Skoči do osrednje vsebine

Pozitivnim na testu HAT mora izvajalec zagotoviti test PCR

Šesti odstavek 6. člena Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 določa, da v primeru pozitivnega rezultata testiranja s testom HAG testirano osebo izvajalec zdravstvene dejavnosti napoti na potrditev s testom PCR.

Testirana oseba se mora udeležiti testiranja s testom PCR, se umakniti v samoizolacijo in upoštevati druga navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Izvajalec zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe (v nadaljnjem besedilu: izvajalec), ki izvaja teste HAG, v primeru pozitivnega rezultata testa HAG takoj odvzame bris za test PCR in ga posreduje v analizo javnemu zavodu iz prvega ali drugega odstavka 22. člena Zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva (Uradni list RS, št. 112/21). Če izvajalec iz prejšnjega stavka odvzema brisa za test PCR ne izvaja, pacienta najkasneje v dveh urah po pozitivnem rezultatu naroči na odvzem brisa za test PCR pri drugem izvajalcu, ki odvzeme izvaja, in o terminu za odvzem brisa obvesti pacienta. Prosimo za dosledno izvajanje določil Odloka in Pravilnika glede potrjevanja pozitivnega rezultata testa HAG s testom PCR.