah, je ponovno odprt. Vsem nosilcem kmetijskih gospodarstev, ki vlagajo zahtevke v okviru zbirne vloge, svetujemo, da pred oddajo zbirne vloge preverijo podatke o svojem kmetijskem gospodarstvu v RKG.

  • Danes

    V pol leta odkrili 20 poštnih pošiljk z drogo

    V obdobju zadnjega pol leta smo na Finančni upravi v poštnih pošiljkah odkrili 20 takšnih, ki so vsebovale prepovedane droge, in sicer v skupni količini 38 kilogramov.

  • Danes

    Odprtih več evropskih razpisov na področju prostorskega razvoja

    Program Evropsko omrežje za spremljanje prostorskega razvoja – ESPON spodbuja in pospešuje evropsko teritorialno sodelovanje in razvoj. Pri tem temelji na prenosu znanja in zagotavljanju podpore za uresničevanje evropskih politik. Znotraj programa je trenutno objavljenih pet razpisov za izvedbo različnih raziskav na področju urejanja in razvoja prostora.

  • Danes

    Rok za oddajo izjave o uveljavljanju podpore pri ukrepu prestrukturiranje vinogradov

    1. aprila 2024 začne teči rok za oddajo izjave o uveljavljanju podpore za prestrukturiranje vinogradov. Rok za oddajo se izteče 15. junija 2024.

  • Danes

    Praznično voščilo ministra Mateja Arčona

    Spodaj objavljamo velikonočno voščilo podpredsednika vlade in ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona.

  • Danes

    Srečanje generalnih direktorjev za mladino v Bruslju

    Direktorica Urada za mladino mag. Tina Kosi in Igor Jesih sta se ta teden udeležila tridnevnega zasedanja generalnih direktorjev za področje mladine, ki je potekalo v okviru belgijskega predsedovanja Svetu Evropske unije ta teden v Bruslju. Osrednja tema srečanja je bila ocena in ključne usmeritve Evropske strategije za mlade 2019 - 2027.

  • Danes

    Govor ministrice dr. Emilije Stojmenove Duh ob pričetku interpelacije

    Državni zbor Republike Slovenije je začel obravnavo interpelacije o delu in odgovornosti ministrice za digitalno preobrazbo dr. Emilije Stojmenove Duh, v kateri ji SDS očita nevestno in negospodarno delo. V nadaljevanju objavljamo govor ministrice.

  • Danes

    Akt o interoperabilni Evropi

    V četrtek, 22. marca 2024 je bila v Uradnem listu Evropske unije objavljena nova »Uredba Evropskega parlamenta in Sveta EU o določitvi ukrepov za visoko raven interoperabilnosti javnega sektorja v Uniji« ali na kratko »Akt o interoperabilni Evropi«.

  • Danes

    Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Bologni

    Slovenija se bo prihodnji mesec kot častna gostja predstavila na prestižnem mednarodnem knjižnem sejmu v Bologni, s čimer bo na svetovnem zemljevidu še dodatno utrdila svoje mesto kot dežela bogate otroške in mladinske literarne ustvarjalnosti in izjemne ilustratorske dediščine.

  • Danes

    Veleposlaništvo v Tirani bo 1. aprila zaprto

    Veleposlaništvo v Tirani bo zaprto v ponedeljek, 1. aprila (velikonočni ponedeljek).

  • Danes

    Zapeljite v novo motoristično sezono z mislijo na varnost

    Ko zima popusti in sonce začne greti ceste, so priprave na novo motoristično sezono že v polnem teku.

  • Strokovni svet za šport za vključitev športa v Nacionalni program vzgoje in izobraževanja

    Danes se je sestal Strokovni svet za šport. Seznanil se je z aktivnostmi za vključitev športa v osnutek predloga Nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja ter predlog Nacionalnega programa za mladino 2023–2033. Obravnaval je predloge Komisije za športno infrastrukturo ter se seznanil s priporočilom Zagovornika načela enakosti v zvezi z odpravo starostnega pogoja za registriranje športnikov.

  • Ministrica na kolegiju z direktorji zavodov za prestajanje kazni zapora in prevzgojnega doma

    Ministrica za pravosodje Andreja Katič se je danes udeležila kolegija generalnega direktorja Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS), na katerem se je srečala z direktorji vseh zavodov za prestajanje kazni zapora (ZPKZ) in prevzgojnega doma. Namen srečanja je bil seznanitev z razmerami in izzivi, s katerimi se soočajo slovenski zapori in prevzgojni dom v Radečah.

  • Minister Poklukar se je sestal z izvršno direktorico agencije za azil Gregori

    Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je sestal z izvršno direktorico Agencije Evropske unije za azil Nino Gregori.

  • Objavljen je razpis za izbiro izvajalca nagrade za zeleno infrastrukturo

    Na Portalu javnih naročil je bil objavljen razpis za izbiro izvajalca za izvedbo nagrade Ko zelena infrastruktura postane posel (angleško Green Infrastructure goes business award). Nagrada podpira inovativne ideje, produkte ali storitve za zeleno gospodarstvo in spodbuja trajnostni razvoj na območju EU Strategije za Alpsko regijo (angleško EU strategy for the Alpine region –EUSALP).

  • Najava razpisa za leto 2024 Inovirajmo za preprečevanje v zdravstvenih in oskrbnih storitvah

    Na spletni strani Evropskega partnerstva Preoblikovanje zdravstvenega in oskrbnega sistema (angleško Transforming Health and Care System - THSC) je objavljena najava razpisa za leto 2024 Inovirajmo za preprečevanje: Personalizirano preprečevanje v zdravstvenih in oskrbnih storitvah (angleško Innovate to Prevent: Personalised Prevention in Health and Care Services).

  • Fotografska razstava o Natu v Pivki na ogled do konca leta

    V Parku vojaške zgodovine v Pivki sta bila danes ob 75. obletnici Nata in 20-letnici članstva Slovenije v njem slovesno odprtje fotografske razstave in okrogla miza.

  • Državni sekretar Kordež v Bruslju o prihodnosti evropske zdravstvene unije

    V okviru belgijskega predsedovanja Svetu Evropske unije (Svet EU) se je danes v Bruslju zaključila dvodnevna Konferenca na visoki ravni o prihodnosti evropske zdravstvene unije. Slovenijo je na konferenci zastopal državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Denis Kordež.

  • Sprejeta direktiva, ki krepi vlogo potrošnika pri zelenem prehodu

    26. marca 2024 je v veljavo stopila spremenjena direktiva Evropskega parlamenta in Sveta o krepitvi vloge potrošnikov za zeleni prehod. Direktiva stremi k preprečevanju zelenega zavajanja in zavajajočih informacij o trajnostnem blagu. Države članice EU imajo na voljo 24 mesecev za prenos novih pravil v nacionalno zakonodajo, uporabljati pa se bodo začela septembra 2026.

  • Z novelo Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi okrepljeno spoštovanje pravne države

    Včeraj je Državni zbor z več kot dvotretjinsko večino sprejel novelo Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi (ZRLI-F), s čimer je prišlo do dolgo pričakovane uskladitve omenjenega zakona s spremembami Ustave Republike Slovenije iz leta 2013.

  • Odziv na očitke o policijskem varovanju varovane osebe

    V zadnjih dneh nekateri mediji poročajo o odločitvi tožilke Specializiranega državnega tožilstva o odpovedi policijskemu varovanju. Objavljamo odziv Ministrstva za notranje zadeve.

  • Ključna je kakovost, medsebojna povezljivost in uporaba podatkov

    Na prvi konferenci Geo Slovenija z naslovom Sotočje prostorskih informacij se je danes v Ljubljani več kot sto udeležencev posvetilo vprašanju digitalizacije prostorskih podatkov in njihove povezljivosti. Vse s ciljem digitalizacije poslovanja ter povezave prostorske, zemljiške in okoljske politike.

  • Peto zasedanje strateškega sveta za davke

    Na Ministrstvu za finance se je danes petič sestal Strateški svet za davke.

  • Za Veliko noč kupujmo lokalno!

    Velika noč, eden največjih slovenskih praznikov, je praznik veselja in upanja. Je priložnost, da praznično mizo obložimo s tradicionalnimi domačimi, slovenskimi živili in jedmi.

  • Ministrica Fajon: Slovenija podpira prizadevanja Črne gore za pospešitev pogajalskega procesa z EU

    Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na uradnem obisku gostila ministra za zunanje zadeve Črne gore Filipa Ivanovića. Potrdila sta obojestranski interes za nadaljnjo krepitev dvostranskih odnosov med državama, predvsem na področju gospodarstva. Osrednjo pozornost sta namenila napredku Črne gore na poti v EU in aktualnim razmeram v regiji Zahodnega Balkana.

  • Odziv na domnevno ovadbo zoper direktorja Stanovanjskega sklada Republike Slovenije Črtomirja Remca

    Na Ministrstvu za solidarno prihodnost nismo seznanjeni z ovadbo zoper direktorja Stanovanjskega sklada Republike Slovenije Črtomirja Remca, ki naj bi bila podana na vrhovno državno tožilstvo. Očitki, ki jih navaja domnevna ovadba in o katerih danes poroča tudi časnik Delo, po oceni ministrstva, pristojnega za javno stanovanjsko politiko, niso vsebinsko osnovani.

  • Tretji paket osnutkov sklepov vlade za objekte, ki jih je treba zaradi ogroženosti odstraniti

    Služba vlade za obnovo po poplavah in plazovih je danes poslala občinam Črna na Koroškem, Kamnik, Ljubno ob Savinji, Luče, Mežica in Šmartno ob Paki osnutke sklepov vlade, ki se nanašajo na objekte, opredeljene v 151. a členu Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov (ZIUOPZP) iz avgusta 2023.

  • Uredba o evropski digitalni identiteti v središče postavlja državljane

    Potem, ko je Evropski parlament dne 29. februarja 2024 potrdil predlog Uredbe (EU) Evropskega Parlamenta in Sveta o spremembi Uredbe (EU) št. 910/2014 v zvezi z vzpostavitvijo okvira za evropsko digitalno identiteto, je uredbo v torek, 26. marca 2024 sprejel tudi Svet EU. Dokončno sprejetje uredbe se pričakuje v prihodnjih tednih, ko bo uredba objavljena v Uradnem listu Evropske unije.

  • 85. obletnica smrti slikarja Ivana Žabote

    Na današnji dan, 27. marec 2024, se spominjamo 85. obletnice smrti slovenskega slikarja Ivana Žabote.

  • Nadaljevanje pogovorov o predlogu Uredbe o načinu uporabe zvočnih naprav na shodih in prireditvah

    Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo nadaljuje pogovore o predlogu Uredbe o načinu uporabe zvočnih naprav na shodih in prireditvah, postopek obravnave predloga pa ustavlja.

  • Opomnik glede vlaganja zahtevkov na ukrepu Izvajanje šolske sheme

    Rok za oddajo zahtevkov je 31. marec 2024.

  • eDavki zdaj omogočajo tudi kartično plačevanje in plačevanje z rešitvami mobilne telefonije

    Finančna uprava je v sodelovanju z Upravo Republike Slovenije za javna plačila razširila nabor načinov plačila, ki se jih lahko uporabi v eDavkih. Poleg Flika in spletne banke Bank@net je v eDavkih od zdaj mogoče izvršiti spletno plačilo davkov tudi s karticami MasterCard, Visa, Maestro in Diners club ter rešitvami mobilne telefonije mBills in VALÚ Moneta.

  • Pogajalski proces o reševanju stavkovnih zahtev poteka

    Na Ministrstvu za javno upravo verjamemo v napredek in zbližanje stališč v pogajalskem procesu, ki poteka med vlado in reprezentativnimi sindikati upravnih enot. Le-ta morajo biti osredotočena tako na javnofinančni okvir kot tudi vzporedno potekajoča pogajanja o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju. Zato zavračamo navedbe predsednika sindikata državnih organov, da pogajalski proces ne teče.

  • Poziv k uvrstitvi na seznam strokovnjakov za izvedbo storitve IP Scan Enforcement

    Zainteresirane strokovnjake s področja intelektualne lastnine vabimo k sodelovanju pri izvajanju storitve s področja uveljavljanja pravic intelektualne lastnine (poimenovane IP Scan Enforcement) v okviru Sklada za pomoč malim in srednje velikim podjetjem Urada Evropske unije za intelektualno lastnino.

  • Celodnevna stavka na Upravni enoti Ptuj

    Zaposleni na Upravni enoti Ptuj so razglasili stavko, ki bo v sredo, 27. marca 2024, med 7. in 17. uro.

  • Veleposlaništvo v Rimu bo 1. aprila 2024 zaprto

    Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu bo zaprto v ponedeljek, 1. aprila 2024.

  • Zaživel nov Pravno-informacijski sistem Republike Slovenije (PISRS)

    26. marca 2024 je na spletnem naslovu pisrs.si zaživel nov Pravno-informacijski sistem Republike Slovenije (PISRS), ki omogoča prost dostop do ažurnih podatkov o pravnem redu Republike Slovenije in Evropske unije.

  • Institucionalizacija kliničnih smernic: razprava za vzpostavitev sistematične posodobitve smernic

    Predstavniki Ministrstva za zdravje in medicinske stroke so sestali s predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) glede možnost institucionalizacije priprave kliničnih in drugih smernic v slovenskem zdravstvenem sistemu.

  • Vlada sprejela Mnenje o Predlogu zakona o paliativni in hospic oskrbi

    Vlada je na dopisni seji izdala mnenje v zvezi s Predlogom zakona o paliativni in hospic oskrbi, ki ga je Državnemu zboru predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec. V svojem mnenju vlada predloga ne podpira in poudarja več ključnih vidikov zavrnitve.

  • Evropski kmetijski ministri podprli ukrepe za čim hitrejšo razbremenitev kmetov

    Ministrica Mateja Čalušić se je danes udeležila zasedanja Sveta za kmetijstvo in ribištvo, na katerem se je nadaljevala razprava o potrebnem ukrepanju v trenutnih kriznih razmerah v kmetijskem sektorju. Evropska komisija je predstavila novi paket ukrepov za krepitev položaja kmetov v kmetijsko-živilski verigi. Ministri so nadaljevali tudi razpravo o razmerah na kmetijskih trgih.

  • Računalniki za socialno najšibkejše

    Državni zbor je na današnji seji med drugim potrdil dva zakona s področja digitalne preobrazbe: Zakon o izvajanju evropske uredbe o enotnem trgu digitalnih storitev in Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti.

  • Video

    Premier dr. Golob: Z Nemčijo odlično sodelujemo na vseh področjih

    Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob je danes na delovnem obisku gostil kanclerja Zvezne republike Nemčije Olafa Scholza. Srečanje je bilo namenjeno krepitvi strateškega partnerstva med državama ter izmenjavi stališč o aktualnih evropskih in zunanjepolitičnih temah.

  • Odločitve vlade s sej vladnih odborov

    Vlada je sprejela sklep o povečanju namenskega premoženja in kapitala Slovenskega regionalno razvojnega sklada za ugodno kreditiranje malih in srednje velikih podjetij, sprejela mnenje o predlogu novele Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, v veljavni Načrt razvojnih programov 2024-2027 uvrstila dva nova projekta in sprejela več sklepov o prerazporeditvah sredstev državnega proračuna.

  • Evropski vodni vrh o čezmejni vodni varnosti

    V Lanaknu v Belgiji se je zaključil enodnevni Evropski vodni vrh o čezmejni vodni varnosti v organizaciji flandrijskega ministrstva za mobilnost in javna dela ter Generalnega sekretariata Beneluksa. Gre za eno od aktivnosti mednarodnega dela celostnega odziva Belgije, Nizozemske in Nemčije na katastrofalne poplave v treh državah leta 2021.

  • Ministrica se je sestala z varuhom človekovih pravic

    Ministrica za pravosodje Andreja Katič se je prvič po prevzemu funkcije sestala z varuhom človekovih pravic Petrom Svetino.

  • Policija bo še naprej zagotavljala varnost prebivalcem

    Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in direktorica Urada Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov mag. Katarina Štrukelj sta se sestala z županom občine Brežice Ivanom Molanom in županom občine Središče ob Dravi Tonijem Jelovico.

  • Ostro nasprotujemo zavajajočim informacijam, da onemogočamo izvedbo prireditev

    Najprej pojasnjujemo, da se je šele 25. marca 2024 ob 24. uri končala javna obravnava predloga Uredbe o načinu uporabe zvočnih naprav na shodih in prireditvah (uredba). Po končani javni obravnavi bomo vse predloge pogledali in ustrezno dopolnili predlog uredbe. Javna obravnava je predvidena za čim širšo razpravo in seveda za zbiranje pripomb na predlog.

  • Peto zasedanje Skupnega odbora Republike Slovenije - Avtonomne dežele Furlanije - Julijske krajine

    Na zasedanju Skupnega odbora Republika Slovenija – Avtonomna dežela Furlanija - Julijska krajina so se 22. marca 2024 sestali predstavniki omenjenih področij v Trstu, ki mu sopredsedujeta podpredsednica Vlade Republike Slovenije in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon ter predsednik Avtonomne dežele Furlanije - Julijske krajine Massimiliano Fedriga.

  • Delovni obisk zveznega kanclerja Zvezne republike Nemčije

    Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob je na delovnem obisku gostil kanclerja Zvezne republike Nemčije gospoda Olafa Scholza.

  • Javna razprava predloga uredbe za več usposobljenosti v sektorjih kmetijstva, gozdarstva, živilstva

    V javni razpravi je predlog Uredbe o izvajanju intervencije izmenjava znanja in prenos informacij ter usposabljanje svetovalcev iz strateškega načrta skupne kmetijske politike (SN SKP) 2023–2027.

  • Stavka na Upravni enoti Ljubljana

    Zaposleni na Upravni enoti Ljubljana so razglasili stavko. Stavka bo potekala v sredo, 27. marca 2024, med 8. in 19. uro.

  • Celje z dvanajstimi novimi oskrbovanimi stanovanji z neprofitnimi najemninami

    Državni sekretar dr. Klemen Ploštajner se je danes v Celju udeležil slovesnosti ob odprtju prenovljene Vile Vodnikova, v kateri so s pomočjo finančnih sredstev nacionalnega programa Načrt za okrevanje in odpornost, ki smo jih zagotovili na ministrstvu na solidarno prihodnost, uredili dvanajst oskrbovanih stanovanj z neprofitno najemnino.

  • Tretje srečanje zunanjih ministrov neformalne skupine Central 5 v Sloveniji

    Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je gostila srečanje zunanjih ministrov neformalne skupine Central 5, na katerem so sodelovali minister za evropske in mednarodne zadeve Avstrije Alexander Schallenberg, minister za zunanje zadeve Češke Jan Lipavský, minister za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Péter Szijjárto ter minister za zunanje in evropske zadeve Slovaške Juraj Blanár.

  • Celodnevna opozorilna stavka zaposlenih na Upravni enoti Šmarje pri Jelšah v sredo, 27. marca 2024

    Zaposleni na Upravni enoti Šmarje pri Jelšah so za sredo, 27. marca 2024, razglasili celodnevno opozorilno stavko.

  • Obvestilo o stavki na Upravni enoti Celje

    Na Upravni enoti Celje bo vsako sredo od 13. marca 2024 do preklica potekala stavka zaposlenih.

  • Razstava o soški postrvi, ki živi samo v rekah, izlivajočih se v Jadransko morje

    V avli poslovne stavbe Triglav na Dunajski 22 v Ljubljani bo od 26. marca do 19. aprila 2024 na ogled razstava fotografij soške postrvi avtorja Blaža Močnika. Razstava je posvečena soški postrvi, endemni postrvji vrsti, ki živi samo v rekah, ki se izlivajo v Jadransko morje.

  • Izvajanje nalog v času stavke na Upravni enoti Žalec

    Sindikat Upravne enote Žalec je napovedal stavko, ki bo potekala vsako sredo od 13. marca 2024 dalje vse do preklica oziroma izpolnitve stavkovnih zahtev.

  • Upravljanje z energijo in izvajanje naprednih ukrepov za razogljičenje našega zdravstvenega sistema

    Posledice podnebnih sprememb, kot so ekstremni vremenski dogodki, vektorske bolezni in onesnažen zrak, močno vplivajo na javno zdravje in v veliki meri bremenijo zdravstveni sistem. Zato v sodelovanju z Ministrstvom za okolje, podnebje in energijo in partnerjem Institutom Jožef Stefan za zaposlene v zdravstvu organiziramo tri dnevno usposabljanje.

  • Premier dr. Golob: Vsi se moramo zavedati odgovornosti do naše skupne evropske poti

    Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob se je danes srečal s predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsolo. Sogovornika sta naslovila aktualne teme, od bližajočih se evropskih volitev do razmer v Gazi in humanitarne krize kot tudi evropsko kmetijsko politiko ter migracije.

  • Celodnevna stavka na Upravni enoti Pesnica

    Zaposleni na Upravni enoti Pesnica so razglasili stavko, ki bo v sredo, 27. marca potekala med 7. in 17. uro.

  • Informacija o kurjenju na kmetijskih zemljiščih

    V zadnji tednih se je na ministrstvo obrnilo več zaskrbljenih kmetovalcev in drugih državljanov v zvezi s prepovedjo kurjenja ostankov obrezovanja drevja, plevela in podobnega naravnega nenevarnega materiala. Pri uporabnikih kmetijskih zemljišč je ključno ugotoviti, ali so materiali, ki se sežigajo, odpadek ali ne.

  • V letu 2023 smo izvozili več kot 162 tisoč ton odpadkov, uvozili pa skoraj 108 tisoč ton odpadkov

    V letu 2023 smo izvozili več kot 162.000 ton odpadkov, kar je 10 odstotkov manj kot leta 2022. Količina izvožene odpadne plastike se je v primerjavi z letom 2022 zmanjšala za okoli 10 odstotkov. Uvozili pa smo nekaj manj kot 108.000 ton odpadkov, od tega največ odpadnih kovin in odpadnih barvnih kovin. Manjši kot leta 2022 je bil uvoz odpadnega papirja ter odpadne plastike.

  • Od jutri višje cene bencina, dizla in kurilnega olja

    Ob nespremenjenih trošarinah bodo najvišje dovoljene drobnoprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja od jutri, 26. marca 2024, do vključno ponedeljka, 8. aprila 2024, znašale 1,519 evra za liter bencina, 1,527 evra za liter dizelskega goriva in 1,172 evra za liter kurilnega olja.

  • Uredba o spremembi Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov

    Vlada je na dopisni seji izdala Uredbo o spremembi Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov in jo objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

  • Vlada s pravimi ukrepi uspešna pri zamejitvi rasti cen

    »V Sloveniji ne moremo več govoriti o visoki inflaciji. Ta vlak je odpeljal. Cilj prihodnjih vladnih ukrepov bo, da inflacijo ohranimo pod tremi odstotki,« je danes v državnem zboru med odgovori na poslanska vprašanja dejal predsednik vlade Robert Golob in poudaril, da je pri ugotavljanju dejanskega stanja treba izhajati iz pravilne interpretacije podatkov.

  • Postavitev vmesnega cilja za zmanjševanje emisij do leta 2040 je nujna

    Danes je v Bruslju potekalo redno zasedanje Sveta za okolje pod okriljem belgijskega predsedstva Svetu Evropske unije (EU). Iz Slovenije se je zasedanja udeležil Bojan Kumer, minister za okolje, podnebje in energijo.

  • Izjava predsednika vlade o doseženem dogovoru o resoluciji glede razmer v Gazi

    Izjava predsednika vlade: "Končno nekaj dobrih novic iz NY. Varnostni svet Združenih narodov je uspel doseči dogovor o resoluciji glede razmer v Gazi, ki zahteva takojšnjo prekinitev ognja. To resolucijo je predlagala skupina nestalnih članic VS ZN, v kateri je imela Slovenija pomembno vlogo.

  • Akcija Za lepšo Ljubljano

    V okviru tradicionalne spomladanske čistilne akcije Za lepšo Ljubljano med 22. marcem, svetovnim dnevom voda, in 22. aprilom, svetovnim dnevom Zemlje, potekajo številne aktivnosti

  • Priprava regionalnih prostorskih planov

    Pod vodstvom državnega sekretarja mag. Mirana Gajška je potekal četrti sestanek s pripravljavci prve generacije regionalnih prostorskih planov. Delovnega srečanja so se udeležili predstavniki regionalnih razvojnih agencij vseh 12 razvojnih regij, v razpravi pa so bile izpostavljene bistvene dileme glede sodelovanja z resorji, usklajevanja vsebin, sofinanciranja države in terminskega načrta.

  • Ministrica Fajon na obisku v Sarajevu BiH obljubila nadaljnjo podporo in pomoč na poti v EU

    Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na delovnem obisku v Sarajevu izrazila veliko zadovoljstvo ob odločitvi Evropskega sveta za začetek pristopnih pogajanj Bosne in Hercegovine (BiH) k EU in še enkrat poudarila slovensko podporo BiH pri izvajanju reform.

  • Prvi teden 9. zasedanja Medvladnega pogajalskega telesa za pandemični sporazum, 18. - 24. marec 2024

    S ponedeljkom, 18. marca, se je začelo celotedensko deveto zasedanje Medvladnega pogajalskega telesa za pandemični sporazum (angleško 9th Session of the Intergovernmental Negotiating Body-INB9), z nalogo priprave končnega besedila predloga Mednarodnega instrumenta za boljše preprečevanje, pripravljenost in odziv na pandemije.

  • Nemška akademska služba razpisuje nagrade za temeljne akademske vrednote

    Nemška akademska služba za izmenjave (angleško The German Academic Exchange Service) razpisuje nagrade za raziskovalke in raziskovalce na začetku kariere na področju temeljnih akademskih vrednot. Nagrajene bodo tri znanstvene publikacije, ki prispevajo k promociji temeljnih akademskih vrednot in prispevajo k razpravi o teh vrednotah v okviru Evropskega visokošolskega prostora.

  • Lani sprejete odločitve pozitivno vplivajo na Slovensko vojsko

    Minister za obrambo Marjan Šarec in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnik Robert Glavaš sta v vipavskem Veščinskem centru predsednico republike in vrhovno poveljnico obrambnih sil dr. Natašo Pirc Musar danes, 25. marca, seznanila z oceno pripravljenosti Slovenske vojske (SV) za leto 2023.

  • Tudi letos v Planici sodelovala Enota za zveze pri Civilni zaščiti

    Na zahtevo Organizacijskega komiteja Planica je bila Enota za hitre intervencije - enota za zveze 20. marca napotena v Planico, da bi pomagala zagotoviti zveze za Nujno medicinsko pomoč (NMP) in ekipe Rdečega križa Slovenije.

  • Državna sekretarka Knez na neformalnem srečanju ministrov za ribištvo v Bruggeju

    Državna sekretarka Eva Knez se je udeležila neformalnega zasedanja ministrov EU, pristojnih za ribištvo. Na neformalnem srečanju je bila v ospredju tema »Prihodnost ribištva in akvakulture Evropske unije (EU)«. V razpravi so se osredotočili na vpliv zunanjih dejavnikov, kot so podnebne spremembe, cene energentov in vložkov ter geopolitične razmere.

  • Otvoritev razstave Vsak milimeter šteje na Ptuju

    V Zgodovinskem arhivu na Ptuju je 21. marca 2024 potekala otvoritev občasne razstave o razvoju geodezije na Slovenskem skozi čas - Vsak milimeter šteje.

  • Obveščamo: kako ravnati ob srečanju z medvedom?

    Smo v obdobju, ko medvedi zapuščajo svoje brloge. Pomembno je, da se izogibamo krajem, kjer bi utegnili biti brlogi, in psov ne spuščamo s povodca. Če upoštevamo nekaj osnovnih pravil, bomo možnost konflikta s to največjo slovensko zverjo zelo zmanjšali.

  • Državni sekretar dr. Omladič na odprtju prenovljenih prostorov doma starejših Rakičan

    Državni sekretar dr. Luka Omladič se je minuli petek udeležil odprtja prenovljenih prostorov matične enote doma starejših Rakičan v Murski Soboti, ki je največji tovrstni zavod v Pomurski regiji. Uradna kapaciteta doma po prenovi znaša 338 postelj.

  • Vnos afriške prašičje kuge v Slovenijo lahko preprečimo z doslednim preventivnim ravnanjem

    Afriška prašičja kuga (APK) je prisotna v skoraj vseh sosednjih državah in vseh državah Zahodnega Balkana, zato je tveganje za vnos bolezni v Slovenijo veliko. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin poziva vse, ki potujejo v navedene države, k doslednemu spoštovanju preventivnih ukrepov.

  • Gospodarstvu letos na voljo preko 512 milijonov evrov povratnih sredstev

    Slovenska izvozna in razvojna banka (SID banka) in Slovenski podjetniški sklad (SPS) bosta v sodelovanju z gospodarskim ministrstvom do konca leta omogočila preko 512 milijonov evrov ugodnih posojil in različnih finančnih instrumentov za tehnološki razvoj, kapitalsko utrjevanje, likvidnost in omilitev kriznih okoliščin.

  • Objavljen javni razpis BIZI likvidnost energija

    Slovenski regionalno razvojni sklad je na svoji spletni strani objavil javni razpis BIZI likvidnost energija. Namen finančnega produkta je zagotavljanje likvidnosti gospodarskih subjektov zaradi posledic energetske krize ter večja konkurenčnost, produktivnost ter tehnološka opremljenost podjetij zaradi izvedbe ukrepov za obvladovanje porabe oziroma izgube energije.

  • Uradni obisk predsednice Evropskega parlamenta

    Na povabilo predsednice Državnega zbora Republike Slovenije mag. Urške Klakočar Zupančič je bila od 25. do 26. marca 2024 na uradnem obisku v Republiki Sloveniji predsednica Evropskega parlamenta gospa Roberta Metsola.

  • Razpisa za finančno pomoč za blažitev poslabšanja ekonomskega položaja kmetijskih gospodarstev

    V petek, 22. marca, sta bila v Uradnem listu objavljena dva javna razpisa, in sicer za Ukrep I: Finančna pomoč za nadomestilo škode zaradi požara ali strele na kmetijskem gospodarstvu v letu 2024, in za Ukrep II: Finančna pomoč ob smrti, invalidnosti ali nezmožnosti za delo v letu 2024. Za prvi javni razpis je namenjenih do 25.000 evrov, za drugega pa do 64.800 evrov.

  • Materinski dan in dan žena v Prevzgojnem domu Radeče

    Mladoletniki iz Prevzgojnega doma Radeče so za zaposlene in druge mladoletnike s pomočjo pedagoginje pripravili program, posvečen ženskam. Z dogodkom so želeli obeležiti dva praznika, dan žena in materinski dan, ki ju praznujemo v mesecu marcu.

  • Urejanje podatkov v Registru kmetijskih gospodarstev

    Nosilci kmetij, ki zaprošajo za kmetijske subvencije, lahko v letošnjem letu urejajo podatke v Registru kmetijskih gospodarstev tudi na Krajevnih uradih v Gorenji vasi, Železnikih in Žireh.

  • Vzpostavljen Nacionalni svet za etiko in integriteto v znanosti

    Rektorska konferenca Republike Slovenije (RKRS) in Koordinacija samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije (KOsRIS) sta skladno z Zakonom o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti (ZZrID) vzpostavila Nacionalni svet za etiko in integriteto v znanosti.

  • Uradni obisk ministra za zunanje zadeve Črne gore

    Na povabilo podpredsednice vlade in ministrice za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije gospe Tanje Fajon je bil od 25. do 28. marca 2024 na obisku v Republiki Sloveniji minister za zunanje zadeve Črne gore dr. Filip Ivanović z delegacijo.

  • Mednarodna vaja v Severni Makedoniji

    V soboto, 23. marca, se je začasni sestav Civilne zaščite, ki ga je sestavljala Enota za hitre intervencije (EHI) modul za gašenje požarov v naravnem okolju (GFFF-V), vrnil iz uspešne mednarodne vaje v Severni Makedoniji. Vaja je potekala v okviru programa Podpora Evropske unije za preprečevanje poplav in upravljanje nevarnosti gozdnih požarov na Zahodnem Balkanu in v Turčiji.

  • Odobreni prvi razvojni posojili mladima kmetoma v okviru finančnega produkta Agro FI mladi

    Slovenski regionalno razvojni sklad (SRRS) je kot upravljavec finančnih instrumentov (FI) v kmetijstvu za obdobje 2023–2027 14. marca 2024 odobril prvi dve vlogi po finančnem produktu Agro FI mladi, ki sta bili oddani konec februarja letos. V okviru odobritev je bila za trajnostni projekt dodeljena tudi prva pravica do kapitalskega znižanja.

  • Minister podelil plaketo Združenju Sever

    Zveza policijskih veteranskih društev Sever (Združenje Sever) je organizirala slavnostno akademijo, s katero so se spomnili ustanovitve združenja pred 30 leti. Slavnostna govornika sta bila predsednik Združenja Sever dr. Tomaž Čas in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

  • Vlada se je seznanila z vsebino dogovora o mediaciji

    Vlada Republike Slovenije se je na dopisni seji seznanila z vsebino dogovora o mediaciji pred Mediacijskim centrom Odvetniške akademije OZS (Odvetniške zbornice Slovenije).

  • Ministrica Mateja Čalušić na terenskem obisku na Gorenjskem

    Ministrica Mateja Čalušić je danes na Gorenjskem obiskala več lokacij, kjer se je seznanila s stanjem v kmetijstvu. Osrednji dogodek dneva je bila otvoritev 29. spomladanskega kmetijskega obrtnega sejma v Komendi, kjer je skupaj z županom Komende in organizatorji otvorila sejem. V svojem uvodnem nagovoru je poudarila pomen sodelovanja v celotnem prehranskem sistemu.