Skoči do osrednje vsebine

Novice, Obvestila

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Zagon 85 milijonskega investicijskega cikla v lesno-predelovalni industriji

    Lesno predelovalna panoga v Sloveniji dosega vedno boljše rezultate, tudi zaradi bolj sistemskega pristopa, načrtovanja in finančne podpore države. Minister za gospodarstvo, turizem in šport ter minister za okolje, podnebje in energijo sta danes podpisala še zadnje pogodbe v okviru javnega razpisa za investicije v lesnopredelovalna podjetja.

  • Lesno predelovalna industrija ponuja številne karierne priložnosti

    Na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport z Javno agencijo SPIRIT Slovenija izvajamo številne promocijske aktivnosti za uporabo lesa. Kljub temu, da v panogi obstajajo odlične možnosti zaposlitve in nadaljevanja kariere za vse, ki radi delajo z lesom, pa se panoga srečuje s pomanjkanjem kadra. Da bi mlade opozorili na te poklice, smo začeli z aktivnostim namenjenim dijakom in študentom.

  • Za večji obseg predelave lesa razpisujemo dodatnih 10 milijonov evrov

    Ministrstvo za gospodarski razvoj in turizem je danes v Uradnem listu objavilo spremembo Javnega razpisa za spodbujanje večjega obsega predelave lesa za hitrejši prehod v podnebno nevtralno družbo (JR NOO LES).

  • Skoraj 26 milijonov evrov za 47 projektov predelave lesa

    Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je zaključilo z obravnavo vlog prispelih na prvo odpiranje Javnega razpisa za spodbujanje večje predelave lesa za hitrejši prehod v podnebno nevtralno družbo (NOO LES) in izdalo 47 pozitivnih sklepov, s katerimi je odobrilo sofinanciranje vlagateljem v skupni vrednosti 25.730.602,19 evra pričakovanega sofinanciranja.

  • Razstava Čar lesa v največji leseni stavbi v Sloveniji

    V stavbi raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE v Izoli je danes potekala otvoritev razstave Čar lesa, ki se od uvodne majske prireditve v Cankarjevem domu seli po različnih krajih po Sloveniji. Otvoritve se je ob predstavnikih gospodarstva in izobraževalne sfere s pozdravnim nagovorom udeležil tudi državni sekretar Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Dejan Židan. Razstavo si bodo lahko obiskovalci ogledali do konca junija.

  • Mikropodjetja v lesarstvu vabljena k prijavi na nov razpis

    Objavljen je nov razpis za mikropodjetja v lesni industriji - Javni razpis spodbude za mikropodjetja v lesarstvu (Mikro 22−23). Skupna predvidena višina sredstev, ki je na razpolago za izvedbo razpisa, je 1.000.000 evrov v letih 2022 in 2023.

  • Potujoča razstava Čar lesa že 14 let spodbuja večjo uporabo lesa

    V Cankarjevem domu je potekalo slavnostno odprtje tradicionalne potujoče razstave Čar lesa, ki že štirinajsto leto zapored ozavešča o pomenu lesa ter predstavlja njegove prednosti in različne možnosti uporabe širši javnosti. Razstavo krasi slogan »Uporabimo slovenski les«, saj so vsi razstavljeni izdelki narejeni iz slovenskega lesa, in bo obiskovalcem na tej lokaciji na ogled vse 26. maja 2022, nakar ji bodo sledile še manjše razstave po celi Sloveniji.

  • Tretji Dnevi slovenskega lesarstva v znamenju izzivov in priložnosti lesarske panoge

    Pričeli so se že tradicionalni Dnevi slovenskega lesarstva, ki se letos osredotočajo na izzive lesne in pohištvene industrije, krožnega gospodarstva, internacionalizacijo, pa tudi na zagotavljanje usposobljenih kadrov v lesarstvu ter implementacijo industrijske strategije, v kateri ima lesno-predelovalna panoga pomembno vlogo.

  • Posodobljena največja žaga v Sloveniji bo pospešila rast lesno-predelovalne industrije

    V Ločah pri Slovenskih Konjicah je potekalo slavnostno odprtje povečane in prenovljene Žage Cugmajster, ki predstavlja največjo žago v Sloveniji. Skoraj 3 milijone evrov vredna investicija je s podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo v višini 1,34 milijona evrov »dokaz, da lahko z domačo inovativnostjo, vztrajnostjo in pogumom uspešno izvedemo investicije v lesnopredelovalni panogi,« je na odprtju povedal pristojni minister Zdravko Počivalšek.

  • Razstava Bivanje z lesom prvič na avstrijskem Koroškem

    Potujoča razstava Bivanje z lesom, ki prikazuje najnovejše trende in primere dobrih praks s področja lesene gradnje, pohištva in dizajna, tokrat širi zavest o prednostih bivanja z lesom tudi v zamejstvu. V petek, 11. marca 2022, je tako potekala otvoritev razstave v kulturnem domu Pliberk na avstrijskem Koroškem.

  • Nova oglaševalska kampanja »Uporabimo les, izberimo slovenski les« za promocijo uporabe lesa

    Direktorat za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija sta pričela z novo oglaševalsko kampanjo za promocijo uporabe lesa in ozaveščanje o njegovih prednostih »Uporabimo les, izberimo slovenski les.« Ključni komunikacijski sporočili kampanje sta predstavitev prednosti lesa za človeka in okolje s pozivom: »Les je čudež narave, ohranimo z njim naš planet.« in »Les je čudež narave, delimo z njim svoj dom.«

  • Odprtje največje lesene stavbe v Sloveniji

    Včeraj je v Izoli potekala slavnostna otvoritev stavbe raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE, ki se ponaša z naslovom največje lesene stavbe v Sloveniji. Stavba je dom raziskovalcev in mednarodno priznanih strokovnjakov s področja lesarstva in bo hkrati tudi sama predmet raziskav, saj bo služila preučevanju obnašanja lesa tekom življenjske dobe stavbe preko vgrajenih senzorjev.

  • Mednarodno priznani arhitekt dr. Jure Kotnik predstavil strokovno utemeljitev Uredbe o zelenem javnem naročanju za uporabo lesa v javnih stavbah

    Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo si prizadeva za ponovno uvedbo Uredbe o zelenem javnem naročanju, ki določa vgraditev 30 % lesa v stavbah splošnega družbenega pomena. Uredba je v času veljave dosegla pozitivne učinke na povečanje števila proizvajalcev lesenih objektov. Francija bo uvedla podoben ukrep, s tem da bo predpisala 50 % delež uporabe lesa v stavbah javnega značaja. Ministrstvo za okolje in prostor je leta 2018 omejilo uporabo lesa samo na poslovne in upravne stavbe, kar je povzročilo znaten padec naročil proizvajalcem lesnih objektov.
    Ponovna uvedba uredbe je pomembna tudi iz okoljskega vidika, saj lesena gradnja znižuje emisije toplogrednih plinov. Če bi v Evropi povečali delež novo zgrajenih hiš iz lesa samo za 10 %, bi to na letni ravni prispevalo k 25 % znižanju količine CO2, predvidene s Kjotskim protokolom.

  • Do znižanja emisij z leseno gradnjo in predelavo lesa

    Na Direktoratu za lesarstvo, ki deluje v okviru Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo si prizadevamo za povečanje uporabe lesa z gradnjo z lesom in za predelavo v izdelke z visoko dodano vrednostjo. V obdobju 2016 do 2020 je bilo tako s strani MGRT iz različnih virov skupaj za lesarsko panogo namenjenih (izplačanih) 14.947.196 EUR (razpisanih pa 25.600.000 EUR). Direktorat za lesarstvo je v tem obdobju z evropskimi sredstvi sofinanciral 116 projektov.
    Lesena hiša povprečne velikosti v življenjski dobi skladišči od 25 do 60 ton CO2, če je dodana še lesena notranja oprema, pa od 30 do 70 ton CO2. Priložnost za boljši izkoristek lesa zato predstavlja tudi Evropski zeleni dogovor, ki predvideva vzpostavitev trajnostnega evropskega gospodarstva, ki do leta 2050 ne bo ustvarjalo neto emisij toplogrednih plinov. Ker je lesena gradnja pomemben del prehoda na nizkoogljično, podnebno nevtralno gospodarstvo, imamo zaradi velike razpoložljivosti lesne surovine dober potencial za doseganje ciljev dogovora.

  • Zeleni evropski dogovor: Priložnost in izziv za sodobno trajnostno gradnjo

    Ljubljana, 6. marec 2020 - V okviru sejma DOM je v Ljubljani potekal Nacionalni strokovni posvet z naslovom Stavbe in zeleni dogovor: Izzivi in trendi. Udeleženci posveta so razpravljali o Evropskem zelenem dogovoru, izzivih in trendih sodobne trajnostne gradnje ter o razogljičenju stavb.

  • Osmi razvojni dan gozdno lesnega sektorja: Lesna industrija ključna za boj proti podnebnim spremembam

    Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je 5. marca 2020 v okviru sejma DOM, potekal že osmi razvojni dan gozdno lesnega sektorja s posvetom in razpravo, na katerem so udeleženci poudarili strateški pomen slovenske lesne industrije.