Skoči do osrednje vsebine

Poslanica ministra Simona Maljevca ob kulturnem prazniku

Objavljamo poslanico ministra Simona Maljevca ob 8. februarju, kulturnem prazniku.

»Spoštovane kulturne ustvarjalke in ustvarjalci, bralke, filmski in likovni navdušenci, obiskovalke gledaliških in plesnih predstav in drugi. Pred vrati je praznik kulture in umetnosti. Dan, ki ga navadno preživimo na kulturnih prireditvah in ob razmisleku o mestu kulture v družbi. Ob tej priložnosti vam iskreno čestitam ter želim prijetno praznovanje in poglobljen razmislek. 

Kultura je jedro vsega, kar smo.

Kultura namreč ni le eno od družbenih področij ali dejavnosti. Razumevanje kulture in prostor, ki ji ga ponujamo danes, nam pove, kakšno družbo želimo graditi v prihodnosti? Je sestavni del njenega jedra, njen DNK, vezno tkivo, njen vrednotni kompas, ogledalo časa in kritični glas. Kulturni praznik pa eden najpomembnejših, najbolj povezovalnih in najbolj solidarnostnih nacionalnih praznikov pri nas. Čeprav nas ni veliko, se lahko pohvalimo z zavidljivo bero kulturnega ustvarjanja in vrhunskimi ustvarjalci, ki naše ime nosijo v svet, tam prepričajo tudi najzahtevnejša kritiška peresa, doma pa osvajajo srca ljudi.

Tudi zgodovina našteva mnogo svetlih zgledov. Heroji naše ustvarjalne preteklosti so skozi zgodovino stali drug ob drugem, solidarni ob vseh družbenih preizkušnjah, ob vojnah, brezglavih razprodajah družbenega premoženja, socialnih stiskah, ki so jim sledile, ob epidemiji… Skupnosti so nastavljali ogledalo s Kajuhovo noto: »Ne peti, rjoveti bi morali v teh dneh poeti!«  in krojili duh splošne solidarnosti. Prihajajoči praznik je tudi izrek zahvale kulturnicam in kulturnikom preteklosti in današnjega dne.

Zahvala ne sme ostati samo v besedi in čestitki ob prazniku, pospremimo jo predvsem z razumevanjem, da sta kultura in umetnost tudi delo. Trdo, zahtevno in strokovno delo, ki od delavke in delavca zahteva predanost, čas in znanje. In delo, ki mora ustvarjalcu prinesti dostojno plačilo, zdrave delovne pogoje, socialno varnost in gotovo prihodnost. In ne nazadnje, kultura sama je vrednota solidarnosti, saj solidarnost pomeni prizadevanje za kulturo v odnosih, kulturo v dialogu in kulturo v javnem prostoru.

Spoštovani, zgradimo kulturo solidarnosti do vseh! Do tistih, ki ne zmorejo sami in potrebujejo pomoč dolgotrajne oskrbe. Do starejših. Do mladih, ki si danes ne zmorejo prigarati strehe nad glavo, do zaposlenih in brezposelnih, do tujk in tujcev, članov LGBT skupnosti, odrinjenih na rob, odraslih in otrok iz socialno šibkih okolij.

Želim vam prijetno praznovanje dneva kulture, v upanju, da ga preživite obkroženi z dragimi ljudmi in na kateri od mnogih prireditev, ki jih kulturne ustanove in ustvarjalci pripravljajo širom države.

Naj bo kultura solidarnosti naš kompas v prihodnost!«