Skoči do osrednje vsebine

Dokazovanje prebolelosti COVID-19

V Republiki Sloveniji je za izvajanje določenih dejavnosti obvezno testiranje na SARS-CoV-2. Določene so tudi izjeme, na podlagi katerih je posameznik izvzet iz sistema obveznega testiranja.

Testirati se ni potrebno

 • Osebam, ki so bile že cepljene, pri čemer morajo imeti dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema
  • drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, cepiva proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, cepiva Sputnik V najmanj 14 dni, cepiva Corona Vac proizvajalca Sinovac Biotech 14 dni  oziroma cepiva Covid-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm 14 dni.  
  • odmerka Jonson in Jonson/Janssen-Cilag najmanj 14 dni, 
  • prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni.
 • Osebam, ki so že prebolele COVID-19, pri čemer morajo imeti potrdilo o pozitivnem rezultatu testa HAGT ali testa PCR, na SARS-CoV-2, ki je starejši od 10 dni, vendar ne starejši od 6 mesecev.
 • Osebam, ki so že prebolele COVID-19, pri čemer morajo imeti potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Potrdila o prebolelosti

Načinov, kako oseba dokazuje prebolelost COVID-19, je več:

 • Oseba lahko dokazuje, da je prebolela COVID-19 s pozitivnim izvidom PCR ali hitrega antigenskega testa, ki ga lahko pridobi tudi z uporabo spletnega portala zVem, kjer si izvid lahko natisne brezplačno.
  • zVEM je enotni sistem obveščanja o rezultatu testiranja COVID-19, kjer si lahko posameznik na portalu zVEM pod zavihkom eDokumenti preveri rezultate testiranja. Za uporabo je potrebno imeti digitalno potrdilo.
  • Navodila za prijavo v portal zVEM
 • Kot dokazilo o pozitivnem testu se upošteva tudi kratko sporočilo (SMS), poslano s številke +38651285886, ki izkazuje pozitiven rezultat za osebo z začetnicami, ki ustrezajo začetnicam osebe.
 • Delodajalec lahko za svojega zaposlenega kot dokazilo upošteva tudi bolniški list, kjer je opredeljeno, da je bila oseba v izolaciji ali v primeru okužbe s COVID-19 na delovnem mestu poškodba pri delu in iz njega izhaja, da od začetka izolacije oziroma poškodbe pri delu ni minilo več kot šest mesecev.
 • V primeru, da oseba ni bila testirana in nima bolniškega lista pa mora to potrditi osebni zdravnik, ki ga je oseba kontaktirala v času, ko je zbolela za COVID-19. Ministrstvo za zdravje je pripravilo obrazec potrdila.

Potrdilo o opravljenih testiranjih tudi v angleščini

Na spletnem portalu zVEM je od 6. 3. 2021 naprej na voljo potrdilo o opravljenih testiranjih (PCR in hitrih antigenskih testih) tudi v angleščini.

Do potrdila pridete po preklopu jezika na angleščino v izbiri na dnu strani desno in po izbiri »Seznam testiranj na COVID-19«.

Za dostop je potrebno digitalno potrdilo. Tega lahko brezplačno pridobite tudi z oddajo vloge na večini upravnih enot.

Pomoč uporabnikom

Navodila za prijavo so na voljo na strani zVEM. Pomoč uporabnikom, ki imajo težave pri prijavi, je na voljo tudi na telefonski številki 080 7299.