Skoči do osrednje vsebine

Potrdilo o prebolevnosti, cepljenju in testiranju – potrdilo za dokazovanje PCT pogoja v vsakdanjem življenju

Za dokazovanje PCT pogoja se upošteva potrdilo o prebolevnosti, cepljenosti ali testiranju. Dokazila so lahko v različnih oblikah, vsa dokazila pa je moč prejeti kot EU digitalno covid potrdilo.

Prebolevnost

Dokazilo o prebolevnosti je dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni in ni starejši od 180 dni.

Imetniki digitalne identitete lahko EU digitalno covid potrdilo o prebolevnosti pridobijo na spletnem mestu zVem, ali pa si aplikacijo zVem namestijo na pametni telefon. EU digitalno covid potrdilo natisnejo tudi v lekarnah po Sloveniji na osnovi zdravstvene izkaznice. Cena tiska je 2 evra. 

Cepljenost

Dokazilo o cepljenju zoper covid-19 izkazuje, da je oseba prejela na osnovi odlokov določeno vrsto in količino odmerkov cepiva

Prebolevniki, ki izkažejo prebolevnost z dokazilom ( EU digitalno potrdilo ali pozitivni PCR test) in so se v obdobju do 180 dni od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov cepili z enim od cepiv iz seznama, zadostuje že en odmerek. Status cepljenega pridobi od dneva prejema cepiva.

Dokazilo o cepljenju je lahko v različnih oblikah:  

  • izpolnjena pripravljena kartica proizvajalca ali cepilnega mesta,
  • vpis v Knjižico o cepljenju,
  • izdano potrdilo o opravljenem cepljenju,
  • EU digitalno covid potrdilo o cepljenju.

Imetniki digitalne identitete lahko EU digitalno covid potrdilo o cepljenju pridobijo na spletnem mestu zVem, ali pa si aplikacijo zVem namestijo na pametni telefon. EU digitalno covid potrdilo natisnejo tudi v lekarnah po Sloveniji na osnovi zdravstvene izkaznice. Cena tiska je 2 evra.

Testiranje

Testiranje dokazujemo s potrdilom o:

  • negativnem rezultatu testa HAG, ki ni starejši od 48 ur ali
  • negativnem rezultatu testa PCR, ki ni starejši od 72 ur.

Dokazilo o testiranju je lahko v različnih oblikah:  

  • izdano potrdilo o rezultatu opravljenega testiranja izvajalca testiranja,
  • EU digitalno covid potrdilo o testiranju.

SMS sporočilo ni verodostojno za dokazovanje pogoja testiranja.

Imetniki digitalne identitete lahko EU digitalno covid potrdilo o testiranju pridobijo na spletnem mestu zVem, ali pa si aplikacijo zVem namestijo na pametni telefon. EU digitalno covid potrdilo natisnejo tudi v lekarnah po Sloveniji na osnovi zdravstvene izkaznice. Cena tiska je 2 evra.