Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Kirbiš Rojs v Izoli na ogledu dobrih praks čezmejnega sodelovanja

  • Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
Državna sekretarka se je danes sestala s predstavniki občine Izola, ki je projektni partner Službe Vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko na projektu podpore izvajanja Strategije EU za jadransko-jonsko regijo - EUSAIR Facility Point ter si ogledala Hišo morja – Izolano, ki je plod čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Hrvaško.

Državno sekretarko so v Izoli sprejeli župan Danilo Markočič s sodelavci in direktor Javnega zavoda za spodbujanje podjetništva in razvojnih projektov v občini Izola, Iztok Škerlič. Glavnina pogovorov je bila usmerjena k izvajanju projekta EUSAIR Facility Point, ki se od leta 2016 izvaja v okviru Jadransko-jonskega programa transnacionalnega sodelovanja Interreg V-B ADRION 2014–2020. Občina Izola v projektu nastopa kot eden od projektnih partnerjev sodelujočih držav (Albanija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Grčija, Italija, Črna Gora, Severna Makedonija, Slovenija in Srbija). Naloge partnerjev omenjenega projekta med drugim zajemajo zasnovo in upravljanje s platformo deležnikov, omogočanje sinergij med finančnimi viri, podporo pri pripravi konceptov strateških projektov, podporo pri nadzoru, poročanju in evalvaciji EUSAIR ter zagotavljanje komunikacijskih in informacijskih aktivnosti. V mesecu novembru bo operativno vključena v organizacijo že šestega Tedna sredozemske obale in makroregionalnih strategij, ki ga letos Slovenija organizira skupaj s Severno Makedonijo. Državna sekretarka je ob tem poudarila, da se je Občina Izola na projektu izkazala za zanesljivega partnerja.

Sestanek na občini se je zaključil z obiskom podporne točke za jadransko jonsko regijo (EUSAIR Facility point), ki je umeščena v središče Izole. Podporna točka nudi operativno in administrativno podporo članom upravljavskega sveta EUSAIR in koordinatorjem tematskih usmerjevalnih skupin, na področju štirih vsebinskih stebrov, ti so morska in pomorska rast, povezovanje regije, kakovost okolja in trajnostni turizem. »Podporna točka je, kot prvi skupni strateški projekt osmih držav na obalah skupnega morja, kazalnik zavedanja, da je čezmejno sodelovanje pravi način za naslavljanje skupnih izzivov in potreb. Služba Vlade za razvoj in EU kohezijsko politiko bo zato, kot vodilni partner, še naprej aktivno spodbujal partnerstvo in iskanje sinergij v okviru tega projekta,« je o vlogi podporne točke in Službe Vlade za razvoj in EU kohezijsko politiko v okviru projekta opisala državna sekretarka.

Obisk je državna sekretarka izkoristila tudi za ogled Hiše morja – Izolane, ki je rezultat čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Hrvaško znotraj Interreg SI-HR 2014 – 2020 in sicer v okviru projekta Mala barka 2. V okviru čezmejnega projekta so partnerji s slovenske in hrvaške strani skupaj izvedli številne aktivnosti za razvoj kulturne in turistične destinacije. Državna sekretarka je ob ogledu pomorske zgodovine Izole v Izolani pripomnila: »Projekt Mala barka 2 je primer, kako lahko čezmejno sodelovanje povečuje učinek naložbe evropskih sredstev, saj skupni razvoj zagotavlja višjo kakovost, uspešnost in izmenjavo turistov ter dodatno spodbujanje aktivne zaščite dediščine v povezavi s trajnostnim turizmom.«