Skoči do osrednje vsebine

Zaključek mednarodnega foruma Svetovni vrh o informacijski družbi 2023

Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je v vlogi predsedujoče Svetovnemu vrhu o informacijski družbi 2023 (angleško World Summit on the Information Society – WSIS) nagovorila zbrane prek video povezave in jim predstavila rezultate, pobude in zaveze, sprejete med letošnjim forumom.
Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh in ostali udeleženci

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh in ostali udeleženci

Spodbudila jih je, da zagon, ki so ga pridobili na forumu, usmerijo k bolj vključujoči in trajnostni digitalni prihodnosti. 

Forum WSIS 2023 je potekal od 13. do 17. marca, aprila in maja pa se je nadaljeval z več kot 50 virtualnimi delavnicami, kjer je sodelovalo preko 5000 udeležencev in 200 govorcev. Tema letošnjega foruma so akcijske smernice WSIS za hitrejše doseganje ciljev trajnostnega razvoja (SDG)'.

»Kot predsedujoča letošnjemu forumu sem imela čast biti priča navdihujočim in spodbudnim razpravam, izmenjavi odličnih izkušenj in spoznanj ter vzpostavljanju novih partnerstev in sodelovanj,« je v svojem nagovoru ob zaključni slovesnosti povedala ministrica dr. Stojmenova Duh. »Naše delo je dokazalo skupno zavezo uporabi digitalnih tehnologij za reševanje najbolj perečih svetovnih izzivov in hitrejše doseganja ciljev trajnostnega razvoja. Vsi se namreč soočamo s številnimi globoko zakoreninjenimi težavami. Med njimi so  neenakopraven dostop do digitalnih storitev, spletno ustrahovanje, sovražni govor in dezinformacije, ki ogrožajo zlasti ranljive skupine, kot so otroci in starejši ter kibernetska kriminaliteta, ki predstavlja grožnjo temeljnim vrednotam demokratičnih družb,« je poudarila ministrica. Zato mora digitalna preobrazba biti osredotočena na človeka in človekove pravice, omogočiti zelen prehod in trajnostno družbo, kjer bo vsakdo opremljen s potrebnimi digitalnimi kompetencami.

"Noben posameznik ne more zmagati sam," je predsednica foruma dr. Stojmenova Duh citirala nogometno legendo Peléja in tako poudarila ključni pomen sodelovanja med vladami, podjetji, znanstveno-raziskovalnimi inštitucijami in  civilno družbo. Po mnenju ministrice je namreč prav WSIS odličen primer mehanizma digitalnega sodelovanja z vsemi zainteresiranimi stranmi, vključno z Mednarodno telekomunikacijsko zvezo (angleško  International Telecommunication Union –  ITU), Organizacijo Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (angleško United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization – UNESCO), Programom Združenih narodov za razvoj (angleško United Nations Development Programme – UNDP) in Konferenco Združenih narodov o trgovini in razvoju (angleško United Nations Conference on Trade and Development – UNCTAD). Zato se je tudi sama zavezala, da bo še naprej delovala v okviru procesa WSIS.