Skoči do osrednje vsebine

Vlada zagotovila dodatnih 2,8 milijona evrov za izvedbo Olimpijskega festivala evropske mladine

Vlada se je zaradi pomena dogodka odločila, da bo iz državnega proračuna za Olimpijski festival evropske mladine (OFEM) v Mariboru zagotovila manjkajoča sredstva v višini 2,5 milijona evrov še za sofinanciranje organizacije in izvedbe prireditve ter dobrih 325 tisoč evrov za sofinanciranje opreme.
Stadion Ljudski vrt
1 / 2

Skupaj s sredstvi za sofinanciranje investicij v javne športne objekte za izvedbo OFEM bo tako država namenila za izvedbo tega mednarodnega športnega dogodka skoraj 9 milijonov evrov.

Vlada se je seznanila z dosedanjimi aktivnostmi organiziranja velike mednarodne športne prireditve OFEM 2023 v Mariboru. Za izvedbo in organizacijo dogodka bo zagotovila manjkajoča sredstva iz državnega proračuna.

Minister Matjaž Han je povedal: "Organizacija velikih športnih prireditev je pomembna priložnost za našo državo, in sicer tako za razvoj športa, turizma, gospodarstva in za prepoznavnost naše države. Vlada je že izpolnila svojo zavezo, da prispeva za športno infrastrukturo za namen OFEM-a. Ta infrastruktura bo ostala v Mariboru tudi po dogodku in upam, da jo bodo Mariborčani s pridom uporabljali. Na ministrstvu pa smo presodili, da je izvedba tega dogodka preveč pomembna, da ne bi dodatno podprli še njene organizacije. Slovenija se vedno izkaže kot odličen organizator."

Vlada je za OFEM Maribor 2023 do sedaj že predhodno zagotovila sredstva v višini dobrih 6 milijonov evrov, in sicer na podlagi Sklepa Vlade RS z januarja 2021, da vlada zagotovi finančna sredstva za sofinanciranje v športno infrastrukturo v skladu s proračunskimi možnostmi. Ta sredstva so bila namenjena sofinanciranju investicij v javne športne objekte za izvedbo OFEM Maribor 2023. V letu 2022 je ministrstvo, pristojno za šport, s tem namenom že sofinanciralo obnovo športne dvorane Tabor. Poleg tega je Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport v okviru Letnega programa športa za leto 2023 zagotovilo sredstva v višini 3 milijone evrov še za sofinanciranje obnove Atletskega stadiona Poljane (izgradnja ogrevalne steze in spremljevalnega objekta), katerega investitor je Mestna občina Maribor, in sicer kot neposredna potrditev investicije.

Mestna občina Maribor pa je marca 2023 podala zaprosilo še za zagotovitev manjkajočih sredstev za samo organizacijo in izvedbo dogodka. Po podatkih organizatorja bodo sredstva namensko porabljena za izvedbo športnih tekmovanj, zagotavljanje namestitev za mlade športnike in člane reprezentanc in nujne medicinske pomoči ter izvedbo proti-doping testiranj.

Organizator izpostavlja, da je v mednarodnem merilu organizacija OFEM izjemno pomembna referenca za Slovenijo na področju organizacije in soorganizacije tekmovanj na najvišji ravni. Po podatkih organizatorja se bo festivala predvidoma udeležilo 3600 udeležencev iz 48 držav, 800 funkcionarjev in tehničnih delegatov ter 800 prostovoljcev. Obenem projekt prinaša tudi druge prednosti za mesto Maribor, regijo in celotno Slovenijo, ker bo obnovljena športna infrastruktura pomembna zapuščina tega projekta za nadaljnji razvoj športa in športnih dogodkov v mestu in regiji, mladim športnikom pa bo omogočila ustrezne pogoje za razvoj njihove športne kariere. Za podporo pri izvedbi OFEM Maribor 2023 je zaprosil tudi Olimpijski komite Slovenije – Zveza športnih zvez.